01.02.2017.

OSCAR vs GRACIAS - 16 - NOCTURNAL ANIMALS

Hm.... priča u priči o priči u priči.....

Početak dosadan, teško shvatljiv.... sredina i kraj odlični, ali... konstantne promjene iz priče u priču iz priče u priču održavaju jedva dostignutu koncentraciju na nekom nivou, no s mukom odgledah do kraja.

Noćna drama na američkoj cesti – toliko puta već viđena, toliko predvidljiva.... jedino što je potpuno novo je rješenje ....

Film mi nije nešto posebno.... interesantno je jedino da glavnu ulogu nosi Amy Adams – glavna uloga u „Arrival“.

Michael Shannon, nominiran za sporednu ulogu, vrlo dobar, no nisam sigurna koliko je to za Oscara.

Ocjena: 2.5

STANJE NA GALV TABLICI nakon 16 pogledanih filmova:

Kategorija - najbolji flim: HIDDEN FIGURES

Kategorija – najbolji glumac: WIGGO MORTENSEN

Kategorija - najbolja glumica: MERYL STREEP

Kategorija – najbolji glumac u sporednoj ulozi: DEV PATEL

Kategorija – najbolja glumica u sporednoj ulozi: VIOLA DAVIS

Bit će interesantno vidjet koliko će se izbor Akademije slagati s mojim, ili obratno, koliko će se moj izbor slagati s izborom Akademije :D

01.02.2017.

OSCAR vs GRACIAS - 15 - LION

Film kojeg treba pogledati. I uz kojeg dolaze suze.

Istinita priča o dječaku koji nakon 25 godina pronalazi majku.

Nicole Kidman i Dev Patel nominirani za sporedne uloge. Iako, Dev Patel ima glavnu ulogu u filmu.

Nisam neki veliki fan Nicole, ali odigrala je maestralno.

Film je ispunjen emocijama, baš kao i ja, tako da ni ne znam šta bih kazala, osim da film treba svakako pogledati.

Eto, dok razmišljam o filmu, sjetih se da sam za vrijeme rata, prije nego sam ostala trudna, sjedeći u podrumu za vrijeme uzbune, u razgovoru sa susjedom kazala da bih, kad bi mi zakon tada to dozvoljavao, rado usvojila dijete. Nasmijali su mi se u lice, najblaže rečeno.

Usvajanje djeteta je čin beskrajne ljubavi prema životu, i djetetu koje je usvojeno. Potrebno je mnogo ljubavi i hrabrosti, i ljubavi i hrabrosti. Još sam pod dojmom filma, pa ne bih da pametujem previše.

Svakako pogledati.

Ocjena: 5

01.02.2017.

OSCAR vs GRACIAS - 14 - CAPTAIN FANTASTIC

Odličan! Sjedi, pet!

Egzistencijalizam vs konvecionalnost... Flower power vs establishment... Romantizam vs konzumerizam... Priroda vs urbanizacija... tradicija vs ljubav.... mogu tako unedogled.

Svi smo mi u nekom trenutku našeg života poželjeli život neopterećen standardnim, konvencionalnim i materijalnim stvarima. Život u prirodi neopterećen zidovima, predrasudama. Malo tko se usudi živjeti na taj način.

Nije stvar u hrabrosti, već u predrasudama koje su nam rođenjem usađene u genetski kod. Bijeg od konvencionalnosti samo je jedan malen dio flower power priče o kojoj sanjamo u našim buntovničkim godinama. Ultimativna hrabrost je živjeti na taj način, odgajati svoju djecu sa sviješću da svo znanje ispisano u stranicama može biti pretočeno u um bez institucija. Živjeti s prirodom i u prirodi. Na tragu filozofije starosjedilaca Amerike, Indijanaca – uzeti iz datog samo ono koliko treba, ne iskorištavati datu dobrobit i bogatstvo Zemlje nauštrb nekog ili nečeg drugog.

Utopisitički, znam, ali izgleda vrlo realno.

No, da li se ta i takva sloboda, koliko god bila uređena, može u nekom trenu pretvoriti u zlostavljanje? Ako se pretvara, kada? Koji je to ključan trenutak kad sloboda prelazi u anarhizam kao krajnji doseg? Etičko i moralno pitanje.

No, nažalost, sve stvoreno, izgrađeno, regulirano, ozakonjeno, sve to oko nas prisiljava nas na kompromis.

Sredina je lijepa riječ, nalazi se između jednog i drugog, ali teško ostvarljiva. Jer, na koncu, dešava se svakodnevno da i najveći buntovnik na kraju mjeseca mora platiti račune. A taj novac treba zaraditi. I tog trena sva filozofija pada u vodu. Ne nužno sva, ali njeni bitni segmenti, ono bitno svakako.

Ako se pogleda rješenje opisanog problema prikazano filmom, moguć je kompromis. Potrebno je preformulirati neke bitne odrednice, one koje su važne društvu.

Preformuliraj formu, ali suštinu ostavi. Suština je ono što te čini takvim kakav jesi. Na koncu, od limuna napravi limunadu.

