31.01.2018.

LOVELESS & UNA MUJER FANTASTICA - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -22

Pogledah dva filma u konkurenciji filmova strane produkcije.

Oba filma su obiteljske drame, svaka iz svog kuta gledanja.

UNA MUJER FANTASTICA

Čileanski film, pomalo predvidljiv, ne previše interesantan. Svakako mi je nejasno iz kojeg je razloga glavni lik, odnosno glavan ženska uloga, una mujer fantastica. Pomalo stereotipna priča. On razveden, s odraslom sinom i sedmogodišnjom kćerkom, ima ljubavnicu, una mujer fantastica, koja nakon njegove nagle smrti biva proglašena osobom non grata. Vrlo steretipno.

NELYUBOV

Nelybov, na ruskom, Loveless, na engleskom. Odličan ruski film o roditeljima koji prolaze kroz razvod braka, oboje imaju već organizirane živote sa strane, uvjereni da njihov sin ne vidi, ne shvaća i ne razumije što se dešava.

29.01.2018.

THE BIG SICK - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -21

THE BIG SICK

Apsolutno divan film!

Nominiran u kategoriji originalnog scenarija. GLavni glumac i njegova žena zajedno su napisali ovaj scenarij.

Film ima karakteristike i (ljubavne) komedije i drame.

Moj dosada apsolutno najdraži pakistanski glumac je Britanac pakistanskog proijekla Art Malik, kojeg "poznajem" gotovo četrdeset godina. "Upoznala" sam ga za vrijeme mojih boravaka u Engleskoj gdje je glumio u brojnim serijama i filmovima.

Art Maliku sad se pridružio i Kumail Nanjiani, glavna uloga u ovom filmu. Potrudit ću se pogledat sve što je dosada radio.

Zaintrigirala me i pojava Ray Romana. Prvi put ga gledam u normalnoj, ozbiljnoj, dramaturški ozbiljnoj ulozi.

Film je ugodan, topao, zanimljiv, sjetan, likovi su dobro psihološki razrađeni... pravi užitak.

Svakako pogledati! :D

29.01.2018.

ALL THE MONEY IN THE WORLD - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -20

ALL THE MONEY IN THE WORLD

Ja sam poput prosječnog Amerikanca - pamtim gdje sam bila i šta sam radila kad su neki, određeni, svjetski poznati događaji dešavali.

Primjerice, 1968 godina - Atentat na MLK - bili smo kod ujaka na rođendanu kad je ujak čuvši tu vijest na radiju objavio svim prisutnima. Ili, kasnije te iste godine - finale na 100 m prsno kad je Đurđica Bjedov, na opće i globalno iznenađenje uzela olimpijsko zlato, gledala sam s tatom dugo u noć. Vremenska razlika između Meksika i Zagreba je bila ogromna i sva sportska dešavanja, nama bitna, su se dešavala noću.

1969 - juli, opet tata i ja kasno u noć gledamo prijenos prvog ljudskog pristupa svemirskom tijelu - Mjesecu.

I da ne nabrajam dalje, pamtim i 1973 - otmicu unuka JP Getty III. Sjećam se novinskih napisa, sjećam se fotografije odrezanog uha.... Tada nisam znala tko je i što je Getty, ali sama činjenica da je otet, značila je da je čovjek važan. Danas, toliko godina kasnije, zahvaljujući i fakultetu, znam tko je i što je Getty. Prilično je važan za naftnu industriju i sve ono što sam učila na fakultetu.

Film o otmici njegovog unuka vratila me u djetinjstvo.

Christopher Plummer, ja bih rekla ipak u glavnoj ulozi, nominiran je za najboljeg glumca u sporednoj ulozi. Čini mi se da je Akademija imala pregršt glumaca koje je htjela nominirati, pa je C. Plummera stavila u kategoriju sporedne uloge. Hm...

Michelle Williams u ulozi Gettyeve snahe, odnosno majke otetog mladića, je po mom skromnom mišljenju svoju ulogu odradila beskrajno bolje od uloge za koju je prošle godine nominirana (Manchester by the Sea). I mislim da je za ovu ulogu također trebala biti nominirana.

I opet, za one koji vole ekranizirane historijske događaje, ovaj će film biti poslastica.

Baš kao i meni...

28.01.2018.

CHURCHILL - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -19 - OFF TOPIC

CHURCHILL

Još jedan film snimljen ove godine koji je o Churchillu.

Glumačku postavu predvode etablirani glumci, Brian Cox kao Churchill, Miranda Richardson kao Clemmie, John Slattery kao Dwight Eisenhower.

