Nekategorisano

GABRIJEL

 

Treći, neuspješni, pokušaj da se Gabrijel vrati majci, dogodio se jučer.

Kad bih izrekla samo ovu rečenicu, moglo bi se shvatiti kako je otac oduzeo, oteo, ukrao svoje dijete od svoje nevjenčane žene i majke djeteta, koja živi u sigurnoj kući.

No, priča ima pozadinu i nije sve kako se da zaključiti iz naslova..

Čitajući očeva obrazloženja zašto je dijete kod njega – mali trogodišnji Gabrijel za vrijeme boravka u sigurnoj kući bio je izvrgnut maltretiranju, kažnjavanju, nerijetko i udaranju, pitam se gdje je tada i u tim trenucima majka bila, to samo nebo zna. Kad mu se dijete požalilo, odlučio je ne vratiti dijete u tu i takvu sredinu.

Majka poduzima korake i traži da joj se dijete vrati, no dijete ne želi majci. Grčevito se drži oca.

Nastaje obiteljska drama koja puni novinske stupce.

Istina je vjerojatno negdje u sredini.

Ono što mene zanima je stav socijalnih radnika, psihologa, psihijatara koji bi po opisu radnog mjesta jednostavno morali biti tu i znati procijeniti da li je i koliko sam otac utjecao na dijete i njegovo odbijanje povratka majci i sigurnoj kući.

Sklona sam vjerovati trogodišnjem djetetu, jer ono zaista zna da li mu nešto odgovara i želi li nešto.

Međutim, i socijalni radnici i psiholozi se koliko vidim, baš i ne trude oko toga, ali se drže slova sudskih odluka. Prilikom drugog pokušaja vraćanja djeteta bila je i policija. no dijete se jednostavno ne da otrgnuti od oca.

Ako se dijete tako ponaša, trogodišnjim djetetom možeš možda jednom manipulirati, ali ako je doživjelo traumu, onda se i ono ponaša obrambeno i ne želi povratak u tu i takvu sredinu, zar ne bi bilo logično da se jednom struka upita: čekaj, nešto sa ovom slikom nije u redu.

Otac je u ovom trećem pokušaju odveo dijete i u centar i opet je, usprkos svemu, dijete odbilo ići majci, i grčevito se držeči za oca, vrištalo: "ne želim mami".

Gdje i u kojem to kamenu stoji uklesano da je majka jedina podobna da bude roditelj u situaciji kad se njena veza sa partnerom prekida? Gdje stoji da otac ne može biti dobar samohrani roditelj? Gdje stoji da trogodišnje dijete nije u stanju vjerodostojno izreći svoje želje? Gdje stoji da se trogodišnjem djetetu ne treba vjerovati, ne može vjerovati?

Zašto se smještaj majke u sigurnu kuću smatra adekvatnim smještajem za nju i sina? Sigurna kuća sama po sebi pretpostavlja jedno privremeno rješenje, jedno sklonište dok se osoba, najčešće žena, ne snađe i što se smještaja tiče i posla i škole za djecu.

Ovi neuspješni pokušaji ovrhe nad djetetom (jao koji blesav izraz – ovrha na djetetom, sačuvaj Bože) mi samo dokazuju besćutnost svih nadležnih službi, pa čak i ministrice.

Ne mislim da bi trebali dat ostavke, ali zar se ama baš niko od njih ne upita, barem jednom, u nekoj sekundi svog života zašto trogodišnji Gabrijel uporno ne želi majci?

 

http://www.jutarnji.hr/nova-drama-u-moscenici-gabrijel–3–se-nije-dao-otrgnuti-od-oca–otimao-se-i-vikao–quot-necu-mami-quot-/1144718/ 

 

Gracias a la vida que me ha dado tanto....La ruta del alma del que estoy amando.... Que si ya no puedo verte, Por qué Dios me hizo quererte, Para hacerme sufrir más?..... Jednog dana pročitah jednu knjigu i cio život mi se promijenio...."You can't wait until life isn't hard anymore before you decide to be happy."

 1. benesta

  Inače ne volim diskutovati ovakve teme, ali, želim opet napomenuti da je čista glupost podrazumjevati. Kažem to što se po svemu što si napisala takodjer podrazumjeva da je majčina ljubav bezuvjetna, da je majka najbolji roditelj i u slučaju razvoda najbolji mogući izbor. Ne slažem se sa tim. Ništa ne treba podrazumjveati, ima majki koje ostavljaju djecu, ubijaju ih, muče, zlostavljaju a nasuprot tome ima pozrtvovanih i punih bezuvjetne ljubavi. Velika većina je negdje u sredini.
  Takodjer mislim da se djetetom od tri godine mozda ne moze manipulisati u smislu da mu kazes mama je ovakva ili onakva, ali se moze stvoriti sjecanje koje ne postoji. Bog dragi zna sta je u pitanju. Neka svoj djeci koja se nalaze u takvim situacijama Bog dragi pomogne, jer ljudi, sluzbe, roditelji, strucnjaci takve traume nisu u stanju sprijeciti niti izlijeciti.

  Opet ja oduzih…i ps. link nisam otvarala, komentar je iskljucivo na tvoj post.

 2. graciasalavida

  @benesta: maleni će imat doživotne traume… možemo se samo nadati da će ih jednom nekad uspjet prevladat, a možda i zaboravit….
  neka si ti odužila, ne vidim zašto ne bi?

  @nora2: da, beskrajno idiotski izraz.. k'o da je komad papira ili predmet neke transakcije…. užas!!

 3. jasamizbosne

  Opet nesredjeni racuni i mrznja preko slabasnih bica:((

Komentariši