beats by dre cheap

PAUČINA

 

Paučina je divna tvorevina. Hvata sve što treba. Njen kreator svojim radarima predosjeća gdje i tko ili što će naići i postati njenim plijenom. Pažljivo bira žrtvu. Proračunato.
 
Paučina izrasta iz jednog kuta, iz jednog ćoška i lagano ali nemilice se širi hvatajući u svoju mrežu sve što bude očarano njenim mirisom, ljepotom strukture, simetričnošću. Uvijek me podsjećala na onaj cvijet muholovku. Iako moram priznati, muholovka je puno poštenija. Ona ti sama odmah pokaže svoje bodlje kojima probada svoj plijen ukoliko taj ima brzinu kojom bi možda izbjegao sklapanje krila njenog cvijeta. Pa ti sad vidi.
 
No, kreator paučine je puno podmukliji. Privlači svoj plijen, očara ga  izgledom, slatkorječivošću, lažnom ljepotom i nepostojećom iskrenošću.
 
Ta skladna mreža je poput intrige, spletke. Jednom uvučen i ulovljen, plijen više ne može pronaći izlaz. Uzjoguni li se, bit će uništen. Najlakša smrt je bude li odmah pojeden. Ako, ipak, ostane samo zapetljan u toj mreži, preostaje mu mučan kraj. Nemogućnost izlaza i pronalaska slobode, i beskrajno čekanje smrti jedino je što preostaje njenom plijenu.
 
Mamac, meka, ponekad i petokolonaš, kojim kreator paučine mami svoj plijen je također privlačan, šarmantan, nevin, lijep, naizgled iskren, dobroćudan, divnih šarenih boja. Kreator, sveznajući, ekspert u mnogim poljima, nadasve je strpljiv. Lagano, nevidljivo i neumitno plete mrežu oko plijena. Naoko, kreatoru paučine nikad nije dosta igre. Uživa u igri. Uživa imati moć kojom, uzevši sebi ulogu Boga, određuje s kim će se i dalje nastavljati igrati, a kome će potpisati smrtnu presudu.
 
Poznavaoci literature, posebno M.J. Zagorke, uočit će preslikanu situaciju s dvora Marije Terezije.
 
Uloga prve dame dvora, uloga kreatora paučine, vrlo je značajna. O njoj, o toj prvoj dami, o njenim zakulisnim igrama, pričama, prepričavanjima, idejama, ovise sudbine mnogih. I Siniše i Nere. Tog para koji stradava u igrama kreatora paučine.
 
Siniša i Nera, usprkos svemu, imaju svoj happy end. No to je samo priča. Romantična. Stvarnost i život su drugačiji. Više liče na Romea i Juliju.
 
Paučina je, koliko god bila jaka i snažna, ipak samo svilenasta i s vremenom i ona propada. Zajedno sa kreatorom. Kad-tad. Njegov konačni cilj je zadnji krug. Danteovog pakla. 
 
Ne, krivo, kreator je već odavno tamo. Njegova jedina mana je pomanjkanje spoznaje da se odavno tamo nalazi.
  

Gracias a la Vida
http://graciasalavida.blogger.ba
09/01/2013 15:56