Nekategorisano

TABU TEMA?

 

"…Saborska zastupnica HNS-a Nada Turina Đurić kazala je da knjižica Mladih HNS-a otvara javne rasprave o "važnim tabu temama", koje često izazivaju burne rasprave, pa i niske strasti…." http://www.jutarnji.hr/mladi-hns-a-za-raskidanje-ugovora-sa-svetom-stolicom/1069999/

Kakva je to tabu tema? I zašto navodnici? To je jednostavno važna tema. Ni manje ni više. Točka.

Ustavom izrečena sekularnost trenutnom situacijom pokazuje i dokazuje upravo suprotno. Dokazuje i neravnopravnost društva prema religiji i vjeri.

Članak 41. (Ustav RH)

Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.

Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.

Jer, ravnopravnost je samo deklarativna. I puko slovo na papiru. Ustav kaže, vjerske zajednice imaju slobodu osnivanja škola, učilišta itd.

To drugim riječima znači da, imajući to pravo i slobodu, nema potrebe da koriste postojeće školske objekte. Netko će reći, nemaju novaca za izgradnju svojih škola. Kako imaju za izgradnju sakralnih objekata? Zar ne mogu u sklopu postojećih objekata ili izgradnje novih predvidjeti prostor za vjeronauk? Naravno da mogu, i naravno da ga imaju. Zašto ga ne koriste, to je već sasvim drugo pitanje o kojem bi se također trebalo posebno pozabaviti. Jer, interesantno je i potrebno je reći, sve vjere i religije osim rimokatoličke crkve koriste svoje prostore za vjeronauk i katekizam.

U školama je prisutan samo rimokatolički vjeronauk. Za pripadnike drugih vjera i religija, (govorim to na temelju iskustva roditelja u osnovnoj školi u kojoj su bile prisutne tri vjere i religije), nije bilo organizirane nastave. Ni imam, ni rabin, ni paroh nisu dolazili, iako je, pouzdano znam, bilo djece i pravoslavne i muslimanske vjeroispovjesti.

Da bude stvar interesantnija, trećina nas roditelja je, usudim se reći, bila primorana pristati da nam dijete polazi vjeronauk, usprkos našim uvjerenjima da vjeronauku nije mjesto u školi, upravo iz te deklarativne ravnopravnosti. Zašto primorana? Djeca su najgori mučitelji i tirani. U stanju su svojim međusobnim odnosom prouzročiti probleme svih vrsta. Od bullyinga do izopćavanja. Nijedan roditelj neće dozvoliti da mu dijete bude izopćeno jer "nije pripadnik" zadane kaste. I tu počinje naša roditeljska licemjernost i kretanje linijom manjeg otpora.

Da se postigne ravnopravnost, da se izbjegne licemjernost, treba i ostvariti ono zapisano i određeno zakonima i ustavom. Ili, uvjerena sam u ispravnost svog mišljenja, rkt vjeronauk treba jednostavno vratiti tamo gdje mu je mjesto. U crkvu.

A nisam se ni dotakla teme o želji rkt crkve da u sekularnoj državi igra glavnu ulogu i konstantnoj namjeri uspostavljanja državne religije.

 

Gracias a la vida que me ha dado tanto....La ruta del alma del que estoy amando.... Que si ya no puedo verte, Por qué Dios me hizo quererte, Para hacerme sufrir más?..... Jednog dana pročitah jednu knjigu i cio život mi se promijenio...."You can't wait until life isn't hard anymore before you decide to be happy."

 1. Punina

  Ne kritikujući ni nauku o vjeri a niti prenosioce znanja o vjeri a posebno jer poznajem dosta divnih vjeroučitelja-poznavalaca vjere koji su uključeni u obrazovni sistem -želim reći sljedeće:

  ulazeći u školstvo kao predmet putem vjeronauka: crkva/džamija je nažalost pokazala veliku slabost i dozvolila da umjesto ona sama oplemenjuje postojeći sistem i čini ga boljim, samo dozvolila da postane dio lošeg sistema.

  Valjda su trebali raditi na jačanju svijesti i plemenitosti samih učitelja/nastavnika/profesora a ne samo postati jedan od njih…valjda su trebali činiti da ministri postanu istinski vjernici/dobročinitelji/oni koji su svijesni preuzete odgovornosti – a ne da se bore za istu stolicu…itd..itd…

  crkva/dzamija umjesto da radi na jačanju kapaciteta nosilaca izvršne/sudske/zakonodavne vlasti postala je jedan od aktera borbe za vlast…
  ali hajde čak da se bore za vlast u ime dobra koje bi trebalo da zastupaju – ne, oni se bore za puku vlast…

  …a da crkva/džamija radi ispravno ljudi bi postali svjesni da i matematika jeste vjerski predmet i svi ostali sve dok se uče u ime Boga, vlasnika znanja – da jesu dio vjere i dio čovjekovog života –sve dok koriste dobru i rade se u ime Boga…

