blogger

VOLI ME VIŠE OD SVEGA NA SVIJETU

Ne pamtim kad sam pročitala bolju autobiografiju.

Iskreniju.

Brutalniju.

Ne štedeći nikog pa ni sebe.

Cijeli život sam je voljela, osjećala s njom, na neki minimalan način bila dijelom njenog života. Danas osjećam duboko poštovanje, produbljeno saznanjem i spoznajom da, iako nikad nisam bila dijelom njenog profesionalnog kruga i da su sve moje informacije i saznanja bila proizvod medija, sam oduvijek, od kad znam za nju, od daleke 1974. godine, bila na pravoj strani.

Potvrdila su se i moja razmišljanja o cijenjenom, poštovanom, možda i najtalentiranijem našem glumcu. Usprkos svim kvalitetama, pokazalo se da sam s pravom uvijek imala neki negativan osjećaj prema njemu iako volim gledati njegove drame, filmove, predstave, slušati njegove pjesme.

U ovoj je autobiografiji sublimirana sva naša historija, sva naša povijest, greške, kriva postavljanja, krive ideje.

S druge strane, koliko je i zar je zaista teško odvojiti profesionalni život od okolnosti u kojima se živi i radi? Mira je pokazala i dokazala da je jednostavno nemoguće. Koliko god ne želiš biti dio mainstream politike i pojedinačnih, najčešće suludih, ideja, svi oko tebe ti neće to dozvoliti.

Bolje glumice, talentiranije, kvalitetnije teško da ćemo ikada više imati. Pozorišne i filmske.

Vremena su se promijenila. Danas je uspjeh dobiti angažman u sapunici, čim više epizoda tim bolje, čim više sapunica pet minuta instant slave naoko dulje i jače traje. Ali to je samo pet, brojkom i slovima, pet minuta instant slave. Dovoljno da već sutra, s novom sapunicom, zasija neka druga instant zvijezda jednako kratkog trajanja.

Njena će pak zvijezda trajati i svjetliti bez obzira na sve, bez obzira na razne karijeriste kojima je cilj naći se u tih pet minuta instant slave.

Ako ne znate što bi čitali, ovo je knjiga za vas.

Gracias a la vida que me ha dado tanto....La ruta del alma del que estoy amando.... Que si ya no puedo verte, Por qué Dios me hizo quererte, Para hacerme sufrir más?..... Jednog dana pročitah jednu knjigu i cio život mi se promijenio...."You can't wait until life isn't hard anymore before you decide to be happy."