beats by dre cheap

SUSTAV DJELUJE

Juniorka je jučer proslavila četvrt stoljeća I jedna od čestitki u fb inbox mi dala razmišljati.

Činjenica je da je diplomirala u roku na dvopredmetnom studiju, da ima dvije titule i dvije profesije. Činjenica je da je dobila posao u državnoj firmi. Činjenica je da je položila vozački i kupila auto. I sve to prije dvadesetpetog rođendana.

Činjenica je da je Juniorka dobila posao zahvaljujući svom obrazovanju, sposobnostima i potencijalu, a ne zahvaljujući prezimenu. Moje, naše, prezime je poznato uskom, tehnički obrazovanom, projektantskom krugu ljudi. Činjenica je da je naše prezime apsolutno nepoznato u okruženju u kojem je Juniorka dobila posao.

Pustimo na stranu to što ja, kao majka, pucam od ponosa, sreće, ljubavi jer... koliko god je ovo sve Juniorkin uspjeh, mnogi, upravo oni koji znaju moje borbe i bitke, i meni pripisuju velike zasluge.

Poruka o kojoj govorim kazala je ovako, verbatim: „U kojoj to ona državi živi?“

Vrli nam premijer bi, sav ushićen, nadasve ponosan što se ovo desilo za vrijeme njegovog mandata, ali i prepun ignorancije za sve ono što je prehodilo njemu, poput Arhimeda uzviknuo „Sustav djeluje!“.

I da, ovako gledano, izvana, sustav djeluje. Ali fasada je poput Potemkinovog sela. Jer sve ono što se, izvana, čini toliko lijepim, u svojoj suštini je nadasve trulo.

Sustav, Juniorki kao osobi i pojedincu, ama baš ništa i nikako i nikada nije pomogao. Juniorka je sve što ima, sve za što danas prima nebrojene čestitke odradila sama, boreći se sama. I protiv tog sustava (koji djeluje) i protiv društva postavljenog na više nego klimave temelje.

Danas kad sve sagledam i zbrojim, jedino što joj je taj „sustav“ dao, zahvaljujući činjenici da živi u metropoli i da je gradonačelnik te metropole, oept zahvaljujući ogromnom prirezu kojim oporezuje stanovnike te iste metropole, omogućio da kroz cijelo osnovno i srednjoškolsko obrazovanje sva djeca njene generacije dočekaju udžbenike na svojim školskim klupama. Samo to i jedino to.

Sustav joj ničime drugim nije pomogao. Počevši od činjenice da je dijete samohranog roditelja.

Ali da... sustav djeluje jer joj je, kao i svoj djeci njene generacije, omogućio da iskoristi svoje potencijale, ambicije, interese... Naravno, ako roditelji plate. Sve je dostupno i sve je moguće. Ako i jedino ako možeš platiti.

U odnosu na moje djetinjstvo i školovanje ovaj i ovakav sustav je nula bodova. U ovom sustavu se školske knjige štampaju svake godine, jer eto desilo se da je autor knjige uspio kroz 365 dana naučiti da se pojedine riječi kažu na (novo)hrvatskom ovako ili onako, da se prostoproširena rečenica slaže ovako ili onako... pa je potrebno štampati svake godine iznova jedne te iste knjige. Jedina promjena je možda u č,ž,š... ili tamo neka slika je bila s lijeve strane, a potrebno je s desne... ili tamo neka slika nema dobru ekspoziciju ili kompoziciju.... ili, u skladu s današnjim trendom, povijest nije dovoljno krivotvorena, pardon, ne kaže se krivotvorena, već u udžbenike treba ugraditi alternativne činjenice...

Da, sustav djeluje, jer ja, kao roditelj, kao majka mogu biti sretna što je eto mom djetetu to sve omogućeno, a na meni je da se snađem za financijsku i svaku drugu logistiku.

Da, sustav djeluje, jer sve ovo što sam postigla, uz svesrdnu podršku i pomoć Seniorke i mojih na prste nabrojanih kolega i prijatelja, ipak je ostvareno.

Bože, kojih li notornih laži i obmana.

Sustav djeluje.

Zaista, u kojoj državi mi to živimo?

Gracias a la Vida
http://graciasalavida.blogger.ba
29/07/2017 11:18