Film je napravljen u maniri filmova o Kraljici Elizabeti, Margareth Thatcher, Marilyn Monroe. Radnja se dešava u jednom vrlo kratkom vremenskom periodu njihovih života koji je prepun događaja, introspektiva, retrospektiva, preispitavanja sebe samih...

Churchill je (konačno) prikazan kao čovjek od krvi i mesa, sa svim svojim vrlinama, mana, frustracijama, opsesijama, sjećanjima... ne sjećam se filma o njemu gdje je prikazan na taj način.

Film, osim historijskih činjenica, nije nešto posebno, film nije prepoznat ni na mnogobrojnim festivalima u svijetu. U odnosu na budžet nije nešto posebno ni zaradio.

Miranda Richardson, kao Clemmie, odlična, baš kao i John Slattery u ulozi Eisenhowera, američkog generala koji će nakon rata biti izabran i za predsjednika USA.

Ne mogu reći da je vrijeme potrošeno na ovaj film uludo potrošeno vrijeme, ali ne bih ništa propustila ni da ga nisam gledala.

27.01.2018.

LAST FLAG FLYING - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -18 - OFF TOPIC

LAST FLAG FLYING

Film koji nije zaradio nominacije ni na Golden Globes ni za Oscara, ali vrijedi ga pogledati.

Divna antiratna priča, priča o prijateljstvu, odanosti.

Glavnu ulogu igra Steve Carrel, nominiran u kategoriji za najboljeg glumca u mjuziklu ili komediji na Golden Globes. Taj film međutim Akademija nije prepoznala.

Isto tako nije prepoznala ni odlične uloge Bryana Cranstona i/ili Laurence Fishburna. Obojica praktički nose film. Bryan Cranston pogotovo.

Vrijedi ga pogledati.

27.01.2018.

CALL ME BY YOUR NAME - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -17

CALL ME BY YOUR NAME

Divan film!!!!!!

Već dugo nisam pogledala film koji na ovako divan, nježan, suptilan način govori o ljubavi.

O tinedžerskoj ljubavi, roditeljskoj ljubavi i razumijevanju, o (pre)ispitivanju seksualnosti...

Divan, divan film!!!!

26.01.2018.

DARKEST HOUR - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -16

DARKEST HOUR

U ovogodišnjim nominacijma za najbolji film nalaze se dva filma koja se temom međudosbno dopunjuju. Baš kao i 2007 kad je Clint Eastwood imao nomiinacije za oba svoja filma (Flags of Our Fathers i Letters from Iwo Jima).

DUNKIRK i DARKEST HOUR dotiču se 1940 godine - spašavanja britanske vojske iz Dunkirka i izbora Winstona Churchilla za predsjednika Vlade i defetizma koji je zavladao Konzerativnom strankom nasuprot svjesti i hrabrosti kako Churchilla, tako i samog kralja George VI da ustraju u obrani Velike Britanije od nastupajućeg pokušaja invazije na otok.

Za ljude koji vole historiju, ova dva filma su odlična.

Gary Oldman u ulozi Churchilla je više nego briljantan. Nisam gledala puno njegovih filmova, ali u onima koje jesam gledala, Gary Oldman je uvijek bio briljantan.

Uvjerena sam da je Gary Oldman najvjerojatnije najbolji kandidat u kategoriji glavne muške uloge, a i sam film Darkest Hour mi se čini najboljim od nominiranih, iako iz ove kategorije trebam pogledati još dva filma.

Kristin Scott Thomas također briljantna. Čini mi se da je i ona zaslužila makar nominaciju.

Malo je reći da sam uživala u ovom filmu.

25.01.2018.

GET OUT - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -15

GET OUT

Principijelno ne volim horror filmove. Ne zato što me strah, nego ne volim tu vrstu suspensa, ali GET OUT iako spada u horrore, mi se svidio i zaista je odličan film.

Nominiran u kategoriji najboljeg filma, najboljeg glumca, najboljeg redatelja, originalnog scenarija.

Što se scenarija tiče, podsjeća me na nešto ili neki film, ali ne mogu dokučiti na što ili koji film, ali ako je Akademija kazala da je to originalni scenarij, ko sam ja da sumnjam.

Daniel Kaluuya je odlično odigrao ulogu i za svoju ulogu je tokom 2017-te nominiran za čak 38 nagrada, uključivo i ovog Oscara, a nagrađen šest puta.

Tko ima živaca i voli horrore, pretpostavljam da će uživat u ovom filmu. Ja ga vjerojatno više neću gledat, iz prostog razloga što kako rekoh ne volim horrore. Al' da je film dobar, je.

