31.01.2019.

OSCAR 2109 - MARY POPPINS RETURNS

Prvi film kojeg sam gledala u kinu bio je "Mary Poppins" s Julie Andrews u glavnoj ulozi, prije gotovo 50 godina. Moja baka je bila vrlo moderna žena i dovoljno je bilo jednom da joj se kaže - odvedi dijete u kino.

Ne treba spominjati da filmove Julie Andrews, a naročito "Mary Poppins" i "Sound of Music" mogu uvijek, ali uvijek mogu gledati.

Stoga me činjenica da se snima film "Mary Poppins Returns" posebno radovala, tim više što je glavnu ulogu dobila Emily Blunt.

Znala sam da ovaj novi neće biti remake već nastavak i to me posebno veselilo.

Za sve one koji vole "Mary Poppins", ovaj nastavak je po mom skromnom mišljenju jednostavno must-do.

Uživala sam beskrajno, a šlag na torti je svakako i pojavljivanje legendarnog Dick van Dykea. Čovjek u devedesetima i dalje stepa! Jednom rječju - legenda!!

30.01.2019.

OSCAR 2019 - BEAUTIFUL BOY, GREEN BOOK, BLACKKKLANSMAN, THE FAVOURITE, THE VICE

Od navedenih pet filmova, s punom fokusiranošću pratih (samo) Beautiful Boy, Green Book i Blackkklansman.

Beautiful Boy - film o iskustvu oca i sina u borbi protiv droge, ispisano u knjigama koje se obojica napisali i pretočeno u film.

Gdje počinje nestabilnost, nesigurnost, potraga za idealnim svijetom? Ili možda nesvjesno zanemarivanje i sebičnost? Poučno za onoga ko zna čitati između redova.

Green Book je film o 60-tim i oblicima i posljedicama rasizma američkog Juga, ali isto tako i o mentalnom odrastanju. Volim takve filmove.

Blackkklansman je film koji se svojom temom i pričom nadovezuje na Green Book, iako međusobno nisu nikako povezani. Ponovno priča o američkom društvu i očiglednom ali i prikrivenom rasizmu koje egzistira usprkos svim zakonima i promjenama američke svakodnevice.

Najviše mi se dopalo prisustvo Harry Belafontea, živog svjedoka i aktivnog učesnika borbe protiv rasizma.

Tha Favourite i The Vice su filmovi koji mi se jednostavno nisu dali gledati, iako su oba filma nominirana u brojnim kategorijama. Možda jednom odlučim i prisilim se pogledati ih do kraja.

28.01.2019.

MENZES

Onaj osjećaj kad uštediš minimalno 2000 eur samo zato što se menzes nije pojavio....

25.01.2019.

OSCAR 2019 - THE WIFE, RBG, COLETTE

Kaže se, iza svakog uspješnog muškarca stoji žena. Hm...

Kroz historiju ta se fraza pokazala točnom u brojnim prilikama i situacijama, ali vrijedi i obratno...

Glenn Close, The Wife, i Keira Knightley, Colette, imaju donekle slične uloge. Colette je film koji govori o jednom dijelu života francuske književnice, dok je The Wife pomalo fikcija, no vjerojatnost da su takve priče moguće, postoji. Likovi obiju glumica su bile primorane da pišu, a istovremeno uživale su u svakom trenu. Malo mazohizma, malo Stockholmskog sindroma.

Keira Knightley ima glavnu ulogu u filmu o poznatoj francuskoj književnici Colette. Moram priznat da mi je film godio prvenstveno zbog činjenice da, ako sam i išta znala o Colette, a trebala sam tokom gimnazijskih dana, sve sam uspjela zaboravit. Tako da mi je sama priča mnogo toga vratila iz odavno zatvorenih ladica.

Ono što me zaista smeta kod tog filma je činjenica da je film o francuskoj književnici, glume britanski glumci, film je na engleskom, a Keira, kad ispisuje stotine stranica piše na francuskom. Malo nezgrapno, zar ne?

