beats by dre cheap

#IJASAMMAJKA

Portali bruje o sudskoj, koliko znam još uvijek, nepravomoćnoj odluci da sin Severine i Milana godišnje mora s ocem provoditi 200 dana. Ili tu negdje. Ali u svakom slučaju pola godine.

Mislim da je u sudskom rješenju izrečeno "sedam dana kod majke, sedam dana kod oca".

Sama sudska odluka je presedan u sudstvu naših država, jer ne pamtim da je ijedan sud donio rješenje kojim bi se prava oca izjednačila s majčinim. Ne u ovoj i ovakvoj vrsti borbe za skrbništvo.

Milan skače od sreće. Čitala sam neke od komentara, bilo ih je svakakvih... od zajedljivih do konkretnih i korektnih. Jedan kaže, ko joj kriv, kad je Milan dao više para... mnogi su stali na stranu oca... još veći broj je na strani mame, znači Severine.

Gdje sam ja tu? Gdje se ja tu vidim?

Donekle su nam situacije slične. To "donekle" je, ipak, vrlo malen postotak.

Mene ta i takova borba nije dostigla. Ali me Severinina dotakla.

Ono što mi ipak upada u oči je formulacija, kako već rekoh i kako pročitah, "sedam dana tu, sedam dana tamo".

Kako je moguće da se takva formulacija opravdava činjenicom da je to sudsko rješenje? Prvo se upitah, da li je sutkinja roditelj? Da li ima svoju djecu? Jer...

Svaki roditelj zna da svaka promjena sredine u kojoj se dijete odgaja može imati teške posljedice. Posljedice na razvoj djeteta, njegove psihe, njegovog emotivnog razvoja, njegovog procesa socijalizacije.

Konstantne promjene okoline u dobi djeteta kad je najviše potrebna stabilnost u najvećem broju slučajeva neće donijeti ništa dobro. Počevši od zatvaranja djeteta u samog sebe, od stvaranja nesigurnosti, od činjenice da će dijete vječno živjeti s koferom i ruksakom na leđima, od bijegova i bježanja, kako u sebe, tako i od sredina u kojima će se nalaziti, od traženja alternativnih rješenja, od iskorištavanja oba roditelja za ispunjavanje hirova, od različitih mjera i postupaka pri odgoju djeteta....

Da li je moguće da se iznova mora dokazivati Solomonova mudrost? Na ovakav način?

Kao žena, kao majka, kao intelektualka, kao visokoobrazovana osoba jednostavno ne mogu prihvatiti ovaj i ovakav način formuliranja sudske presude.

I... kad se svedem u moje vlastite okvire, zaista sam zahvalna što se momak s kojim imam dijete ponio kako se već bio ponio. Poštedio me svih ovih strahova, briga, tereta, problema, gubljenja živaca, snage, energije...

I zato... #ijasammajka

SAMO MAJKA - USPAVANKA ZA DJEČAKA

Gracias a la Vida
http://graciasalavida.blogger.ba
17/06/2017 17:43