Nakon dosad 15 pogledanih filmova, nekako mi se čini da bi ovaj mogao zaista biti nagrađen i Oscarom u kategoriji najboljeg filma. I ne bi me iznenadilo da Daniel Kaluuya uzme i Oscara.

25.01.2018.

THE FLORIDA PROJECT - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -14

THE FLORIDA PROJECT

Namučih se s ovim filmom. Rekoše mi da je odličan, pa sam s tom sugestijom razvila neka očekivanja koja su se gledajući film rasplinula.

U startu odmah da kažem, film me podsjeća na prošlogodišnji MOONLIGHT. Tema nije nimalo slična, ni način snimanja nije sličan, ni kamera, ni ništa, a opet podsjeća neodoljivo na Moonlight.

Za razliku od prošlogodišnjeg pobjednika, ovaj film mi je bio beskonačno spor. Nikad kraja, nikad neke akcije, nekog dešavanja.

I na koncu kad se konačno zakuhalo, film ostade nedorečen. Baš poput Three Billboards...

Ne bih rekla da je uludo potrošeno vrijeme, ali tu je negdje :D

Jedino što mi se svidjelo je Moonee, šestogodišnja djevojčica, barem u filmu glumo šestogodišnjakinju.

Može li šestogodišnjakinja konkurirat za Academy Award?

24.01.2018.

ROMAN J ISRAEL, ESQ - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -13

ROMAN J ISRAEL, ESQ

Odličan film!

Kako živjeti u sjeni, s idealima, kako jednim telefonskim pozivom i kontejnerom za smeće pogaziti sve u što se dosad vjerovalo, kako postati cinik i licemjer, i kako dokučiti i shvatiti svoj grijeh - sve to u liku kojeg je odlično odigrao Denzel Washington.

Colin Farrel također odličan.

