beats by dre cheap

2018.

Prođe još jedna godina. Ni po čemu lošija, ali ni bolja od prethodnih. Ili se varam?

I jednako loša i jednako dobra. Kak’ se zeme, bi rekli Zagorci.

Da krenem redom.

Šta je bilo loše?

Sve o čemu šutim posljednjih mjeseci. Toliko bih toga mogla reći, vikati, vrištati, galamiti, psovati, a ništa promijenila ne bih. Više bih se ja iznervirala nego što bih bilo kojom riječi uspjela promijeniti. Naravno, znam i svjesna sam da bi bilo dobro priključiti se masi istomišljenika, ali njih ima na razbroj’ se!, jer jedino aktivnošću se može nešto promijenit.

Zašto nisam i zašto neću? Nađoh odgovor prije nekoliko godina. Ja sam jedina na svijetu koja mene voli najviše, i koliko god defetistički zvučalo, jednostavno nemam volje ni želje ni energije za borbu s vjetrenjačama.

Bit ću logistika, bit ću ne znam što, ali nemam namjeru vikat “naprijed, drugovi! Za mnom!”

Mislim da znam kad me ta i takva mokra krpa lupila po glavi. Upravo onog trena kad mi je krajem januara ili početkom februara crk’o maršal, pardon monitor. Kako oduvijek plivam dobrano ispod negativne nule, novca za novi monitor nema, pa odlučih uzet tv, tj monitor koji funkcionira i kao televizor. U tom je bio spas! I što se posla kojeg sam radila ticalo, ali i početak odvikavanja od televizije.

Sve što trebam mogu čut i pročitat na netu, a istovremeno, Seniorka mi svakodnevno podnosi izvještaj ko je kome šta rekao, uradio, lagao, podmetnuo, sakrio, ukrao, zapjevao, zasvirao itd itd itd.

I tako, evo, još malo pa će proći puna godina kako televizor više ne stanuje u mom svijetu.

Zašto sam to stavila u loše? To je u stvari dobra stvar. Ah, da, govorim o mojoj šutnji. Ok.

Ajmo dalje, šta je još bilo loše u ovoj godini? Hmm… ima jedna knjiga koju ganjam godinama. I u februaru dođoh na ideju. Upitam, zamolim, obećam refundirat, kažu, nije potrebno, to je od srca. Zahvalim unaprijed, i trudim se smislit način kako da se odužim dok čekam da knjiga stigne.

Način da se odužim sam smislila, ali knjiga nije došla. I vjerojatno neće ni doći. Jer, onaj kog sam zamolila, očito je odlučio knjigu zadržat sebi, koliko god nikad nije posebno mario za autora.

A ja? Ostadoh bez knjige koju sam si mogla priuštit. Jer cijene po kojima se još nudi ta ista knjiga dosežu vrijednost mojih tri ili četiri penzije. Sitnica, zar ne?!

Loše je što ove godine nisam vidjela mora. Nije mi to prva godina, neće bit ni zadnja. Osnovni razlog za to, za promjenu nije novac, već vremenske prilike i/ili neprilike. Kako se uzme.

Vodila bih ja i Seniorku, ali po onim užasnim vrućinama i sparinama, vući Seniorku okolo naokolo nije mi bila prihvatljiva ideja. Tim više što je godinu dana ranije upravo zbog istih i/ili sličnih vremenskih okolnosti došlo do situacije da sam pomislila da je doživjela moždani udar. Srećom nije, ali na osnovu tog iskustva nije mi padalo na um micat se bilo kuda.

Što je bilo dobro ili bolje ove godine?

Nakupovah knjiga i gotovo sve ih u dahu pročitah. Od Amile, Bekima, Dušana, pa do Nele, Zvonimira, nekoliko knjiga koje bi se mogle svrstati u monografije, a nisu. Trenutno čekam da izađe treća Žarkova knjiga. I njegove prve dvije sam pročitala u dahu. Iako, nisu hard copy, već pdf, al’ svejedno.