 2. graciasalavida

  vjeronauk, barem u predratnoj ex-yu Hrvatskoj, postojao je. I djeca su sasvim normalno odlazila.
  Ja nisam. Nisam imala ni želje ni volje, iako sam oduvijek bila svjesna da crkva, bez obzira koja, ničemu lošem ne uči.
  No, kad je već osamostaljivanjem Hrvatske, crkva ušla u škole, mislim da je u najmanju ruku red, da se i pripadnicima ostalih vjera omoguće ista prava kao i rimokatoličkoj djeci.
  Ono što su deklarativno zagovarali – jednakost po svim vidovima života, pokazalo se kao vrlo neprincipijelno i puno predrasuda, argumentirajući svoje postupke pripodnošću rkt vjeri u gotovo 90% većini. No upravo zato je trebalo pokazati toleranciju zagovaranjem prisustva ostalih vjera i religija u školama. No to nije nikada bio slučaj. Stoga i moja uvjerenost da rkt crkvi nije mjesto u školi.
  Još manje sam uvjerena da su kompetentni da učestvuju u svim vidovima svjetovnog života, od politike do zdravstva, da ne ulazim u pojedine teme iako bih i to mogla (preventiva raznih bolesti, seksualni odgoj, gospodarstvo, ekonomija, porezna politika, ….). Smatram da u iskazivanju argumenata po bilo kojem pitanju trebaju govoriti iz svog iskustva, a nisam uvjerena da u svim navedenim primjerima – temama oni to imaju.
  Jedan od argumenata za taj moj stav je i odluka Italije da Vatikan treba plaćati porez na svoju imovinu. Pogledam li stanje u Hrvatskoj po tom pitanju, rkt crkva ima silne nekretnine (sporadično je zaista kako je došla do njih, ali to je opet druga tema) na koje ne plaća porez (bilo koji oblik poreza), a istovremeno sav kler živi na budžetu (prema Ugovoru sa Svetom Stolicom). Drugim riječima to znači da se ionako veliko, njihovo bogatstvo samo povećava, a usta su im puna dobročinstava, samarićanskih ideja.

  To naravno nije loše, ali neka prvo krenu od sebe.

  Smatram da crkva/džamija/hram treba postojati zbog nas, a ne mi zbog njih.

 3. Punina

  Mislim da crkva/džamija/hram treba da su tu zbog Boga 🙂 i da nam se putem njih prenese Istina i dobročinstvo, koliko znam – Božije kuće na zemlji -…

  nego da sam kojim slučajem završila fakultet islamskih nauka vjerovatno bih i ja se max trudila da radim u obrazovanju 🙂 -zaista i iskreno

  to je valjda više nego uobičajeno….lako je kritikovati meni 🙂

  nego isto tako i za sve druge institucije koje prizvode ostale kadrove…kad vidimo ko izlazi npr s pravnih fakulteta…itd..itd…

 4. graciasalavida

  Crkve/dzamije/hramovi i jesu tu zbog toga da nam se prenese Božija riječ, istina i dobročinstvo, i baš zato mislim da bi trebalo da svoje učenja/vjeronauke održavaju u sklopu sakralnih objekata…

  🙂

 5. oBloze

  Pa Hrvatska nije sekularna država. Ne bi se onda na Dnevniku na stolovima voditelja pojavljivao Adventski vijenac, niti bi se dan državnosti proslavljao (svetom) misom, niti bi se održavale i uživo prenosile mise i molitve za generale.
  Ostale vjerske zajednice su u manjini i to je jednostavno to. Ni u Bosni nije baš sjajno po tom pitanju. Hrvatska opet daje više prava vjerskim manjinama, nego mnoge druge zemlje, to znam, jer sam pripadnik jedne od najmanjih i najslabije shvaćenih manjina.
  Mogla bih napisati poveći komentar na ovu temu, ali ovdje ću stati.

 6. graciasalavida

  Hrvatska je Ustavom sekularna država, no u stvarnosti je to sasvim suprotna slika.

  http://www.sekularizam.org/sekularna-drzava-drzava-zvana-ceznja.html

  🙂

 7. oBloze

  Ih da vjerujem u sve što je zvanično, gdje bi mi bio kraj. Jedni pričaju kako grade mir i suživot, a ovamo ubijaju civile, drugi pričaju kako su u Sarajevu sami sebe granatirali, pojedinci pričaju kako su pošteni, kako nikad ne lažu, kako poštuju druge a smiju im se iza leđa…Nije sve onako kako se kaže, pa nije ni HR sekularna.

 8. graciasalavida

  to i ja rekoh, istina, drugim riječima 🙂

 9. oBloze

  Znam, samo sam se nadovezala 🙂

 10. oBloze

  Kaže se, neka si, bona! 😉

 11. graciasalavida

  neka si, bona 🙂

 12. hsarajlic

  Kad sve saberem, i ovi zapisi mi dobro dođu kao potvrda distinkcije između vjere i religije što sam nekad iskazao pišući:
  Znak (išaret)
  Pitanje iz išareta:
  Jel’ vjera u sjaju kupola
  i decibelima zvona i zvučnika
  bogomolja i minareta,
  il’ je vjera bez skrupula
  u srcima vjernika?

  Vjeronauka nam je neophodna, ali ne na način “vjeronauke”.

 13. graciasalavida

  hs, slažem se …. 🙂

 14. Punina

  Sarajlić 🙂 u srcima, riječima i djelima vjernika, aBd

  Gracias – samo da mahnem 🙂

 15. graciasalavida

  mah mah to you too 🙂

Komentariši