Preporučam!

~~~ Objavljene su nominacije. Znači, moram se ozbiljnije prihvatit gledanja filmova. Tempo od jednog filma na dan je relativno spor, barem mi se tako čini.

23.01.2018.

THE WIZARD OF LIES - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -12

THE WIZARD OF LIES

Film THE WIZARD OF LIES opisuje kraj i krah majstora Ponzijeve sheme Bernarda Madoffa. Godina radnje 2008. Po svemu sudeći, trebala bih se sjećati svega toga, no u mom sjećanju ni traga o tome. Razlog? Moje vlastite turbulencije u 2008 pridonijele su da se mnogošta nije dotaklo, nije doprlo do mene.

Kako god bilo, Barry Levinson je snimio dobar film za TV.

Oboje glavnih glumaca, Robert De Niro i Michelle Pfeiffer nominirani su za Golden Globe, no nagrađeni nisu. Oboje su briljantno odigrali svoje uloge. Možda im Oscar dopadne u ruke.

Ne bi bilo nezasluženo.

21.01.2018.

THE SHAPE OF WATER - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -11

THE SHAPE OF WATER

Divan, poetičan i nadrealističan film, naravno i znanstveno-fantastičan.

Radnja u pedesetima vuče analogiju s Roswellom i pristiglim vanzemaljcima. Koliko je Roswell kopneno-svemirska priča, toliko je film vodena varijanta koja završava ljubavnim happy-endom i onim klasičnim "živjeli su sretno do kraja života".

Octavia Spencer u sporednoj ulozi opet briljira.

Ugodno provedenih dva sata.

20.01.2018.

THE DISASTER ARTIST - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -10

THE DISASTER ARTIST

Moram priznat nikad nisam gledala THE ROOM, čak štaviše nikad nisam čula za taj kultni film. Ime Tommy Wiseau mi se nekako vrti kroz maglu, ali ne sjećam se da sam ikad obraćala pažnju i na njega i njegov uspjeh.

THE DISASTER ARTIST je film o stvaranju filma THE ROOM. Kako god okrenem meni novo.

Otkačenijeg filma nisam u životu gledala :D

Sharon Stone, Melanie Griffits (ima li još koji poznatiji glumac/glumica?) pojavljuju se na trenutak, čak i manje i kraće od milijunski vrednog Brandovog pojavljivanja u Supermenu, iako sumnjam da su njih dvije uzele tolike pare, ali zaista ih je zgodno vidjet u tim kratkim i minijaturnim ulogama.

James Franco me oduševio.

Ono što je, čini mi se, najbolje prikazano ovim filmom, je klasična priča o američkom snu - tko god da si, što god da si, u Americi možeš uspjet. Jer Tommy Wiseau je učinio upravo to. Ok, slažem se, imao je novac koji u Americi kakvoj znamo ima krucijalnu ulogu - omogućava sve što želiš, poželiš i/ili zamisliš.

I što je najvažnije u cijeloj priči oko Tommya je ono što dandanas nije otkriveno - tko je on, što je on, otkuda je, otkuda mu pare... misterija ostaje neotkrivena...

Film je zabavan i komičan u svim svojim kontradiktornostima i kontrastima, poput sinusoide mijenja smjer - čas si na vrhu, čas na dnu.. i tako unedogled... Film ispunjen neočekivanim obratima, u suprotnosti sa svim zakonima fizike i logike, i to je upravo ono što ga čini zabavnim.

Jer na koncu, film i je izmišljen da zabavi ljude.

19.01.2018.

THE POST - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -9

THE POST

Još jedan u nizu filmova iz perioda kojeg posebno volim.

Jedna od trivia facts je i istovremena zainteresiranost za scenario ovog filma i Spielberga i Hanksa. Očito je da su njih dvojica odavno našli zajednički jezik i valnu duljinu na kojoj razmišljaju.

I Hanks i Streep su bili nominirani za Golden Globe, no prema dosad viđenim filmovima, nisam sigurna da bi trebali biti nominirani za Oscara. Mislim da ima bitno boljih ostvarenja od njihovih.

Isto tako, ni sam film u kategoriji najbolji film po mom skromnom mišljenju ne bi zavrijedio Oscara.

Ono što me svakako privlači tom filmu je činjenica da se kroz cijelu priču, i filmsku i historijsku, može vrlo precizno sagledati ne samo utjecaj medija, već i sloboda i snaga medija koja je, usprkos povjerljivosti i tajnosti državnih i državničkih spisa, jedno od osnovnih pitanja američkog tipa demokracije.

Gledajući film, pokušavala sam proniknuti kako bi naše vlade i pravosuđe reagirali da se kojim slučajem tajne i, posljedično, prijevare koje počine ljudi na vlasti, razotkriju. Da li bi pravosuđe stalo na stranu te iste korumpirane vlasti ili bi podržali medije? Čisto sumnjam da bi se ovakav primjer zaštite slobode medija kod nas ikad desio.

ps. Promocija prošla. Juniorka je magistrica sociologije i magistrica informacijskih znanosti.

Ovo danas je samo protokolarni event, dodjela diplome. Pitali me prijatelji jesam li uzbuđena. I ponosna.

Naravno da jesam, ali ovo danas je bila samo formalnost. Trenutak mog ponosa i sreće ipak je bio u julu 2017, kad je diplomirala.

Kako god bilo, proslavili smo uz piće, druženje, vino, pivo, tortu. I nezaobilazni raclette.