Naš svijet je uređen zakonima, propisima, pravilima. Ideš li protiv toga, u najboljem slučaju si neshvaćen, izopćen.. u najgorem, anarhist.

Viggo Mortensen je divno odradio ulogu oca s šestoro djece i postaje moj favorit za nagradu za glavnu ulogu.

Film kao cjelina je antipod današnjeg društva i konvencionalnosti, konzumerizma i materijalnog, i uvjerena sam da je upravo zbog toga dobio samo jednu nominaciju.

Moja jedina zamjerka priči je činjenica da je buntovnički sindrom roditelja svjesno doveo svoju djecu i sebe u situaciju da krši zakone društva iz kojeg su pobjegli. Jer posljedice su ono od čega bježe. Ta posljedica nije kazna zbog krađe, već od činjenice da će uređeno društvo razdvojiti članove obitelji. U tom trenu, sve obiteljske vrijednosti samo utvrđuju svoju svetost i nezamjenljivost. A tada u tom trenu, koliko god se borili protiv toga, postajemo konvencionalno društvo.

Perpetuum mobile....

Ocjena: 4.5

01.02.2017.

OSCAR vs GRACIAS - 13 - ELLE

Namučih se s ovim filmom.

Kao prvo nije mi jasno zašto je Isabelle Huppert nominirana u kategoriji glavna ženska uloga, jer film nije na engleskom jeziku, niti je američka produkcija.

Film, kao takav, bi možda mogao biti nominiran u kategoriji filmova van-engleskog govornog područja.

Ne sjećam se, a može bit da sam u krivom, da su se u najcjenjenijim kategorijama dosada nominirali glumci koji nisu glumili u filmovima američke produkcije.

Daleko od toga, da nije odradila dobru ulogu, iako mi se film nije nimalo dopao. Film je na momente groteskan i nepovezan, neke reakcije i ponašanja su nepojmljivi – npr. ona je silovana, ali ne prijavljuje policiji, jer eto igrom slučaja, njen otac je u zatvoru zbog višestrukog ubojstva, osuđen na doživotni zatvor, a ona, tada djevojčica, snimljena i ta je slika obišla sve novine, pa ko biva, ako prijavi policiji, vratit će se u svijet iz kojeg želi pobjeći.... ili, flertuje (i malo više od toga) s muškarcem za kojeg poslije shvaća da je njen silovatelj, pa se sad dvoumi između grubog seksa i silovanja, da bi ga njen sin ubio braneći je od silovatelja... ili, s mužem najbolje prijateljice ima seksualnu vezu, a istovremeno se daje do znanja da su se i njih dvije jednom nekad okušale u lezbijskom odnosu, .. ta ista prijateljica je dojila njenog sina... i da ne nabrajam dalje. A ima toga još i te kako.

Sve je tu, sve je nabacano, kao da redatelj nije znao šta želi s filmom. Filmovi Pedra Almodovara su puni groteske, puni raznih kontrasta, i volim njegov način razmišljanja i njegove filmove. Kod Almodovara je groteska svrsishodna, potrebna da dokaže poantu, ali u ovom filmu sve je nabacano poput neke meksičke sapunice.

Ocjena: 2

01.02.2017.

OSCAR vs GRACIAS - 12 - SILENCE

Redatelj Martin Scorsese. Dovoljno, zar ne?

Film o misionarima jezuitima u Japanu, sredinom 17. stoljeća i pokušaju da katolička crkva i kršćanstvo nađu vjernike.

Film sam po sebi je dovoljno kvalitetan da bude nominiran u mnogim kategorijama, ali nažalost nominiran je samo u jednoj – za doprinos kinematografiji.

Imam osjećaj da je film podcijenjen upravo zbog toga što govori o kršćanstvu, religioznoj i vjerskoj diskriminaciji, mučeništvu.

Čini mi se da je Andrew Garfiled trebao biti nominiran za najbolju mušku ulogu u ovom filmu, gdje je mnogo više pokazao nego u „Hacksaw Ridge“. Tu je i Liam Neeson, u malenoj ali dovoljno bitnoj ulozi.

Mnogo toga je lijepo u ovom filmu – od prirode, film je sniman uglavnom na Tajvanu, muzike, slike Japana 17. stoljeća.

Film dugo traje, ali nijedna scena nije višak. Svaka je scena s razlogom prikazana.

Gledajući film, čovjek se svakako mora upitati – da li postoji i što je to zbog čega će se čovjek odreći svoje vjere. Ne u korist neke druge, već da li je htjeti i/ili moći zanijekati. Da li je njegova vjera dovoljno jaka da otrpi stradanje i mučenje ljudi s kojima tu vjeru dijeli, ili će se odreći nje upravo da bi spasio te iste ljude. Koliko moralno, to je i etičko pitanje.

U jednoj od recenzija, napisano je: „...Lako je vidjeti, barem u nekim slučajevima, privlačnost konzekvencijalizma. