Nekategorisano

KAKO VLADA VLADA

 

Jedna od, po mom mišljenju, beskrajno glupih novotarija je korištenje fb u politici. Naročito onoj najvišoj.

Beskrajno glupo mi je da se premijer, potpredsjednici vlade i predsjednica uopće služe fb kao medijem za davanje izjava.

Čemu onda služe silni glasnogovornici ako već ne mogu davati izjave što njihovi poslodavci žele, misle, rade i slično?

Zar to nije bacanje novca?

Božo Petrov, potpredsjednik vlade, preko fb šalje i daje izjave koje se odnose na susjednu državu. U tom trenu, da li je to njegovo privatno mišljenje? Ako je, da li potpredsjednik vlade preko društvenih mreža smije iznositi svoje privatno mišljenje, koje se u načelu može kositi sa službenim stavom, kako njegovim, tako i stavom vlade. Ili se potpredsjednik vlade okuražio da bubne i blebne znajući da ima imunitet i da ne može (može li?) biti kažnjen za takve izjave.

Ako izjava nije njegovo privatno mišljenje, već predstavlja stav vlade, da li potpredsjednik vlade ima dozvolu da te i takve stavove iznosi? Nije li to potkopavanje autoriteta Predsjednika vlade? Da li je izneseno mišljenje, ako je službeno, doneseno na sjednici vlade ili je to zadiranje u prostor za kojeg potpredsjednik vlade nema kompetencije?

KGK se neprestano hvali kako ima "300.000 prijatelja". Halo, to nisu prijatelji, već ljudi koji su samo dali do znanja da im se KGK sviđa i da žele pratiti ono što stavlja na svoj timewall, ili zid.

Karamarko na svom fb profilu izjavljuje kako premijer još uvijek ima podršku HDZ-a, a kad je izgubi, više neće biti premijer.

Je li to privatni stav Karamarka? Je li to službeno stajalište HDZ-a? Ili je sve to samo izgovor za organizaciju novih izbora? Koji su btw svakim danom sve izgledniji.

Ista primjedba se odnosi i na ministre. Ne znam i neće mi biti jasno zašto jednu društvenu mrežu, fb u konkretnom slučaju, smatraju dovoljno adekvatnom za izražavanje stavova.

Postoje glasnogovornici, svi odreda imaju svoje PR-ove, postoje konferencije za štampu, zašto se onda to ne koristi?

Svi odreda znamo koliko je jednostavno obraditi njihove fb profile i sa njih uzeti riječi iz konteksta i složiti nešto što bi svaki sposoban sud odbacio kao argument i dokaz u nekom mogućem procesu.

Ako već moraju koristit fb, a izgleda da im je to jedini način da pokažu kako su informatički pismeni, zar ne bi bilo pametnije, bolje, logičnije, svrsishodnije da sve izjave prvo budu date novinarima na službenoj pressici, pa tek onda stavili na fb?

Jasno mi je da se biračko tijelo brže i bolje informira korištenjem društvenih mreža, ali mi nije jasno da im je to izgleda jedini način funkcioniranja.

 

Gracias a la vida que me ha dado tanto....La ruta del alma del que estoy amando.... Que si ya no puedo verte, Por qué Dios me hizo quererte, Para hacerme sufrir más?..... Jednog dana pročitah jednu knjigu i cio život mi se promijenio...."You can't wait until life isn't hard anymore before you decide to be happy."

  1. orao-na-ramenu

    Koliko me sjećanje služi, čini mi se da je tako nešto bilo i u Kini, ja mislim, i to davno davno. Političar bi prenio poruku medijima, a ovi bi to prenijeli u javnost, pa se sad ti misli šta je on želio reći… Uglavnom takva vrsta komunikacije je ukinuta, i isključivo se državni vrh mora obračati javnosti u živo. To sam davno negdje pročitao, ne drži me za riječ. Sve u svemu teška debilana.

  2. sfumato

    Fb je najlaksi nacin da (dez)informisu ljude ili pridobiju glasove…davno sam skonto da ce politicar ici s tobom i na tutu, oprat ce te ako treba samo da ti uzme glas… zbog toga ove moderne piliticare smatram najvecim hinjama i cim neko kaze da je clan neke stranke, odmah mi padne u ocima…

  3. srecaa

    Kad si zarazen neodoljivim virusom fb, onda nema veze kojim se poslom bavis:)

  4. graciasalavida

    nisam baš sigurna u to…

Komentariši