Završih konačno genealogiju moje obitelji. Bavim se time posljednjih dvadesetak godina. Najveći dio podataka našla sam na netu, ne bi čovjek vjerovao, ali da, na netu.

Matice rođenih, vjenčanih i umrlih dostupne su na netu, i tu sam našla praktički sve. Tražeći, pronađoh i neke knjige u kojima sam našla ponekad potvrdu onog što sam znala, ponekad su pokrenule lavinu informacija koje su pomogle da se sve kockice slože.

Dakle, obitelj mog dede, Seniorkinog oca, prema meni dostupnim podacima, seže do 1465. godine. Veliku ulogu u mom istraživanju odigrala je i genealogija obitelji Piacun (Piazzoni) objavljena u Enciklopediji lombardijskih obitelji. Prvi pak Piacun se u našim prostorima spominje 1734. u Makarskoj, odakle su došli u Sućuraj.

Obitelj moje bake, Seniorkine mame, seže do 1720. i opet veliku ulogu su odigrali podaci iz matica rođenih u pokrajini Trento u Italiji. Njena priča je data u postovima PRIČAM. Oni koji me duže prate, sjetit će se tih postova. Za podsjetnik, nalaze se tu izdvojeni desne strane.

Obitelj Seniorkinog pradjeda, s majčine strane, doseže čak do 1386. kad su došli iz Bosne. O tome piše i Andrija Kačić Miošić u "Razgovorima ugodnim naroda slovinskog". U navedenom djelu spominje se da su bili hajduci uz Petra i Tadiju Kulišića (to su oni isti za koje se vjeruje da su ubili Hasanagičinog muža), a s tom konotacijom su došli i do Sućurja gdje se prvi put spominju 1647.

Dedina obitelj, s tatine strane, seže do 1683. prema najstarijem poznatom zapisu, dok bakina obitelj seže do 1580. Ta obitelj je čak u tom najranijem periodu imala plemićki status, što me potpuno iznenadilo. Nikad ne bih pomislila da imam kap plave krvi.

Sve to što sam pronašla bit će složeno u knjigu koju sam započela još 2008. istražujući pradjeda s mamine strane iz sasvim prozaičnih razloga. Onda sam sve to dopunila saznanjima iz 2012. kad sam istraživala u Tuzli.

Imam ideju kako da to dovršim i napravim barem tri primjerka, maksimalno pet. To mi je želja i zadatak za 2019.

Što je još bilo dobro? Bila sam na koncertu Roda Stewarta u Zagrebu, Joan Baez u Sarajevu, neizostavne Amire u Lisinskom, Zdravka u Areni. Propustila sam Letu štuke iako sam imala ulaznicu, Đoleta jer je jednostavno bio preskup. Šlag na koncertnu tortu došao je u decembru – Amira Medunjanin u Sarajevu. Taj koncert jednostavno nisam ni mogla ni smjela propustiti.

Juniorka je u januaru imala promociju i za studij sociologije.

U julu je, na deseti rođendan mog prisustva na ovom blogu, došla Bosanka u Zagreb. Proveli smo beskrajno lijep dan iako nam vrijeme i vremenske prilike nisu išle na ruku. Al’ na koncu, sunce, kiša, vjetar, ništa nam nije smetalo. Vrijeme provedeno s Bosankom i njenom obitelji je daleko bitnije i ljepše.

U augustu sam, kao i posljednjih nekoliko godina, godišnji provela s Mayom Bosanskom u lutanjima i tumaranjima Bosnom. Bile u Bugojnu, provele divan dan s Kurtizmamom. Susret nakon pet godina obilovao je smijehom, veseljem, radošću. Kurtizmama, nemoj da čekamo opet pet godina.

Dnevnu sobu smo, u stilu tv reality emisija potpuno obnovili. Totalni make-over.

Rekoše mi da sam smršavila. I ja vidim da jesam, ali nemam recept. Ili imam?

Eto… za 2019. imam želje i zadatke.

A sad je vrijeme da konačno počnem razmišljat o kolačima za novogodišnje praznike.

Gracias a la Vida
http://graciasalavida.blogger.ba
19/12/2018 22:52