beats by dre cheap

BITI MAMA

 

Kao i svaki ponedjeljak uveče, i jučer bih prozvana da se pojavim ispred fakulteta. Da dovezem dijete kući.

Onaj uobičajeni razgovor, kako je bilo, šta ste radili, šta je bilo, šta ima novoga... u jednom trenu dobio je sasvim drugačiji smjer. Ne znam ni sama kako, počele smo pričati o njenom djetinjstvu.

Jesli li, danas kad o tome razmišljaš, imala sretno djetinjstvo? Da, jesam.

Jel ti nedotajao tata? Ne. Ono što ne poznaš ne može ti ni nedostajati, osim toga takvog oca ne trebam.

Je li ti ikad bilo teško? Pa i ne baš.

Jesam li bila stroga mama? Jesi!

Kada, kako? Sjećaš se kako sam morala sjediti za stolom i pojesti ono što ne volim? (tu ja prasnem u smijeh).

Jesam li znala biti nepravedna? Jesi, kad mi nisi dala gledat tv, ili kad sam morala sjedit za stolom za kaznu, ili kad mi nisi dala ići se igrati. (tu se ja malo zblenem, dijete pamti neke stvari koje sam ja potpuno zaboravila....)

Jesi li ikad poželjela pobjeći od kuće i zbog čega, kakav ti je bio plan? Da, jesam. Uvijek kad sam bila ljuta na tebe. Plan? hm, ma mislila sam kako ću pet kuna potrošiti na sladoled. I pamtim kad si mi kazala, ako ti ne paše možeš ići, i kad sam se ja počela pakirat ti mi zaključaš vrata. Tu sad opet ja prasnem u smijeh, pa zar si zaista mislila da ću te pustiti da odeš? Naravno.

A sjećaš li se onog tvog pisma meni, ono s guskom? Joj, mama, zar se baš uvijek tog pisma moraš sjetiti?

Da trebaš sve ispočetka, šta bi mjenjala? Inzistirala bih na kućnom ljubimcu, jer se dijete uz psa ili mačku nauči odgovornosti. (hajd, nisam ja sad baš sigurna da je to jedini način, ali prešutim... na koncu, već nekoliko godina mi se "prijeti" kako će u starosti živjet sa 50 mačaka, samo zato jer vuče komplekse iz djetinjstva , tu ja obavezno svaki put na spomen tog kompleksa prasnem u smijeh)

Lijepo je zaista, ponekad čuti kako dijete doživljava svoje roditelje i njihove odluke. Naravno, razumijevanje i obrazloženje tih brojnih postupaka danas se bitno razlikuje od onog dječjeg i pubertetskog.... 

I da ponovo moram, sve bih učinila na potpuno isti način. Od začeća, od odluke da živim život samohranog roditelja, sve... sve... sve

 

Gracias a la Vida
http://graciasalavida.blogger.ba
22/01/2013 09:32