Glenn Close, s druge strane, kao supruga Nobelom nagrađenog pisca, zahvaljujući seksizmu društva, bez obzira o kojem vremenskom periodu govorimo, potiskuje svoju nadarenost i maštovitost pretpostavljajući je muškarcu, suprugu. Glenn Close je odradila, možda, ulogu života.

S druge strane, dokumentarni film o Ruth Bader Ginsburg, sutkinji Vrhovnog suda u USA, pokazuje da i iza uspješne žene stoji muškarac, ispunjen samopouzdanjem i vjerom da spol ne igra ama baš nikakvu ulogu kad je riječ o talentu, znanju, sposobnostima... Preporučam ovaj dokumentarac. Vrijedi ga pogledati.

24.01.2019.

OSCAR 2019 - A STAR IS BORN

I bez da sam čitala sve što se moglo pročitati o tom filmu, sam naslova sve govori. Franšiza. Jedino je upitno tko glumi, kako glumi, tko pjeva, kako pjeva.

Gledajući film, nerviralo me što znam što će se desiti, jer radnja je uvijek ista. Jedine promjene su glumci i muzika.

Kod drugih franšiza (Die Hard, Lethal Weapon, Mad Max, itd.) više manje su uvijek isti glumci, ali radnja se donekle razlikuje, naročito kod serije filmova Lethal Weapon.

Iskreno, ne znam šta sam očekivala od ove verzije.

Bradley Cooper je dokazao svoju i glumačku i redateljsku kvalitetu. No smetalo me što, ako već Sam Elliott glumi njegovog brata, i Bradley inzistira na dubini Samovog glasa, i ton i boja Bradleyevog su mi mi često bili nerazgovijetni. Tim više što sam gledajući razne intervjue uvidjela da su boja i ton njegovog glasa sasvim drugačiji. Možda je problem u frekvenciji koju moje uši ponekad ne čuju i ne razumiju. Možda je problem u meni.

Lady Gaga - hm.... S obzirom da niti je slušam, niti pratim, sve viđeno je nešto novo za mene i čini mi se da je njen glumački debi sasvim kvalitetan. O njenim muzičkim sposobnostima i mogućnostima neću, jer kažem, niti je slušam niti pratim. Ali, žena zna pjevat.

Ono što mi se posebno dopalo je činjenica da su sve glazbene scene snimljene na pravim koncertima. Gdje je publika prava, i reakcije publike su originalne.

Interesantna je činjenica da je Bradley inzistirao da Lady Gaga, u samom početku filma, bude apsolotno bez ikakve šminke i kozmetike. Ne pamtim film u kojem se to desilo, da glavna ženska uloga, ili općenito ženske uloge, glume makar u nekom dijelu filma bez ikakve kozmetike i šminke.

S tog aspekta, producentska ideja da se glazbene scene snime na pravim koncertima, je veliki plus u odnosu na Bohemian Rhapsody. Naravno, iluzorno je očekivati da se, za potrebe snimanja filma Bohemian Rhapsody, ponovo skupi tolika masa ljudi na Wembley Stadionu kao što je bila za vrijeme Live Aid koncerta (naravno da su u pitanju i financije), ali to mi je za Bradley Coopera zaista veliki plus, kad je riječ o tehničkoj izvedbi i snimanju filma.

Koliko god film bio kvalitetno urađen, ipak mi je verzija s Barbrom Streisand i Krisom Kristoffersonom najbolja.

23.01.2019.

OSCAR 2019 - BOHEMIAN RHAPSODY

Objavljene su nominacije za ovogodišnjeg Oscara. Prilično očekivano, rekla bih, jer Golden Globe je dobar pokazatelj smjera kud i kome bi Oscar mogao otići.

Skinula sam ogroman broj filmova, no još uvijek mi nedostaju dva ili tri.

