Nekategorisano

FAHRENHEIT 451 NA CRO NAČIN

Knjiga i more su isto.

Gurneš prst u more, i spojen si sa svim otocima, kopnima, kontinentima svijeta….. Tako i knjiga.. otvoriš li joj korice, odvest će te u Jules Vernove dubine, odvest će te na neku planetu majmuna, u prašume Amazone, u sibirske tundre, japanske trešnjine vrtove, savane Karla Maya, u kabine i pokeraški stol Mark Twainovog parobroda na Mississippiju….. Dovoljan je jedan potez rukom i naći ćeš se možda tamo gdje nikada nogom kročiti nećeš.

Ali vrlo je bitno kojim je pismom pisana ta knjiga koju okrećeš u rukama. Ne daj Bože da bude pisana pismom kojeg ne priznaješ, e sad trebam pomoć: iz kojeg razloga ga ne priznaješ?

Stidimo li se mi to povijesti? Stidimo li se mi to škole koju smo dobili? Stidimo li se mi to diploma koje smo dobili? Jesmo li ih ukrali pa se zbog toga stidimo?

Otkud nam pravo da nečije djelo, ispisano na papiru, to silno znanje koje nam netko toliko dobrodušno želi prenijeti, kojeg smo do jučer lako i s lakoćom čitali, danas jednostavno odbacimo? Otkud nam pravo da sami sebe zovemo "pravovjernima, odabranima, jedinstvenim"?

Jebem ti ja taj nacionalni ponos kad sami ništa nismo stvorili, ali znamo pljuvat i omalovažat i vrijeđat sve što nije "moje, naše, naše vjere, naše gore list"! Nedaj Bože, da netko bude vrijedan poput nas, jer mi smo naravno Bogom dani, naša povijest seže u prapovijest, u praiskon…. Znamo vrlo dobro dokazivati da smo od stoljeća sedmog ovakvi, onakvi, a vrlo dobro se zna šta su slaveni radili kad su prešli Dravu. Prvenstveno su sušili gaće. Ništa drugo i ništa bolje od svih onih Tatara, Turaka, Arapa, Vandala, Ozigota, Kelta, Gota, RImljana, Grka, Mongola koji su, s konjima, magarcima, mazgama ili mulama, isto tako prelazili rijeke i bili mokrih guzica.

Čovjek bi rek'o da je desetine istih slučajeva kad se tuđa kultura, tuđe znanje, satiralo paljenjem knjiga trebalo ostat u glavama, trebalo pokazat u najmanju ruku manjkavost takvih postupaka. Ali ne. Inkvizicijo bajna, ti si piece of cake, naspram ovih ovdje danas. Od ovih koji su jednoglasno zaključili da je jedno pismo, jedan jezik, jedan dijalekt, dovoljno loš da ga zatremo u začetku. Jer to pismo ne smije biti sastavni dio našeg znanja, povijesti, škole, obrazovanja, a istovremeno znamo kako boli kad se to nama čini i činilo.

Po čemu je naš kulturocid bolji ili lošiji od nečijeg tuđeg? U čemu se razlikujemo mi kao krvnici od nas kao žrtve kulturocida?

FAHRENHEIT 451 NA CRO NAČIN

“Najveća ironija svakog knjigocida i jest u tome da će na koncu svaki završiti u knjizi. Knjige uzvraćaju udarac”. (Milan Šarac)

 ~~~~~   ~~~~~   ~~~~~

A onda… još jedan dokaz kako kultura ove države, kako ovaj narod misli da je Bogom dan…  i onda nakon što Sarajevo, kao domaćin predivnog SFF-a, danas puno boljeg i poznatijeg od istovrsnog pulskog festivala, ne samo po izboru filmova, fondu (jer budimo iskreni, fond moje države je kudikamo, barem bi trebao biti, jer mi eto samo što nismo ušli u EU) veći od fonda BIH, po publicitetu, po gostima, po redateljima, zaista po svemu daleko bolji od festivala u Puli koji traje decenijama, a čija kvaliteta uredno opada svake godine….., nakon što Sarajevo i SFF ugoste Belu Tarra, i ne samo njega, valjda će čovjek znati šta treba uraditi i odlučiti…

Dakle, Bela Tarr, nadam se da ćeš se ponuditi Sarajevu, i ne samo Sarajevu već i BIH kao državi, jer oni će i Tebe i tvoje znanje objeručke prihvatiti i znat će cijeniti to što im se pruža….

RECEPT KAKO ODBITI NEŠTO ŠTO NAM SE NUDI NA PLADNJU…. A TREBA SAMO UZETI….

Gracias a la vida que me ha dado tanto....La ruta del alma del que estoy amando.... Que si ya no puedo verte, Por qué Dios me hizo quererte, Para hacerme sufrir más?..... Jednog dana pročitah jednu knjigu i cio život mi se promijenio...."You can't wait until life isn't hard anymore before you decide to be happy."

  1. zlaja1978

    Komentar vezan za SFF.
    Nekada mi se čini da ga i mi premalo vrednujemo, onda ne čudi i to što drugi ponekad to još i manje vrednuju

  2. graciasalavida

    možda si u pravu za vaše vrednovanje SFF-a, ne bih znala, jer moja iskustva sa sarajlijama su pozitivna što se festivala tiče, …

    ali vjeruj da ovi silni ljudi koji dolaze i budu u Sarajevu za vrijeme SFF zaista cijene to što festival pruža i daje….

    ja sam po drugi puta bila dijelom tog festivala… naravno kao gost u gradu, kao turist, i to što se postiže festivalom, je izvanredna i beskrajno velika promocija ne samo grada nego i države…
    već sad sam donijela svojevrsnu odluku da i druge godine budem u gradu za vrijeme festivala….

    to je zaista veliki festival i ono što se postiže iz godine u godine je sve bolje i bolje…. Purivatra radi odličan posao….

  3. zlaja1978

    Nisam rekao svi, ali ima pojedinaca 🙁

  4. malimozak

    Ja baš nisam siguran jesi li ti došla ove godine zbog festivala ili zbog Angeline 🙂

  5. graciasalavida

    ti si mm, potpuno smetnuo s uma šta sam ja napisala u postu….. Angelina me zvala, pa kako ona došla i ošla, tako i ja došla i ošla 😀

  6. malimozak

    Ko će imati tu čast da te pozove iduće godine? Možda Bred Pit? 😀

  7. graciasalavida

    Jeremy Irons…. upravo dolazi u Šeher da dogovori sve detalje 😀

  8. graciasalavida

    naravno… a možda me Purivatra iznenadi sa Clive Owenom… ili Juliom Roberts… ili mojom drugom miljenicom Meryl Streep 😀

Komentariši