Nekategorisano

PET DANA – SARAJEVO – ČARŠIJA

 

Konačno.
 
Sarajevo.
 
Prema planiranom dva puta ću silazit na čaršiju. Neću autom, ne isplati mi se. Znala sam da GRAS štrajka, čula sam još u Tuzli… znači preostaje cipelcug, u prevodu tabantrans, ili taksi.
 
Prozvana sam. Žurim u kuću sevdaha na kafu. Stigoh na vrijeme. Mojem veselju i radosti nema granica.
 
Društvo se iz minute u minutu povećava. Dobih svašta nešta. Svima od srca hvala. Jedino muško koje je došlo, iskorišteno je vrlo dostojanstveno. Zamolih ga da mi kupi neke sitnice. Đentlmenski je prihvatio zadatak i iznenadio me i obradovao jednim vrlo slatkim poklonom. Premda je Valter kazao da sam iskamčila poklon. Iskamčila ili ne, ja imam poklon. I baš baš baš mi je drag!! Pa ti Valtere vidi
  
Tu, u Kući sevdaha, gdje se, od prvog, jednog julskog, dana 2008. kad me prijateljica dovela, najbolje osjećam, desio se taj toliko spominjani intervju, objavljen u Avazu. Sve ostalo je sad već povijest. Avazovog linka nažalost nema, ali zato ima ovaj link Šeher hanuma .
 
Čaršija. Onaj toliko poznati, dragi miris. Golubovi oko Sebilja. Ležerna užurbanost. Oksimoronska definicija čaršije.
 
Sarači, Begova džamija i česma, izložba u Medresi, Ferhadija, Vatra, Titova, Parkuša…..
 
Navečer je otvaranje izložbe Milomira Kovačevića Strašnog. „(I) oni su branili ovaj (svoj) grad“.
 
Imam dogovor s Jasminkom (Djetinjstvo u ratu ) za kafu i druženje i zajednički odlazak na otvaranje. I moja domaćica nam se uskoro pridružila. Bezbroj fotografija, tužnih, sjetnih, … razni osjećaji se bude… samo mogu zamisliti kako je ljudima koji su to proživjeli, kad se u meni budi sve i svašta….
 
Čekajući Jasminka, promatram grupu đaka i njihovog učitelja. Pored Vatre. Priča im povijest i značenje gume koja gori. Pokušavam se staviti u đačke cipele. Pokušavam se sjetiti kako su se djeca u moje doba odnosila prema takvim pričama. Znam da smo tjelom bili prisutni, ali ne i duhom. Nisu nas baš interesirale te priče, to nam je bio smor, gledali smo i tražili neke krivine da čim prije zbrišemo tražeći zabavu i zezanciju. No ova djeca, ozbiljno slušaju. I ja sam, koliko sam mogla a da ne budem nepristojna, onako sa distance, slušala. Dan oslobođenja grada, Vladimir Perić Valter, učitelj spominje sve bitno…
 
Sretoh i dio društva s blogerske kafe.
 
Jedan divan dan završava šetnjom po čaršiji. I ponovo izložba u Medresi. Nekoliko radova me se baš dojmilo….
 
Lijepa, topla, proljetna noć ….
 
Sarajevska….
 
 

Gracias a la vida que me ha dado tanto....La ruta del alma del que estoy amando.... Que si ya no puedo verte, Por qué Dios me hizo quererte, Para hacerme sufrir más?..... Jednog dana pročitah jednu knjigu i cio život mi se promijenio...."You can't wait until life isn't hard anymore before you decide to be happy."

 1. blogovanje sa tobom mi sad dođe tako putopisno kao one Milićeve emisije:)
  mašallah, baš.
  ali od svih izdvajam Zvornik:)
  uživaj..mubarek petak:)

 2. graciasalavida

  qalb, gracias 🙂
  prije nekoliko godina, dobih kompliment da sam k'o Zuko Džumhur :))
  upravo iz tog razloga su ovi izdvojeni postovi nazvani “Zukinim stopama….”, svi su ti, izvdvojeni, postovi putopisni :))

  Da je bilo više vremena, prošetala bih i Goraždem, i vjerojatno bi tada taj post bio drugačiji…. jednom nekad u ljeto prošetam i Goraždem i Višegradom… 🙂

 3. Dillara

  Ma draga moja SEHER HANUMA ! :*

 4. pravivalter

  Naravno da ti se svidja kad si ga iskamcila:D
  Takvi pokloni su najdraži 🙂
  Oni iskamceni….

 5. graciasalavida

  valtere, samo mi nemoj dirat tog jedinog muškog što mi dođe na kafu, bio je više nego dobar domaćin :DD

Komentariši