18.01.2018.

80

Kako bi bilo divno da svoju jedinu unuku vidiš kako u zrak baca akademsku kapu na sutrašnjoj promociji.

Duboko vjerujem da je sutrašnji datum s razlogom odabran.

To bi ti bio, uvjerena sam, najljepši poklon za rođendan.

16.01.2018.

PAUZA

Uzeh pauzu u gledanju filmova.

Na redu je Juniorkina promocija i sve drugo je u drugom i trećem planu :D

14.01.2018.

BATTLE OF THE SEXES - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -8

BATTLE OF THE SEXES

Billie Jean King. Moj prvi ženski sportski idol.

Film koji me vratio u djetinjstvo i godine kad sam počela spoznavati značenje riječi ravnopravnost, jednakost.

Billie Jean King je zaslužna za toliko toga u svijetu sporta, biznisa, ravnopravnosti, jednakosti, poštovanja … i na koncu, a možda je trebalo spomenuti na početku, feminističkog pokreta.

Billie Jean je idejni začetnik Virginia Slims turnira, koji su se ubrzo pretvorili u organizaciju WTA – Ženska teniska asocijacija. A sve je počelo samo zato što su tenisačice tražile da nagrade na osvojenim turnirima budu jednake i za muškarce i za žene.

Billie Jean još uvijek drži rekord po broju osvojenih turnira u Wimbledonu, ni manje ni više nego dvadeset osvojenih turnira, nagrađena je brojnim nagradama za sportska dostignuća, Billie Jean je prva sportašica koja je nagrađena predsjedničkom Medal of Freedom za sve što je učinila u borbi za prava LGBT zajednice.

Life magazin je uvrstio Billie Jean u 100 najvažnijih ljudi 20-tog stoljeća u USA.

Svidjela mi se Ema Stone u ovoj ulozi. I film.

Divno provedenih dva sata.

13.01.2018.

VICTORIA AND ABDUL - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -7

VICTORIA AND ABDUL

Kraljevske odaje svakog dvora imaju svoje tajne. Ali očekivati ili pretpostavljati da će se neke tajne sačuvati više od stoljeća, ali misliti ili doživjeti da se nešto novo može naći i pronaći je s one strane razuma.

Više od sto godina sačuvani dnevnici Abdula Karima, Indijca, koji je proveo posljednjih petnaestak godina uz kraljicu Viktoriju, pretočeni su u knjigu. Shrabani Basu je sretnica koja je otkrila gotovo sve što se može pronaći o Abdulu Karimu, o njegovom životu u Indiji, na engleskom dvoru, i smrti.

Meni, kao anglofilu, i knjiga i film puno znače. Mnogima neće značiti ništa. No, potrebno je sagledati širu sliku.

Spremnost, zainteresiranost i volja vladara, u ovom slučaju kraljice Viktorije da prihvati nešto novo, da učestvuje, da uči, da spoznaje, na koncu i da se bori protiv vlastite obitelji – sve je to možda trivijalno, sve je to možda, kad se svede na nivo običnih smrtnika, svakodnevna priča.

No, na nivou jedne kraljice, po kojoj je prozvana i era, kraljice za vrijeme čije vladavine je Ujedinjeno Kraljevstvo doživjelo svoj najveći ekonomski i teritorijalni procvat, koliko god će mnogi reći da Ujedinjeno Kraljevstvo nije radilo ništa drugo nego porobljivalo države i narode, iskorištavalo njihove resurse i bogatstva kradući i pljačkajući porobljene narode, to je ipak sasvim nešto drugo.

Judi Dench je, kao i mnogo puta dosada, rođena za ovu vrstu uloga i u njima jednostavno pliva, poput maratonca. Zna sve zamke zanata, i zahvaljujući i osobnom iskustvu podanika kraljevske krune, uvjerena sam da joj nije bilo nimalo strano i/ili teško uživjeti se u ulogu kraljice.

Sama činjenica da su dnevnici i Abdula Karima i same Viktorije otkriveni prije nekoliko godina, činjenica da ni sami Indijci nisu bili svjesni snage, veličine, kvalitete i količine utjecaja Abdula Karima na život jedne kraljice, daje historičarima potpuno novi aspekt proučavanja. I uvjerena sam da će se, usprkos tome što je kraljevska obitelj učinila sve da se Abdul Karim izbriše iz svih službenih i neslužbenih dokumenata, i u samom Windsoru uspjeti otkriti mnogo novih činjenica, baš kao što su i sami Viktorijini dnevnici bili godinama čuvani, a nikad otvoreni. Zašto? Čisto iz puke ljenosti Viktorijine djece i nasljednika britanske krune da pronađu nekoga ko će moći pročitati Viktorijine zapise na urdu jeziku.

Tipično wasp-ovski, tipično uštogljeno, tipično u svakom pogledu za kraljevske obitelji.

Kako god bilo, film je meni prekrasan. Iz više razloga.

I točno znam koju knjigu, usprkos besparici, moram imati. Jednostavno moram imati.

ps. sjetih se da sam prije 20 godina sjedila na klupi s njenim imenom :)

12.01.2018.

MUDBOUND - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -6

MUDBOUND

Iz nekog razloga ovaj me film podsjeća na Pearl Buck i “Grapes of Wrath”.

Radnja se dešava u delti rijeke Mississippi, uoči, za vrijeme i nakon drugog rata. Priča odlično opisuje duh vremena američkog juga dvadesetog stoljeća, moć i snagu društva da zadrži postojeće stanje i nemoć pojedinca da unese promjene.

