beats by dre cheap

TABU TEMA?

 

"...Saborska zastupnica HNS-a Nada Turina Đurić kazala je da knjižica Mladih HNS-a otvara javne rasprave o "važnim tabu temama", koje često izazivaju burne rasprave, pa i niske strasti...." http://www.jutarnji.hr/mladi-hns-a-za-raskidanje-ugovora-sa-svetom-stolicom/1069999/

Kakva je to tabu tema? I zašto navodnici? To je jednostavno važna tema. Ni manje ni više. Točka.

Ustavom izrečena sekularnost trenutnom situacijom pokazuje i dokazuje upravo suprotno. Dokazuje i neravnopravnost društva prema religiji i vjeri.

Članak 41. (Ustav RH)

Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.

Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.

Jer, ravnopravnost je samo deklarativna. I puko slovo na papiru. Ustav kaže, vjerske zajednice imaju slobodu osnivanja škola, učilišta itd.

To drugim riječima znači da, imajući to pravo i slobodu, nema potrebe da koriste postojeće školske objekte. Netko će reći, nemaju novaca za izgradnju svojih škola. Kako imaju za izgradnju sakralnih objekata? Zar ne mogu u sklopu postojećih objekata ili izgradnje novih predvidjeti prostor za vjeronauk? Naravno da mogu, i naravno da ga imaju. Zašto ga ne koriste, to je već sasvim drugo pitanje o kojem bi se također trebalo posebno pozabaviti. Jer, interesantno je i potrebno je reći, sve vjere i religije osim rimokatoličke crkve koriste svoje prostore za vjeronauk i katekizam.

U školama je prisutan samo rimokatolički vjeronauk. Za pripadnike drugih vjera i religija, (govorim to na temelju iskustva roditelja u osnovnoj školi u kojoj su bile prisutne tri vjere i religije), nije bilo organizirane nastave. Ni imam, ni rabin, ni paroh nisu dolazili, iako je, pouzdano znam, bilo djece i pravoslavne i muslimanske vjeroispovjesti.

Da bude stvar interesantnija, trećina nas roditelja je, usudim se reći, bila primorana pristati da nam dijete polazi vjeronauk, usprkos našim uvjerenjima da vjeronauku nije mjesto u školi, upravo iz te deklarativne ravnopravnosti. Zašto primorana? Djeca su najgori mučitelji i tirani. U stanju su svojim međusobnim odnosom prouzročiti probleme svih vrsta. Od bullyinga do izopćavanja. Nijedan roditelj neće dozvoliti da mu dijete bude izopćeno jer "nije pripadnik" zadane kaste. I tu počinje naša roditeljska licemjernost i kretanje linijom manjeg otpora.

Da se postigne ravnopravnost, da se izbjegne licemjernost, treba i ostvariti ono zapisano i određeno zakonima i ustavom. Ili, uvjerena sam u ispravnost svog mišljenja, rkt vjeronauk treba jednostavno vratiti tamo gdje mu je mjesto. U crkvu.

A nisam se ni dotakla teme o želji rkt crkve da u sekularnoj državi igra glavnu ulogu i konstantnoj namjeri uspostavljanja državne religije.

 

Gracias a la Vida
http://graciasalavida.blogger.ba
03/12/2012 10:58