Nekategorisano

JA vs AC

Prvi radni dan. Poslije godišnjeg.

Samo što sam ušla u zgradu, namrštih se. Ovih nekoliko tjedana uživala sam u zraku, bez obzira kakva temperatura bila, sparno ili ne, ali uživala sam u zraku. Onom iskonskom. A ulaskom u zgradu shvatih da se zrak nije mijenjao od mog odlaska. Osjećala se sparina, zasićenost, neprozračenost…. Bljak!

Pred liftom zastadoh na sekundu… sjetih se Splita… no svejedno uđoh.

Samo što sam ušla u sobu, čula sam onaj pištavi šššššššššššššššššš puno jače nego što sam ga upamtila. Do mog stola su dva koraka. Prosječne veličine.

Kava me dočekala na stolu. Moj coffee boy je znao kad dolazim i, mislim da mi se i razveselio. Tim više što je tu cijelo ljeto. Iz niza razloga. No nećemo o tome.

Zadnja dva tjedna bio je sam u sobi. Slobodan ko ‘tica. Kaže, šefovi ga rijetko trebali, još rijeđe dolazili u sobu.

Spustih svoje stavri na stol, i osjetih hladan vjetar u leđima. Pogledam iznad sebe i shvatim otkuda vjetar puše. Neko je iznad mog stola upalio AC.

Pitam coffee boya, otkud i otkad to… kaže ne zna…. nije baš da mu vjerujem, ali ne krivim ga. Soba koju dijelim s njim i još jednom kolegicom okrenuta je jugoistoku. Drugim riječima, sunce udara u stakla i prozore praktički za cijelo vrijeme radnog vremena. Prozor se ne isplati otvarat jer vrelina zagrebačkog asfalta i sparina prodire jedva dočekavši negdje rupu kroz koju može prakticirati zakon spojenih posuda. Da bi se spasio te vrućine u sobi, neko je (a bit će da je on sam, samo se nije usudio priznati) pustio u pogon i taj otvor AC sistema.

Hajd, dobro, prešutim, ne žalim se, odlučih se pomaknuti tako da mi, razgovarajući s njim to puhanje ne smeta.

Btw, nisu mi dali odmarat od godišnjeg. Odma su me zaposlili. To je možda i bolje, bar će mi vrijeme brže proć, pomislim.

No, negdje oko podneva, jednostavno više ne izdržah. Puhanje mi zaista smeta. Kažem li vam, da sam davno nekad zaradila kroničnu upalu mastoidne kosti, a uzrokovanu AC, i da je barem kod mene, jedan od simptoma upale, glavobolja  i uhobolja koju nikom ne bih požella, onda će vam biti jasno kolika je moja averzija prema tom uređaju. Čak ni u autu ne koristim AC u namijenjenu svrhu. Tada, u tom nekom trenu odlučim ugasit to čudo.

Jedini problem je što nisam dovoljno visoka. Zakoračim nogom i popnem se  na obližnji stolić. Uzela vješalicu, pokušam s njom, s tri različite verzije istog predmeta, bezuspješno.

E tada, tehnička strana moje osobnosti dođe do izražaja. Stavim stolić na stolić. Napravim piramidu visoku skoro pa metar. E sad se treba popet. Nakon nekoliko minuta premišljanja, šta i kako, eto mene na vrhu svijeta, nadomak onog plastičnog zareza kojeg treba pomaknut iil tamo ili vamo. Pomaknuh na jednu stranu i siđem. Na izgled nikakve koristi. Naravno ne gasi se AC za sekund kako sam ja to poželila.

Popnem se gore, prebacujem amo-tamo, i u jednom trenu shvatim, ako je na ovu stranu i puše, onda će prestat puhat ako prebacim to nešto plastično na drugu stranu. Prebacim i siđem dole.

Sjednem i čekam. U nekom trenu će se morat nešto dogodit. Moja instalacija piramide i dalje stoji, za svaki slučaj budem li se morala ponovo uspinjati. Btw, dobro bi mi došao neki planinarski tečaj ili tečaj slobodnog penjanja iliti veranja, ali mislim da sam prestara za te neke marifetluke, pa se stoga penjem onako baš seljački. K'o da je to važno, tako i onako me niko nije vidio.

Sjedim ja i prebirem po glavi te neke misli, kad eto ulazi coffee boy. Pogledom se pita šta li sam to naumila i smije se.

Fino mu dadoh do znanja da ne mogu sjedit tu gdje sjedim a da mi to puše. Ne rekoh mu da me u tom trenu uho već boljelo nekih pola sata, ako ne i sat.

"Izvini, ali ja moram to ugasit. Ne mogu sjedit ovdje bude li to nastavilo puhat."

