Nekategorisano

SVUDA POĐI U ŠEHER DOĐI

Kako mi jednom nekad Srebrena reče, ja nikad ni ne otiđem iz Sarajeva…. Tako nisam ni ovaj put…. Duh i misli, riječi na jeziku, uglavnom se vrte, kreću, vraćaju uvijek na ista lica, ista mjesta, iste osobe, ….
 
Svakim dolaskom budu obogaćena novim detaljem, novim uspomenama, a to onda istovremeno znači i da u budućnosti, bližoj ili daljoj sasvim nebitno, ta lica i ta mjesta postaju neodvojivi dio mene.
 
Koncert? Zbog koncerta, otvaranje Sarajevo Sevdah Festa, dojurih. Amira Medunjanin ne samo da je ispunila očekivanja, nego ih je daleko daleko premašila. Predivan glas, izvedba, obrade…. posljednjih nekoliko pjesama otpjevano a capella… zadnja Emina… otkinula sam i na neke pjesme tokom večeri, ali Emina je bila kulminacija. Pozvana sam u backstage….. Sutradan, kafa s Amirom u Malim Dairama, šetnja do Magaze.. Amirin poklon meni… Trebam li više?
 
Subotnji doručak, obećan mi, donio iznenađenje. Sarajevsko jutro osvanulo čistog plavog bistrog neba, predivnog pogleda. Park prinčeva. Nisam prvi puta bila gore. Ali jesam prvi puta u to doba dana. Nije sabah, ali dovoljno rano da se jutarnja svježina još uvijek osjeća. Moja prva rečenica po dolasku, „mene komotno mo'š tu ostavit (tu na parkingu)“. Oduševljena prizorom, pogledom, svježinom, požalila sam što nisam makar pauk, kad već ne mogu biti stonoga. I fotoaparat i video kamera u punom pogonu, a ja? Imam samo dvije ruke.
 
Provedoh divnih sat i pol s precjednicom. Hvala ti na doručku i vremenu provedenog u divnom, inspirativnom i poučnom razgovoru.
 
Kafa u kući sevdaha postala je tradicionalna blogerska. Nije nužno blogerska, ali eto tako ispada. Toliko sam često tamo, da će mi udarit inventarski broj, ako već nisu. Zlaja, Brusnica, Oblože, Dženi, Srebrena, Precjednica, Smiraj….  hvala vam svima na predivnom druženju. Upoznah i Backpacker. Zbog niza okolnosti, kafu "sikterušu" smo "popile" stojećki razgovarajući turbo brzinom, ….. ali ona kafa, ona dočekuša i razgovoruša se tek trebaju desiti.
 
Juniorka je također bila u Šeheru, ima svoju prijateljicu iz srednje koja studira arhitekturu, i s njima sam uspjela prosjedit nekih petnaestak minuta. Juniorka i ja se nismo ni družile ova dva i po dana u Sarajevu. Ona svojim, ja svojim poslom i društvom.
 
Nađoh vremena i za ono moje nekad-redovno-kulturno-uzdizanje u Pozorištu mladih. Ponekad se desi da jedino tako mogu vidjet prijatelja, … gledajući ga kako s ljubavlju trči, pleše i pjeva na daskama što život znače.
 
Begova džamija i akšam. Tko zna, shvatit će.
 
Još sam bila u Sarajevu, kad sam našla put i način kako da i idući vikend završi ovdje. Najkraći put za kući ide preko  Sarajeva. Ma gdje se ja nalazila.
 
Rođendan dragog mi prijatelja donio susret s prijateljima koje ne vidjeh neko vrijeme, donio smijeh, radost i veselje, leptiriće, planove, želje, strepnje….. zapalih opet. Iz ćeifa. S merakom.
 
Domaćica moja dala mi se u najboljem svijetlu. Čini mi se da još uvijek sjedimo u njenom dnevnom i razgovaramo, kao što smo provele noć na nedjelju razgovarajući.
 
I opet, kako mi Srebrena reče… ja nikad ni ne otiđem iz Sarajeva.

Gracias a la vida que me ha dado tanto....La ruta del alma del que estoy amando.... Que si ya no puedo verte, Por qué Dios me hizo quererte, Para hacerme sufrir más?..... Jednog dana pročitah jednu knjigu i cio život mi se promijenio...."You can't wait until life isn't hard anymore before you decide to be happy."

  1. bruteforce

    Bošnjak, Bosanac je Brute Force,
    ali mu Sarajevo nikad nije bilo drago…

  2. graciasalavida

    ti si ovu subotu na redu, ….. saburaj :)))

  3. dzeni81

    Hvala i tebi što si nas počastila svojim dolaskom,doista je bilo divno sa vama,pa meni je dva i pol shata prošla k'o dlanom od dlan:)

  4. oBloze

    Potpisujem Dženi…prošlo mi je ko minut i baš sam Brusnici rekla da sam pogriješila što sam sjela do nje, pa nisam sa tobom, koju sam tek upoznala, uspjela puno progovoriti…
    Vi prekrasni blogeri, sa vama mogu cijeli dan, biti budan i sanjati na nogama 🙂

  5. graciasalavida

    @dzeni, smiraj & obloze: ja sam k'd bad penny: I keep coming back :)))

    @oblože: i meni je bilo divno s vama, bit će još prilike :))) btw, paket je sav upotrebljen :))) preporučamo se :))))

  6. malimozak

    neozbiljno je to od vas, toliki blogeri se skupili a niste razmatrali smjernice u pravcu dalje izgradnje blogovske infrastrukture i okvirnih tema za postove u 2013. i naravno budžet fiskalne 2013. :)))

  7. graciasalavida

    od tebe se tome nisam nadala! umjesto da mi nađeš muža, da se pobrineš za moju fiskalnu situaciju, o kojoj iskreno rečeno i ovisi fiskalna 2013, ti ovako!

  8. malimozak

    da sam znao da imaš taj problem, nešto bi se improvizovalo na licu mjesta 🙂

  9. graciasalavida

    pa ja objasnih situaciju, a ti se našo pravit tošo 😀

  10. malimozak

    ma naravno, lako je biti general poslije bitke haha

  11. srebrena

    sarajkooooo…naći ćemo mi tebi kakvog đuvegiju u šeheru :))

  12. graciasalavida

    eh moja ti! dok ja tebe dočekam, bit ću u penziji, preseljena u Šeher, i onda ću si sama nać 😀 😛
    btw. ĐEEEE je moja kava?! 😀 😛

Komentariši