FRIDA KAHLO (1907-1954)

 

Isto uzavrelo nebo i pusta, neplodna zemlja kao na slici Djevojčica sa maskom smrti. Usamljeno biće ovog puta nije dijete nego jelen s ljudskim licem. To je žensko, Fridino lice, ali na glavi ima muške rogove. U tijelo jelena zabijene su brojne strelice. iz rana lije krv, potočići krvi slivaju se niz još živo tijelo plemenite životinje. na prvi pogled izglada kao da će se ranjeni jelen svakog časa srušiti, svaka bi se ovako pogođena životinja već srušila. Ali ne i Frida. Životinja je naslikana u skoku, teško je reći dopiru li joj rane do srca, č ak ni ona na vratu iz koje najviše krvari. Fridino lice je mirno: možete me gađati ali me vaše strelice neće dokrajčiti. Moja je volja za životom jača od rana. Rane me bole, ali navikla sam podnositi bol. Preživjet ću. Životinja Frida će preživjeti. Neće se srušiti na zemlju. Neće zalutati među drvećem. Neće je sustići lovci ni psi. Izbjeći će smrti, još jednom.

S. Drakulić, "Frida ili o boli"

Gracias a la vida que me ha dado tanto....La ruta del alma del que estoy amando.... Que si ya no puedo verte, Por qué Dios me hizo quererte, Para hacerme sufrir más?..... Jednog dana pročitah jednu knjigu i cio život mi se promijenio...."You can't wait until life isn't hard anymore before you decide to be happy."

  1. MayaBosanSka

    sto je zena imala tezak zivot, majko mila, ali to, prava umjetnost se i radja iz boli i tuge i one tezine izazova koji nam zivot nanese, ljubim!

    ps. ja ovih dana citam zivotopis Edith Piaf 🙂

  2. graciasalavida

    Frida je rođena na današnji dan….
    ja volim čitat biografije…

Komentariši