Nekategorisano

OD BACHA DO SEVDAHA

 

HALID – MILJACKA

 

Subota je bila dan blogera….. Veće i ljepše druženje nisam imala….. Nas desetak….. Kave, priče, smijeh, pokloni, ćevapi, limunade, obećane tufahije, matematički zadaci, rasprava o engleskom jeziku i Shakespearovom fondu riječi…… o kradljivcima, o Mariu i Lari, dotakli se i izbora…..

I opet kuća sevdaha…. Zar može drugačije?
 
Tko razumije, shvatit će……
 
Umalo osnovasmo i stranku…. Ali odustali jer ne bi bili dvjestota stranka… nema smisla…. Lakše je pamtit dvjesto nego stodevedesetdevet…
 
Prošetah do Vijećnice….. Uslikah ovu prelijepu zgradu…. Njene boje, poput aureole, svjetle u ionako osunčanom Sarajevu… Na ponos gradu…. Da, nikad neće biti ista, s njom je štošta otišlo u povijest… njeno bogatstvo, njena riznica koja je onako grešno, zločinački, uništena, nepovratno je izgubljena, ali … zasjala je svojim sjajem, svojom ljepotom arhitekture, bojama, idejom koja se ničime ne može zatrti, kulturnom baštinom koju je i onakva ranjena nosila i simbolizirala grad i ljude koji su je životom čuvali, branili i obranili… Sjetih se i Vedrana Smailovića i njegovog violončela…. sjetih se i Joan Baez koja je šetala ovom čaršijom pronoseći svijest o gradu i njegovoj borbi za život…. sjetih se i jula 2008, kada dotrčah s koncerta održanog dan ranije u Zagrebu i njenog nastupa na Baščaršijskim noćima, koncerta održanog nasuprot Vijećnice, tada obučenoj u pidžamu… sjetih se i sjećanja tuge koje je tada i ona sama podijelila i na press konferenciji održanoj u hotelu Saraj, a i na samom koncertu….
 
I taman kad pomislih da je dan gotov…. Zazvoni telefon…. Hajd pričekaj, obećao sam ti, dolazim….
 
Imam pola sata ….. Krenuh prema Sebilju, pored Čaršijske džamije, do Begove džamije, prošetam dvorištem, razne misli mi krenuše glavom…. skrenem prema Imaretu…. pa do medrese…. Aukcijska prodaja knjiga…. Od ponuđene gomile naslova, uzela bih isto takvu jednu gomilu…. Ali imam osnovni problem….. Investicijski fond nije uopće imao predviđen budžet, ali uzeh jednu…..
 
Abdulah Sidran…. I  „Otkup sirove kože“…. Moje kulturno uzdizanje počelo je s poklonom …. „Nedorečena“, … „Kokoška“ … i eto na kraju Sidran…
 
Dođi do Sebilja, zazvoni telefon….. izađoh iz Medrese…. Iskoristih priliku da ispitam Svjetskog Putnika za papirologiju, itinerar, i svašta nešta za put kojeg planiram…. Kondicije imam, ali svejedno put o kojem razmišljam je velik zalogaj…. Potrebne su opsežne pripreme…. Treba napravit dobar plan…. zamolih ga da sudjeluje u planiranju…. zna on sve šta treba, nisam tabula rasa, al eto da iskoristim ponuđeno …..
 
Prođoh ponovo pored Vijećnice… svjetlima obasjane….. predivne u predzadnjoj septembarskoj, sarajevskoj noći….. Osjetih sjetu, ponos, tugu, radost, …. vrtlog osjećaja još od čaršije i džamije…..
 
Jedan predivan dan je, čini mi se, gotov…. Barem ja jesam… Protrčah kroz tuš i zaronim u carstvo snova … samo što je otkucalo deset…. Ne pamtim kad sam tako rano legla…..Treba se obnovit… nedjelja je na redu, povratak za Zagreb, ali prije toga još jedan izlet….
 
Ima li kraja mojim željama? Mislim da nema…. Izvor je nepresušan…. Tema ista…. i opet … tko razumije, shvatit će…
 
 

Gracias a la vida que me ha dado tanto....La ruta del alma del que estoy amando.... Que si ya no puedo verte, Por qué Dios me hizo quererte, Para hacerme sufrir más?..... Jednog dana pročitah jednu knjigu i cio život mi se promijenio...."You can't wait until life isn't hard anymore before you decide to be happy."

 1. ma kakvo je to osnivanje stranaka bRez mene c c cc c

 2. shizika

  ko ne zna ugoditi sebi, ne zna ni drugome
  😉

 3. graciasalavida

  @ra: zar moram javno reći da smo odustali jer tebe ni na horizontu?
  @shizika: genau 😀

 4. prkosna

  ne moze stranka ni bez mene, nema smisla 😛

  i bas mi je zao sto nisam otisla s tobom da vidim Vijecnicu 🙁

 5. graciasalavida

  prkosna, bila si u skladu sa svojim nickom 😀
  ra, ja, ja, natürlich 😀

 6. zlaja1978

  odlično ispunjeni dani 🙂
  Žao mi je što sam propustio 🙁

 7. malimozak

  ništa ti ja to ne vjerujem, trebalo bi 7 dana da se to sve izdešava 😀

 8. graciasalavida

  @zlaja: bit će još prilike, znaš mene 😀
  @mm: da si bio sa mnom, bio bi svjedokom…. 😀

 9. brusnica

  Zao mi je sto nisam dosla. Nadam se da sam dobila opravdani izostanak s obzirom na razlog opisan postom na blogu. Imate mahanje

 10. graciasalavida

  :**
  naravno, 🙂

 11. malimozak

  izvirivao sam ja iz prikrajka 🙂 ja sam onaj što ti je ponudio da kupiš vijećnicu po povoljnoj cijeni :)))

 12. graciasalavida

  to si ti opet sanjao nešto… ili me zamijenio s nekim….
  meni nitko nije pristupio….

 13. malimozak

  Zar nisi ti ona zgodna crnka sa pudlicom i šarenom lepezom?

 14. graciasalavida

  ne znam ja s kime si ti to komunicirao….
  sa mnom očito nisi 🙂

 15. pravivalter

  jok eto samnom je komunicirao!

 16. graciasalavida

  znači to si ti bio sa pudlicom i lepezom 😀

 17. on je bio plavusha. Opet ostajes ti 🙂

 18. pravivalter

  uh emsar se pocela samarati 😀

 19. graciasalavida

  misliš valjda tebe?! 😀

 20. ako mislis na mene, meni niko nije prodavao vijecnicu.
  Ko je bio plavusa?

 21. malimozak

  moli se tajanstvena plavuša da se javi. Cijena je snižena 😀

 22. graciasalavida

  eto valter se javio, on je ta plavuša 😀

 23. malimozak

  ma nije bio valter ovo je bila prava ženska, grudi petica, noge do grla 😀

Komentariši