Pogledala sam gotovo sve filmove nominirane u kategorijama najboljeg filma, muške i ženske glavne i sporedne uloge, strani film. Ove godine sam pogledala i velik broj nominiranih dokumentarnih filmova.

Ne znam da li je to slučajnost, ali velik broj filmova nominiranih ove godine bavi se biografijama ljudi, ili barem nekim vremenskim periodom iz njihovog života. I to mi se posebno dopada.

Prvi film kojeg sam pogledala i kojeg sam ciljano i htjela i tražila bio je "Bohemian Rhapsody". To se i očekuje od svakog fana grupe Queen i Freddie Mercuryja, zar ne?

Sjetih se i njihovog koncerta u Zagrebu, sad već daleke 1979 godine, znači prije 40 godina! Igrom slučaja, nađoh konačno i još jednog fana koji je bio na zagrebačkom koncertu! Nakon toliko godina! I imali smo o čemu pričati.

Godinama sam žalila što sam mnogo memorabilia stuff bacila pripremajući se za Juniorkono rođenje 1992, tako da je i ulaznica sa njihovog zagrebačkog koncerta otišla u nepovrat. I još uvijek mi je krivo. Ali sam zato na netu pronašla nečiju ulaznicu, i sad se bar mogu u svakom trenutku podsjetit i kako je ulaznica izgledala jer moram priznat bilo je trenutaka kad sam dovodila u pitanje svoju svijest i memoriju o njihovom koncertu.

Rami Malek me oduševio. I maskom i trudom i postignutom fizičkom sličnošću. Usprkos brojnim kronološkim netočnostima prikazanim u filmu, a u odnosu na stvarni kronološki redoslijed, čini mi se da je film uspio dočarati Freddiejevu osobnost, karizmatičnost, inventivnost, kreativnost.

U svemu tome su pridonijeli i Brian May i Roger Taylor koji su svojim prisustvom u radu na filmu dali detalje koji su mnogima možda bili i nepoznati.

Film mi se toliko svidio, da sam ga pogledala dva puta. Čim sam došla do kraja, vratih na početak i ponovno!

14.01.2019.

VISINSKE PRIPREME

Krenuh s pripremama.

Golden Globe Winners i nominirani su mi odličan putokaz koje filmove trebam pogledati.

Stoga, fasten your seatbelts. Take-off time.

06.01.2019.

LET

Korak. Još jedan u nizu.

Ovaj mi, možda, i najteže pada. A s druge strane, upravo taj, me raduje i veseli.

Dokazuje da sam prenijela sve korake koje sam znala i poznavala.

Svjesna sam da još ima koraka koje treba odradit, i veselim se trenutku kad stasam upravo za njih.

Dug je put bio do lifta koji vodi do orlovog gnijezda s kojeg se pruža pogled.

Srca ispunjena zebnjom, možda i strahom, ali hrabro ćemo kročiti jer odavde, od prvog dana, postojalo je samo naprijed. Bilo je pokatkad i po jedan ili dva unazad, ali uvijek je bilo samo naprijed.

Sad, kad o tome razmišljam, uviđam da smo uvijek hvatali zalet za ono što nas čeka i čemu se sad radujem. Uspkros svemu, i tuga uzima svoj dio kolača.

Nekad bogata knjiga spala je samo na dva slova.

To tako mora biti.

Nepisano pravilo, u kamenu uklesano.

01.01.2019.

ČESTITKE

Stara godina završila je predivnom čestitkom. Ništa od kolača, ništa od pečenja.

Hvala Bogu postoji Zepter, pa smo se za pečenje snašli. Od kolača i dalje ništa.

Nema druge nego u shopping. Nekoliko dana ćemo se strpit, dogovorili se kako ćemo dijelit troškove i s metrom u ruci razmišljamo o dimenzijama, boji, dizajnu, kvaliteti, struji, plinu...

Novogodišnje jutro, pored skuhane kave i prve cigarete, čisteći ostatke ostataka i uvidim da se grijač odvojio od svog postolja.