Mary J. Blige nominirana za Golden Globe u dvije kategorije, najbolja sporedna glumica i song. I song i stihovi su odlični.

Iskreno, film mi se puno više dopada nego Three Billboards… možda i zbog toga što ipak ima neki završetak, svojevrsni, gorki, ali happyend.

12.01.2018.

THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -5

THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI

Kažu crna komedija. Ja nisam našla ništa komičnog u ovoj odličnoj priči. Mjesto događanja (nepostojeći?) Ebbing u Missouriju, središnjem dijelu SADa-a.

I film, u kategoriji najbolji film, I Frances McDormand, glavna ženska uloga, nagrađeni su Golden Globe-om. Ne mogu reći da nije zasluženo, no još imam puno filmova za pogledat.

Priča, potpuna fikcija koja je ipak utemeljena na pravim billboardima, govori o jednom trenutku u njihovim životima. Kraj mi je nekako nedorečen, iako, kad bolje razmislim, možda tako i je u nekom pravom životu. Uvjerena sam da zaista postoje slučajevi koji, igrom slučaja, ostaju neriješeni ili nerješivi.

Woody Harrelson mi se posebno dopao, no njega i inače gledam nekim drugim očima i uvijek imam simpatije za njega, bez obzira kako odigrao svoju ulogu.

Sam Rockwell nagrađen je u kategoriji najbolja sporedna uloga. Po imenu mi nije poznat, ali wiki kaže da je glumio u The Green Mile, pa se eto i ja sad prisjećam te uloge (gdje je također bio upečatljiv). Svoju ulogu je maestralno odigrao. Uvijek je puno teže glumiti negativne pozitivce i obratno, pozitivne negativce, ili negativce općenito od dobrica.

Dosad se pokazalo da nagrađeni filmovi na Golden Globe igraju značajnu ulogu prilikom dodjele Oscara, pa sumnjam da će ove godine biti iznimka.

11.01.2018.

NORMAN - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -4 - OFF TOPIC

NORMAN

Nemam pojma zašto sam skinula taj film... vjerojatno zbog Richarda Gerea.... also dakle,..

Richard Gere u meni sasvim nepoznatom obliku :D

Film odlično daje presjek visoke politike i svijeta lobiranja. Human networking u cilju “općeg” dobra je vjerojatno prava slika kako ovaj svijet funkcionira.

Iako “Norman” nije nigdje nominiran, vrijedno ga je pogledati.

10.01.2018.

I, TONYA - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -3

I, TONYA

Tonya Harding I njen život. Amerikancima njeno ime puno više znači nego evropljanima, ja se njenog imena sjećam nekako kroz maglu. Onima koji prate umjetničko klizanje svakako znači.

Film je odličan, Allison Janney u ulozi Tonjyine majke zasjenila je čini mi se sve svoje dosadašnje uloge

Soundtrack I izbor pjesama me se dojmio. Svaka pjesma odgovara trenutku I psihološkom stanju Toney I odlično se usklađuju.

Ima li ikoji sport a da u njemu zlostavljanje ne igra ključnu ulogu? Da spomenem samo Kosteliće… Ne znam, ne mogu pojmiti snagu I volju uma roditelja da svom djetetu priušte sve ono što su prolazili kao djeca. Kad tad, ta djeca, sad već odrasli ljudi moraju puknut. One way or the other.

Možda je Janica napravila potez život kad se, na vrhuncu slave, odrekla svega što ju je okruživalo, svega toga što joj je možda bilo zadovoljstvo, ali ja ipak ne mogu biti toliki mazohist. I očito, nemam tolike ambicije. O Ivici da i ne pričam....

09.01.2018.

DUNKIRK - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018 -2

Pogledah Dunkirk. Onaj pravi film.

Volim filmove koji su bazirani na historijskim događajima, tim više ako sam uspjela doći do mjesta na kojima se radnja zbiva. A do Dunkirka svakako jesam došla.

Iz meni nepoznatog razloga, Dunkirk mi je nešto sasvim posebno. I kao grad i kao historijska činjenica. Možda najviše zbog toga što sam jednom nekad upoznala neke koji su i sudjelovali u tom konvoju.

Prošla je evo dvadeset godina kako sam bila na toj stotinama metara, možda i kilometrima dugačkoj pješčanoj plaži. Najviše pamtim zvuk krckanja sitnih školjaka ispod nogu, a još uvijek čuvam i okamenjene ostatke većih školjaka.

Uvjerena sam da je kino verzija kudikamo bolja od ove koju sam ja pogledala, ali usprkos toj ne-kvaliteti uživala sam u british english kojeg beskrajno volim. Kojeg sam slušala mjesecima i godinama.

White Cliffs of Dover… ime koje mi beskrajno puno znači….

09.01.2018.

OPERATION DUNKIRK & LADY BIRD - GOLDEN GLOBE & OSCAR 2018

Pogledah prva dva :D

OPERATION DUNKIRK

Naivan film. Banalan. Na momente glup, beskrajno predvidljiv. Čak i da je baziran na autentičnom događaju. Uzaludno potrošen novac….

I zaista mi žao vremena što potroših na taj film.

I tek kad sam odgledala do kraja, shvatih da sam skinula krivi film...

Silly me :D

