beats by dre cheap

E MOJ TI - 3

 

Prođe i Božić. Juniorka, jedući zadnji komad pametnog, punih ustiju, izgovara "Božić je naporan!". Mislila je na količinu jela, kolača koji se redovno rade za ove katoličke blagdane. Njenih narudžbi i za novogodišnju noć ne fali. Ona naručuje, ja radim. K'o prava mama.

U pravu je. Ovaj Božić je bio naporniji nego inače. Ne zbog hrane, trpeza nije bila bogatija nego inače. Više manje, uvijek je ista. Bakalar, picek s mlincima, juha, salata, kolači.

No, ozbiljnost i težinu ovog Božića dao je sam kardinal svojom božićnom misom. Ne slušam je nikada, nisam ni ove godine, ali htjela-ne htjela, čujem dijelove koji se uporno repriziraju i njihove odjeke.

U cijeloj misi nije bilo ni riječi o djetetu koje se rodilo, o mladiću koji je imao svoje ideje, koji je imao svoje misli, o muškarcu koji je prošao Križni put, nije bilo ni riječi o ljudima, o dobročinstvu, o siromaštvu i onom materijalnom i onom duhovnom, nije bilo ni riječi o svijetu i društvu koje je zaboravilo osnovne vrijednosti.

Ne, važnije je bilo držati slovo o jednoj odluci, o načinu na koji se živi ovaj naš svjetovni život, o tome kako trebamo živjeti.  Počeo je novi križarski rat. Samo čini mi se da kardinal nimalo nije svjestan da će on i njegovi stavovi u ovom ratu izgubiti. Ne zato što njegove ideje možda nisu dobre, nego zato što nije svjestan stvarnosti, što nije niti pokušao naći kompromis sa svijetom oko sebe.

Ušao je i u komercijalizaciju protiv koje se bori. Prije nekoliko godina na zahtjev katoličke crkve udario je na ustavna prava čovjeka. Na ustavno pravo na rad. Zabrana rada nedjeljom samo pojedincima srećom trajala je možda samo godinu dana, ili nešto više. Danas je tu istu situaciju pokušao okrenuti u svoju korist. Na prodajnim mjestima Agrokora (Konzum i Tisak) ljudima su dijeljeni njihovi leci u kojima je izraženo njihovo mišljenje i stajalište oko uvođenja zdravstvenog odgoja u škole. Pisah o tome.

Po njemu škole nisu državne. Ako nisu državne, čije su? Crkvene definitivno nisu nikad bile, a nisu ni danas. Prema tome, čije su? Tko ih plaća? Crkva sigurno ne. Ona i sama živi na državnim jaslama. Zar nisu nimalo svjesni da svojim postupcima režu granu na kojoj sjede? I to vrlo udobno, mogu reći.

Mnogi se pitaju, ne samo ja, kako to da im u ovoj i ovakvoj korumpiranoj državi posljednjih dvadeset godina nije ništa smetalo? Kako to da nisu ništa imali reći za enormnu korupciju koja je vladala za vrijeme HDZ-a? Kako to da se nema ništa reći, ali ama baš ništa za sve ono što ovih nekoliko posljednjih mjeseci izlazi na vidjelo? Od Sanadera i njegovih malverzacija unutar stranke, ali i na nivou države, pa do Karamarka koji izvodi bjesne gliste, ne bi li ikako bio spomenut u javnim medijima? Btw, kad god se nešto važno zbiva, da li u Saboru, da li negdje drugdje, njega nema.... Simptomatično... vrlo...

Od 1.1.2013. crkva u Italiji treba plaćati porez na silne nekretnine koje imaju, a koje bogato iznajmljuju. Slična situacija je i ovdje. Imaju silne nekretnine, koje sami ne koriste. Primjer za to je sakralni objekt u Đakovu koji je izgrađen, bajkovito uređen, za potrebe biskupskih konferecija i sličnih druženja koji traju godišnje, pa da ne pretjeram, neka bude i 7 dana.

Šta će biti kad i kod nas zaživi porez na nekretnine? Šta će i kako će onda ova ista crkva reagirati?

Naravno, boje se lijevo orijentirane garniture trenutno na vlasti. Iako mi se čini da je ova i ovakova vlada bitno usmjerena k centru, više centru nego lijevo.

Kardinal Bozanić je zabrinut više zbog činjenice da će naša djeca konačno o svemu bitnom u razvoju tijela i duha saznati na jedan akademski način, učenjem kroz priznatu literaturu, nego zbog činjenice da to naša djeca sve već znaju gledajući filmove koji su puni onog, mogla bih reći i tvrdog seksa, nasilja, čitajući dnevne novine koje su pune slika obnaženih djevojaka i žena, pronalazeći razne internet stranice na kojima se može vidjeti sve .....

I umjesto da prizna stvarnost i da shvati da se ono neizbježno može izbjeći jedino razgovorom, učenjem, slušanjem, on i katolička crkva udaraju svim silama na jednu tako po meni prozaičnu stvar. Već rekoh ovdje, djeca će se seksati s nama i bez nas. Mi to ne možemo spriječiti. Možemo spriječiti posljedice, koje mogu biti vrlo, vrlo neugodne i bolne. Šta je bolje, kardinalu Bozaniću?

Zanima me, nadalje, jedna stvar. Kako to, da nijedna od crkvi i religija priznatih u Hrvatskoj, negdje je izražen podatak od 52 crkve i religije, nije našla za potrebno da iskaže svoje mišljenje a kamoli protivljenje zdravstvenom odgoju ili prihvaćanje iste.

Nedavno ovdje napisah da sam ove godine pronašla u sebi duhovnost. Kojoj god crkvi i/ili vjeri da pripadam, rođenjem ili izborom, od pronositelja vjere bih voljela slušati o vjeri, o religiji, o duhovnosti, o svecima, o ljudima koji su tu vjeru učinili boljom, o načinu na koji tu istu vjeru mogu u sebi produbiti, kako mogu sebe poboljšati, ... to je ono što ja želim i što smatram da mi crkva, vjera i religija trebaju dati. 

 

Gracias a la Vida
http://graciasalavida.blogger.ba
27/12/2012 18:12