beats by dre cheap

OSCAR 2019 - THE VICE

Juniorka me zašpotala. Kaže, kako to da nisi pogledala The Vice do kraja, a stalno pričaš kako voliš biografske i političke filmove?!

Donekle je u pravu, pa eto prisilih se da pogledam The Vice.

E sad, svašta bih ja tu mogla reći.

Tehnički gledano, film je odlično napravljen, Christian Bale - nominiran za glavnu ulogu, Sam Rockwell i Amy Adams - nominirani u sporednim ulogama, odlični....

Ali!

Da li je film kritika američkog sistema? Da li je film fikcija? Koliko sve prikazano odgovara istini? Ako je istina, koliko će i da li će američki sustav doživjeti promjenu i može li?

Da li je to hvalospjev korporativnoj politici i umreženosti američke visoke politike?

Da li je moguće da jedan takav čovjek prođe nekažnjeno? Da li američko pravosuđe ima namjeru kazneno procesuirati sve one koji iz vlastitog materijalističkog oportunizma, makijavelizma i karijerizma uništavaju tuđe živote? Da li američko pravosuđe ima snagu za tu i takvu promjenu?

Nakon takvog iskustva, da li je opravdano čuditi se i osuđivati Trumpa za njegovu politiku i način vođenja?

Da li je moralno od USA (a znamo da nije) da osuđuju druge za sve ono što i sami direktno koriste? A pri tom mislim i na koruptivnost sustava i sistema i diskirminaciju i rasizam.

I onda je sasvim logično i apsolutno razumljivo da je USA dostigla Hrvatsku (tj. izjednačila se s RH) u političkim i građanskim slobodama - https://freedomhouse.org/report/freedom-world-2018-table-country-scores/ 

Gracias a la Vida
http://graciasalavida.blogger.ba
08/02/2019 13:07