~~~

LADY BIRD

Film je dobio Golden Globe nagradu u kategoriji mjuzikla i/ili komedije.

Iskreno, ne mogu shvatiti zbog čega je svrstan u tu kategoriju. Jednostavno ga nisam doživjela ni kao mjuzikl ni kao komediju.

LADY BIRD je film o odrastanju i sazrijevanju, a ta tema nikad nije u stilu mjuzikla ili komedije...

Oduševile su me obje glavne ženske uloge, Laurie Metcalf i Saoirse Ronan. Saoirse mi je potpuno nova, no Laurie mi je oduvijek bila jedna od najotkačenijih glumica, najviše zbog uloga u Roseanne i Big Bang THeory. Koliko god da je imala i ozbiljnih uloga, JFK primjerice, baš mi je uvijek otkačena.

U svakom slučaju, film preporučujem.

Roditeljima najviše :D

07.01.2018.

TAKTIKA

Približava se vrijeme nominacija za Golden Globe i potom Oscara. Vrijeme da se opet prebacim u moje kućno kino.

Ali... odlučila sam promijenit taktiku, jer prošle godine sam se zaista izbezumila gledajući hrpu filmova u kratkom vremenu.

Zato sam ove godine odlučila pogledat šta kažu američki kritičari, koje su njihove prognoze oko nominacija i odlučila sam ih sve preduhitrit.

Budući da će se nominacije za Oscara objavit tek za 16 dana, morat ću pogledat puno više filmova, ali zato imam i bitno više vremena...

Poskidala sam sveukupno 40 filmova, nedostaje mi još njih pet-šest, koji mi se, barem prema spomenutim prognozama, čine interesantni... imam dobru volju da ih sve pogledam do početka marta kad će bit svečana dodjela Oscara... Imam dosta vremena i dosta filmova...

Veselim se... I kao i svake godine dosada, dat ću za svaki pogledani film neko moje viđenje i očekivanja...

03.01.2018.

MA DA

Zašto bi meni bilo bolje i ljepše nego drugima...

01.01.2018.

2018

Svim blogerima, gostima i ne-gostima, trolovima i hejterima :D želim da 2018 bude bolja, ljepša i sretnija u svakom pogledu :D

<< 01/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

ZUKINIM STOPAMA

Instagram

SVAKAKO PROČITATI

“vAlter Ego“ - naručite svoj primjerak

FERESHTEH ROSHAN: "ANOTHER SKY"
FERESHTEH ROSHAN: "DRUGO NEBO"