Moram priznat da se malo smrknuo… al ne mogu mu ja pomoć. Jednako ćemo se kuhat na toj južnoj strani, sve dok nas on, jednom nekad, kad postane šef, prebaci na sjevernu stranu zgrade.

Eeeee, tada ćemo imat otvoren prozor povazdan.

Gracias a la vida que me ha dado tanto....La ruta del alma del que estoy amando.... Que si ya no puedo verte, Por qué Dios me hizo quererte, Para hacerme sufrir más?..... Jednog dana pročitah jednu knjigu i cio život mi se promijenio...."You can't wait until life isn't hard anymore before you decide to be happy."

 1. kurtizMama

  Hahahaha, pobijedila si ACu 🙂

  No da sam ja taj tvoj coffee boy, ti bi meni selila u hodnik! 😛

 2. graciasalavida

  iskreno, tamo je hladnije 😀

 3. jaubihbihusrcu

  Hoće i mene krsta zaboljet od tih uređaja…pitam se ima li to veze s rodnim listom?

 4. graciasalavida

  ma da, još bi samo i to trebalo 😀

 5. milicacale

  jadan covek. Ja bi te lepo selila po sobi, dok ne nadjes zgodnu lokaciju gde klima ne dopire. A nema sanse da ti smeta ako ne duva u tebe: moje kolege tvrde da je najbolje ako si direkt ispod klime, a ona namestena da duva pravo gore.

 6. graciasalavida

  kako da duva pravo gore, ako je smještena na stropu i usmjerena da duva prema dole, i širi se radijalno?

  na žalost, prije više od dvadeset godina, onaj AC uređaj je bio neprimjetan i neosjetljiv, i refleksija “mlaza” od zida pravo na glavu, kojeg tada nisam ni osjetila, je učinila ono što i napisah… AC i ja definitivno nikad više nećemo biti prijatelji 😀

 7. srecaa

  pa zar nisi imala daljinski da ga fino iskljucis:)
  kod mene u autu uvijek razlika oko pet stepeni od temperature napolju
  a znam ljude koji ulaze sa trideset i nesto na sesnaest i koji su naravno uvijek nesto bolesni

 8. 1divljaruza

  samo da se osmijehom potpisem 🙂
  ludice moja <3

 9. graciasalavida

  ovo je klima urađena prije od 25 godina, centralni sustav… sve sobe su klimatizirane s jednog mjesta… to bi bilo pravi luksuz kad bi se neko dosjetio da kompletan sustav rekonstruira te da svaka soba ima mogućnost da sebi odredi adekvatnu temperaturu, jer naravno, sjeverne i istočne sobe i južne i naročito zapadne se jednostavno ne mogu komparirati……

  kakav daljinski, kakvi bakrači 😀
  to sve ide na principu narodne tehnike: udari da upališ, udari da ugasiš 😀

  znam, poznato mi je to… ljudi jako griješe setirajući temperature ne razmišljajući od delta t, i mogućim posljedicama temperaturnog šoka koji obavezno nastupa…. jedino je pitanje koliko im je organizam mlad i neosjetljiv (trenutno) na te promjene temperature, ali da će osjetit jednog dana, to definitivno stoji 🙂

 10. graciasalavida

  teaaaaaa. đes bona 😀 :*

 11. 1divljaruza

  ev me ba
  pokusavam postaviti pjesmu pa zeza blog 🙂

 12. graciasalavida

  hehe, nemoj pokušavat, nego stavi! 😀

 13. srecaa

  bas me nasmija s onom narodnom tehnikom:)))

 14. graciasalavida

  to ti je nas domaci izraz :)))

 15. milicacale

  aha, te klime, starinske… ja mislila na ove nove, sa daljincem, koje stoje na zidu, ne plafonu i duvaju (po zelji) horizontalno a ne vertikalno.

 16. graciasalavida

  neće odselit 😀
  coffee boy je naša budućnost, svijetla :DD

  e, onda ću tražit zapad 😀 jer tamo sunce dođe kad završi radno vrijeme… 😀

 17. selinakyle

  jedna mi riječ zapade za oko – marifetluk 😀 naša si, dina mi 😀

  i jooooj da mi je bilo gledati te dok se vereš 😀 haj što bi se smijala nego bi sto put uzdahnula da ćeš da padneš i ubiješ se 😀 hihihi
  :*

 18. graciasalavida

  oooo imala sam ja tih izleta… i svaki od njih je vrijedan posta 😀

 19. milicacale

  nego, nikako mi nije jasno: kako mozes da obolis od klime a ne od promaje? zar te dve stvari nisu isto? (mislim, kad krenu da ubijaju ljude ;))

 20. graciasalavida

  klima je konstantna, konstantno puše (u nekom vremenskom periodu), dok promaja bude ili ne bude….

 21. milicacale

  … i dalje ne verujem 😉

Komentariši