Operem, posušim, spremim grijač na mjesto i voila! uštedih pare. Vratih pećnicu u funkciju.

Sretna vam nova godina! Da nam svima bude ljepša i radosnija.

<< 01/2019 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

ZUKINIM STOPAMA

Instagram

SVAKAKO PROČITATI

“vAlter Ego“ - naručite svoj primjerak

FERESHTEH ROSHAN: "ANOTHER SKY"
FERESHTEH ROSHAN: "DRUGO NEBO"

ŠEHER HANUMA
OCT 13, 2013
FEB 27, 2013
DRUGO NEBO
SEP 28 ANNO DOMINI
PETAK TRINAESTI.....
DAN TREĆI
DAN
LJUDI
CATHARSIS
PRIJATELJSTVO
MOJA RAJA
FAKTOR IZNENAĐENJA
JOŠ SAM TAMO
KAKO DOĆI DO HRVATSKE
KAKO DOĆI DO HRVATSKE - NASTAVAK
NA KRILIMA OVOG LJETA
GOST A.
IMA LI IŠTA LJEPŠE
BITI NAŠ
NOUVELLE VAGUE – DANCING WITH MYSELF
SKAPINO
2008
KAZNA
KONFERENCIJA
TRG RATNIKA
SARAJEVO
JA
DODIR SVILE
ŠEHERGRAD
409, 410, 411, 412…
ILIDŽA
MAČAK U ČIZMAMA
ZENICA
SUBOTNJE BAKANALIJE
O SARAJEVU
KOKOŠKA
KAO RANI MRAZ
E SAD… DA KRENEM NATRAG?
SIMIN HAN
PROSLAVA UZ SARAJEVSKO
BEZ ODGOVORA
SLIKE
THE VOICE
MILJACKA
THE SARAJEVO HAGGADAH
HABEAS CORPUS
POKLON POD BOROM
BRDO
ĆIRO
ĆIRO 2
ĆIRO 3
PRIČAM
PRIČAM 2
PRIČAM 3
PRIČAM 4
PRIČAM 5
PRIČAM 6
PRIČAM 7
PRIČAM 8
PRIČAM - ODGOVORI
DOČEKUŠA, RAZGOVORUŠA, SIKTERUŠA
THE LIST
PRVI DAN
DAN DRUGI
DAN TREĆI
DAN ČETVRTI
DAN PETI
OBLACI I MEŠTROVIĆ
LJUBAV
SVUDA POĐI U ŠEHER DOĐI
MICHAEL SCHUMACHER vs TIME
MALI OD SCHUMACHERA
24 – DRUGI DIO
KRUG
24 – PRVI DIO vs KUNTA KINTE
DUŠA
ANGELINA JOLIE I JA….
ČETRDESET
PUNA USTA
REPORT
POZDRAV
ZA
RAZGOVORUŠA
INDIJA I DIVOTA PRAŠINE
WALTER, UDAJA,… GROUNDHOG DAY
DAN ŠTIKLI
TEX-MEX STYLE
VOZ
GRAD OD PESKA
MIRIS DUŠE
KOKOŠKA
OD BACHA DO SEVDAHA
ZELENA SI RIJEKA BILA
KESTENI I KOTROMANIĆ
HOR GAZEL
MARATON
ROĐENDANI
TRENUTAK
GODOT I JA
BOGATSTVO 2012
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 2
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 3
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 4
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 5
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 6
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 7
PET DANA - TUZLA
PET DANA - ZVORNIK
PET DANA – TUZLA (još uvijek)
PET DANA – GORAŽDE
PET DANA – SARAJEVO - ČARŠIJA
PET DANA – SARAJEVO – DOBRINJA – VOGOŠĆA
KIŠA IZNAD SARAJEVA
KIŠA IZNAD SARAJEVA - 2
PODRINJE 7/2013 – FATIMA broj 403
PODRINJE 7/2013 – ZVORNIK I DIVIČ
PODRINJE 7/2013 – SLIKE
PODRINJE 7/2013 – PET MINARETA
PODRINJE 7/2013 – SVADBARSKIM SOKAKOM
CRTA OKO PRAZNINE
