Nekategorisano

ŠETNJA SAMOBOROM

Samobor, gradić zapadno od Zagreba, je desetljećima imao status izletište zagrepčana. Uz obližnje Čateške toplice i Šmidhen u samom Samoboru, uz obronke Žumberka, Samobor je s godinama rastao i širio se.

Značaj tog izletišta pokazan je i u filmu „Tko pjeva zlo ne misli“ s Franjom Majetićem, Reljom Bašićem, Mirjanom Bohanec i Vidom Jerman u glavnim ulogama.

U filmu je pokazan i poznati Samoborček, vlak koji je uskotračnom prugom vozio na relaciji Zapadni kolodvor – Samobor. Danas te pruge, kao ni vlaka više nema, ni ne sjećam se kad je ta linija ukinuta, ali gotovo na samom ulazu u Samobor i danas stoji lokomotiva i dva vagona kao podsjetnik na neka druga vremena. Gledajući link kojeg sam dala, saznajem da je Samoborček ukinut 1979 godine. Zaista se ne sjećam tog perioda, ali vjerujem da je mnogm zagrepčanima bilo krivo što je ta linija i taj vlakić ukinut.

Do Samobora se danas može, osim redovnih autobusnih linija, autocestom i Starom Samoborskom cestom koja vodi kroz naselja koja gravitiraju i Zagrebu i Samoboru i Svetoj Nedjelji, još jednom gradiću koji se smjestio između Samobora i Zagreba.

Samobor je danas gradić koji usprkos urbanizaciji nije izgubio taj neki svoj čar. Naročito u vrijeme Fašnika. Poznat je i po svojim kremšnitama, iako, barem meni, današnje kremšnite nisu ono što su bile.

Središnji trg je okupljalište posjetilaca brojnih terasa i vrlo često mjesto za održavanje raznih izložbi i sajmova obližnjih i gravitirajućih OPG-ova (obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo).
Na samom trgu je i malena zgrada, škola, izgrađena 1601 godine.
Žumberak i Samoborsko gorje su vinogradarski kraj, a razvijena je i proizvodnaj meda s raznim okusima meda s obližnjim obronaka netaknute prirode. Medičarstvo je i ovdje prisutno.

Sa Trga se kreće na šetnicu uz potok Gradnu. Maleni drveni i kameni mostovi, međusobno udaljeni možda samo pedesetak metara, u nekom trenu će podsjetit na Veneciju, iako se ta dva grada ne mogu mjeriti ni po čemu.

Šetnicom uz potok Vugrinšćak se dolazi i do podnožja brežuljka na čijem vrhu je utvrda Starog grada Samobora, koji je koliko znam u fazi rekonstrukcije.

Gracias a la vida que me ha dado tanto....La ruta del alma del que estoy amando.... Que si ya no puedo verte, Por qué Dios me hizo quererte, Para hacerme sufrir más?..... Jednog dana pročitah jednu knjigu i cio život mi se promijenio...."You can't wait until life isn't hard anymore before you decide to be happy."

  1. SilentS

    pozelih na trenutak zagreb

  2. graciasalavida

    prošetaj Zagrebom, dva posta niže 😀

  3. nisam nikada bila u Samoboru..

    Zagreb ti je sjajan 🙂

Komentariši