Nekategorisano

ŠETNJA HRVATSKIH ZAGORJEM – 2

Još uvijek impresionirane i pod dojmom “veličine”, 3 m x 4 m, Gupčeve hiže, ali i dvorca Oršić, krećemo prema Klanjcu i Kumrovcu.

Zadnji put kad sam ovuda prošla, Gornja i Donja Stubica bili su dva manja sela, danas su to gradići koje, da nema tabli s njihovim nazivima, ne bih prepoznala.

Ni Stubičke Toplice, gradić koji se razvio oko bazena, su mi neprepoznatljive. Dok sam bila dijete, često smo išli na bazene, ali s vremenom se pokazalo da mi voda u bazenima utiče na zdravlje kože i iz tog razloga prestali odlaziti na bazene. Današnja tehnologija je bitno drugačija, izmjena vode u bazena je imperativ, no ja nikada više nisam išla na bazene. Morski sam tip i bazeni mi zaista ništa ne predstavljaju. No, lijepo ih je vidjeti, lijepo je vidjeti kako su tehnologija i znanost, komercijalizam i turizam pridonijeli razvoju Zagorja.

Iako je radni dan, promet u oba pravca je gust, ali bez zastoja, i brzo stižemo do još jednog dvorca, dvorac Gjalski na ulazu u Zabok, kojeg ostavljamo za neku drugu prigodu.

Vozimo ravnicom, cesta je uglavnom ravna i brza, nema puno zavoja. Prolazimo i Tuheljske toplice, vidimo ljude pod suncobranima. Nije ni čudo, ljeto još uvijek pokazuje svoju snagu iako je gotovo polovina septembra.

Prolazimo Klanjec, u kojem ćemo zastati u povratku. Ubrzo dolazimo do spomenika Hrvatskoj himni, odnosno njenom autoru Antunu Mihanoviću. „Lijepa naša domovino“ je pjesma nastala u doba ilirizma, objavljena u desetom broju hrvatskog književnog i kulturnog lista „Danica“ nazvana „Horvatska domovina“ 1846 i u tom je trenu bila samo jedna u nizu rodoljubnih pjesama. Tek 1889.se spominje s atributom „himna“ i dobiva ime „Lijepa naša domovino“ po prvom stihu. Josip Runjanin, vinkovački skladatelj, uglazbio je stihove, 1861. je prvi put javno izvedena, a 1891. je prihvaćena kao nacionalna himna.

Neposredno uz spomenik koji je izgrađen na raskrsnici, nalaze se i stolovi i klupe za putnike namjernike. Četiri mjeseca su prošla od moje zadnje posjete i zaista sam se iznenadila glazbenim cijevima koja su sagrađena tu u šumarku uz spomenik. Tekst na tabli daje upute kako treba koristiti cijevi da bi se odsvirala hrvatska himna. Zgodno i simpatično.

Do Kumrovca vozimo se uz Sutlu, rijeku koja čini granicu između Hrvatske i Slovenije. Ne vidimo je zbog pruge koja se smjestila između, ali znam da je tu. Vidi se po raslinju, bogatim krošnjama uglavnom bjelogoričnog drveća.

Na mjestu gdje se odvajamo od pruge, odmah iza restorana Zelenjak, još uvijek stoji bodljikava žica, a možda i ona žilet žica, postavljena da izbjeglice ne bi ulazile u Sloveniju. Pruga se odavno ne koristi, čini mi se od početka ovog stoljeća, zbog neriješenih teritorijalnih i graničnih pitanja dviju država.
Ubrzo stižemo do Starog sela Kumrovec koji je, zajedno s Titovom rodnom kućom, preuređen u etno selo. Desetak kućica u kojima su eksponati starih zanata i običaja otvoreno je usprkos poplavi koja je zadesila Kumrovec u junu. Tada je i Titova rodna kuća poplavljena i za posjetioce je do daljnjeg zatvorena. Mi smo ipak ušle u nju, sa stražnje strane, vidjevši razmjere štete. Radovi na obnovi dosad daščanih podova su još uvijek u toku, iako radnika nije bilo, pa smo mogle prošetati Titovom kućom. Po sjećanju ispričah svojoj gošći šta se u kojoj prostoriji nalazilo.
Autobusi sa posjetiocima usprkos svemu redovno dolaze, uglavnom iz Slovenije.

U povratku smo stale u Klanjcu da pogledamo stalni postav Galerije Antuna Augustinčića. I tu sam česti gost. Uporno i beskonačno se divim ogromnoj statui konja. Statua nosi ime „Spomenik miru“ („Monument of Peace“) i nalazi se ispred zgrade UN na Prvoj aveniji. Statua je poklon Jugoslavije Organizaciji Ujedinjenih naroda 1955.

Iz Klanjca krećemo za Zagreb meni potpuno novom cestom diveći se prirodi, miru i tišini koja nas okružuje.

Ubrzo stižemo u zagrebačku gužvu i vrevu svjesne da je zagrebački vikend moje Sarajke završio.

Dogovoramo moju skorašnju posjetu Sarajevu ispijajući kavu na terasi u mom dvorištu.

Gracias a la vida que me ha dado tanto....La ruta del alma del que estoy amando.... Que si ya no puedo verte, Por qué Dios me hizo quererte, Para hacerme sufrir más?..... Jednog dana pročitah jednu knjigu i cio život mi se promijenio...."You can't wait until life isn't hard anymore before you decide to be happy."

  1. boemica

    Hej, pa ti uživaš pravo. Ohani malo 🙂

  2. graciasalavida

    boemica, uskoro će zima pa ću ko pravi medo spavat zimski san… dotada punom parom 😀

Komentariši