SVE NEŠTO PRVO
KLAUSTROFOBIJA
STRADUN NA DRINI
AUGUST I DRINA
MERAK
GDJE JE PROMING
GDJE JE PROMING -2
GDJE JE PROMING -3
TAKSI - 1
TAKSI - 2
TAKSI - 3
TAKSI - 4
TAKSI – 4 a
U ZNAKU BROJA 13
TEBI PRIJATELJICE MOJA
NE DAJ DA TE DIRA
NE DAJ DA TE DIRA - 2
NE DAJ DA TE DIRA - 3
NE DAJ DA TE DIRA - 4
NE DAJ DA TE DIRA - 5
NE DAJ DA TE DIRA - 6
OGLEDALO GODINA
OGLEDALO GODINA - 2
OGLEDALO GODINA - 3
OGLEDALO GODINA - 4
I TAKO.....
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -2
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -3
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -4
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -5
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -6
IMA NEKA TAJNA VEZA
IMA NEKA TAJNA VEZA - 2
IMA NEKA TAJNA VEZA - 3
IMA NEKA TAJNA VEZA – 3a
IMA NEKA TAJNA VEZA – 4
PUN PJAT
PUN PJAT - 2
PUN PJAT - 3
PUN PJAT - 4
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.....
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.... - 2
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT..... - 3
TURNEJA BROJ JEDAN
TURNEJA BROJ DVA
TURNEJA BROJ TRI
DAN BEZ KRAJA
O UMJETNOSTI I MLADOSTI
GALEBOVI
TURNEJA BROJ ČETIRI
TURNEJA BROJ ČETIRI -2
LJETO I DUGI RUKAV
NERAZLIVENE BOJE
IVO ANDRIĆ, ENES KARIĆ I PENELOPE CRUZ
GLAS
KAKO SE OPET (NISAM) UDALA :D
SARAJEVO GREEN DESIGN BIENNALE
GRBAVICA
ANDRIĆU U POHODE
ANDRIĆU U POHODE - 2
ANDRIĆU U POHODE - 3
ANDRIĆU U POHODE - 4
ANDRIĆU U POHODE - 5
BRAD PITT I JA
BRAD PITT I JA - 2
BRAD PITT I JA - 3
BRAD PITT I JA - 4
BRAD PITT I JA - 5
ŠETNJA ZAGREBOM
ŠETNJA SAMOBOROM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM - 2
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI - 2
BLOGERSKA TURNEJA
BLOGERSKA TURNEJA - 2
BLOGERSKA TURNEJA - 3
BLOGERSKA TURNEJA - 4
OD BACHA DO SEVDAHA
OD BACHA DO SEVDAHA - ŠUGAMAN
OD BACHA DO SEVDAHA – POKONDIRENE TIKVE
OD BACHA DO SEVDAHA – KELJIN MUZEJ
OD BACHA DO SEVDAHA - KULTURA
OD BACHA DO SEVDAHA - CURRY
FINILI SU MARE BALI
GLUHO KOLO
MEETING POINT
TURNEJA 2018
TURNEJA 2018 - 2
TURNEJA 2018 - 3
TURNEJA 2018 - 4
TURNEJA 2018 - 5
TURNEJA 2018 - 6
SEVDAH
PENZIONERSKE AVANTURE - LOŠA
PENZIONERSKE AVANTURE – UPOZNAJ SARAJEVO
PENZIONERSKE AVANTURE – SUNCE, KAMEN, VODA
PENZIONERSKE AVANTURE – UMJETNOST I LANDRANJE
BUONGIORNO, COME STA?

SVETOM SMO SE RASIPALI K'O ĐERDANI .free counters
Whirling Dervish

website counter


BROJAC POSJETA
1137473