ŠEHER HANUMA
OCT 13, 2013
FEB 27, 2013
DRUGO NEBO
SEP 28 ANNO DOMINI
PETAK TRINAESTI.....
DAN TREĆI
DAN
LJUDI
CATHARSIS
PRIJATELJSTVO
MOJA RAJA
FAKTOR IZNENAĐENJA
JOŠ SAM TAMO
KAKO DOĆI DO HRVATSKE
KAKO DOĆI DO HRVATSKE - NASTAVAK
NA KRILIMA OVOG LJETA
GOST A.
IMA LI IŠTA LJEPŠE
BITI NAŠ
NOUVELLE VAGUE – DANCING WITH MYSELF
SKAPINO
2008
KAZNA
KONFERENCIJA
TRG RATNIKA
SARAJEVO
JA
DODIR SVILE
ŠEHERGRAD
409, 410, 411, 412…
ILIDŽA
MAČAK U ČIZMAMA
ZENICA
SUBOTNJE BAKANALIJE
O SARAJEVU
KOKOŠKA
KAO RANI MRAZ
E SAD… DA KRENEM NATRAG?
SIMIN HAN
PROSLAVA UZ SARAJEVSKO
BEZ ODGOVORA
SLIKE
THE VOICE
MILJACKA
THE SARAJEVO HAGGADAH
HABEAS CORPUS
POKLON POD BOROM
BRDO
ĆIRO
ĆIRO 2
ĆIRO 3
PRIČAM
PRIČAM 2
PRIČAM 3
PRIČAM 4
PRIČAM 5
PRIČAM 6
PRIČAM 7
PRIČAM 8
PRIČAM - ODGOVORI
DOČEKUŠA, RAZGOVORUŠA, SIKTERUŠA
THE LIST
PRVI DAN
DAN DRUGI
DAN TREĆI
DAN ČETVRTI
DAN PETI
OBLACI I MEŠTROVIĆ
LJUBAV
SVUDA POĐI U ŠEHER DOĐI
MICHAEL SCHUMACHER vs TIME
MALI OD SCHUMACHERA
24 – DRUGI DIO
KRUG
24 – PRVI DIO vs KUNTA KINTE
DUŠA
ANGELINA JOLIE I JA….
ČETRDESET
PUNA USTA
REPORT
POZDRAV
ZA
RAZGOVORUŠA
INDIJA I DIVOTA PRAŠINE
WALTER, UDAJA,… GROUNDHOG DAY
DAN ŠTIKLI
TEX-MEX STYLE
VOZ
GRAD OD PESKA
MIRIS DUŠE
KOKOŠKA
OD BACHA DO SEVDAHA
ZELENA SI RIJEKA BILA
KESTENI I KOTROMANIĆ
HOR GAZEL
MARATON
ROĐENDANI
TRENUTAK
GODOT I JA
BOGATSTVO 2012
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 2
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 3
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 4
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 5
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 6
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 7
PET DANA - TUZLA
PET DANA - ZVORNIK
PET DANA – TUZLA (još uvijek)
PET DANA – GORAŽDE
PET DANA – SARAJEVO - ČARŠIJA
PET DANA – SARAJEVO – DOBRINJA – VOGOŠĆA
KIŠA IZNAD SARAJEVA
KIŠA IZNAD SARAJEVA - 2
PODRINJE 7/2013 – FATIMA broj 403
PODRINJE 7/2013 – ZVORNIK I DIVIČ
PODRINJE 7/2013 – SLIKE
PODRINJE 7/2013 – PET MINARETA
PODRINJE 7/2013 – SVADBARSKIM SOKAKOM
CRTA OKO PRAZNINE
SVE NEŠTO PRVO
KLAUSTROFOBIJA
STRADUN NA DRINI
AUGUST I DRINA
MERAK
GDJE JE PROMING
GDJE JE PROMING -2
GDJE JE PROMING -3
TAKSI - 1
TAKSI - 2
TAKSI - 3
TAKSI - 4
TAKSI – 4 a
U ZNAKU BROJA 13
TEBI PRIJATELJICE MOJA
NE DAJ DA TE DIRA
NE DAJ DA TE DIRA - 2
NE DAJ DA TE DIRA - 3
NE DAJ DA TE DIRA - 4
NE DAJ DA TE DIRA - 5
NE DAJ DA TE DIRA - 6
OGLEDALO GODINA
OGLEDALO GODINA - 2
OGLEDALO GODINA - 3
OGLEDALO GODINA - 4
I TAKO.....
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -2
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -3
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -4
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -5
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -6
IMA NEKA TAJNA VEZA
IMA NEKA TAJNA VEZA - 2
IMA NEKA TAJNA VEZA - 3
IMA NEKA TAJNA VEZA – 3a
IMA NEKA TAJNA VEZA – 4
PUN PJAT
PUN PJAT - 2
PUN PJAT - 3
PUN PJAT - 4
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.....
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.... - 2
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT..... - 3
TURNEJA BROJ JEDAN
TURNEJA BROJ DVA
TURNEJA BROJ TRI
DAN BEZ KRAJA
O UMJETNOSTI I MLADOSTI
GALEBOVI
TURNEJA BROJ ČETIRI
TURNEJA BROJ ČETIRI -2
LJETO I DUGI RUKAV
NERAZLIVENE BOJE
IVO ANDRIĆ, ENES KARIĆ I PENELOPE CRUZ
GLAS
KAKO SE OPET (NISAM) UDALA :D
SARAJEVO GREEN DESIGN BIENNALE
GRBAVICA
ANDRIĆU U POHODE
ANDRIĆU U POHODE - 2
ANDRIĆU U POHODE - 3
ANDRIĆU U POHODE - 4
ANDRIĆU U POHODE - 5
BRAD PITT I JA
BRAD PITT I JA - 2
BRAD PITT I JA - 3
BRAD PITT I JA - 4
BRAD PITT I JA - 5
ŠETNJA ZAGREBOM
ŠETNJA SAMOBOROM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM - 2
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI - 2
BLOGERSKA TURNEJA
BLOGERSKA TURNEJA - 2
BLOGERSKA TURNEJA - 3
BLOGERSKA TURNEJA - 4
OD BACHA DO SEVDAHA
OD BACHA DO SEVDAHA - ŠUGAMAN
OD BACHA DO SEVDAHA – POKONDIRENE TIKVE
OD BACHA DO SEVDAHA – KELJIN MUZEJ
OD BACHA DO SEVDAHA - KULTURA
OD BACHA DO SEVDAHA - CURRY
FINILI SU MARE BALI
GLUHO KOLO
MEETING POINT
TURNEJA 2018
TURNEJA 2018 - 2
TURNEJA 2018 - 3
TURNEJA 2018 - 4
TURNEJA 2018 - 5
TURNEJA 2018 - 6

SVETOM SMO SE RASIPALI K'O ĐERDANI .free counters
Whirling Dervish

website counter


BROJAC POSJETA
892532