Nekategorisano

TURNEJA 2018 – 2

Dan drugi.

Prva stanica: Jezero Modrac.

Viđeno se toliko razlikovalo od onog upamćenog da sam se dosta razočarala. Razumijem da je rano poslijepodne, da se ljudi skrivaju od sparine i žege, ali sve je na jezeru djelovalo otužno, zaboravljeno, prazno…

Ulovio nas je pljusak i odmor je trajao više od sat vremena. S malim zakašnjenjem smo došle do Tuzle i pozorišne bašte gdje je bila dogovoreno druženje s mojim Tuzlacima.v
Činjenica je da na svako dogovoreno mjesto kasnim onako damski, pristojno, akademsku četvrt. I koliko god se trudila pridržavat se plana, to je naprosto nemoguće.v
Uvijek se nađu i trenutak i tema koje naprosto ne možeš prekinuti, u kojoj uživaš bez obzira razgovaraš li s dugogodišnjim prijateljima ili tek upoznatim ljudima. Genealogije tuzlanskih Talijana i njihovih obitelji, historija jednog vremena, stare obiteljske fotografije, jednostavno nepresušna tema.

Do Sarajeva smo brzo stigle. Ponovno prođoh kroz Rajlovac i Stup. Po prvi put nakon deset godina.

Moram priznati da se mnogo toga promijenilo.

Odlučile smo prošetat čaršijom, bez nekog posebnog plana. Želja nam je bila jedino da protegnemo noge nakon višesatne vožnje.

I onda, k’o da sam znala da treba prečicom do Pozorišta, jer smo se našle na koncertu Nene Murića.

Našoj radosti nije bilo kraja. Provele smo više od dva sata plešući i pjevajući s Nenom koji me zaista oduševio. Repertoarom, ogromnim brojem otpjevanih pjesama, bez pauze, barem u onom periodu otkad smo se nas dvije pridužile masi pod šatorom.

Moja emotivna kulminacija je bila s prvim taktovima Oliverove Cesarice.

Kad je otkucala ponoć, moji tabani su rekli: dosta! Dosta je bilo skakanja, plesanja, noge su jednostavno otkazivale poslušnost. Iskoristih priliku na Slatkom Ćošetu da sjednem makar na pet minuta i da odmorim.

Čaršija još uvijek puna ljudi, šetačima, turistima, temperatura zraka se konačno spustila da se može disati, al’ ja jednostavno više nisam mogla.

Istovremeno i beskrajno začuđujuće, bez ikakvih problema, onako umorna i iscrpljena, bez poteškoća prođoh Kovačima.

Bit će da tih nekoliko skinutih kilograma ipak nešto znače.

Gracias a la vida que me ha dado tanto....La ruta del alma del que estoy amando.... Que si ya no puedo verte, Por qué Dios me hizo quererte, Para hacerme sufrir más?..... Jednog dana pročitah jednu knjigu i cio život mi se promijenio...."You can't wait until life isn't hard anymore before you decide to be happy."

Komentariši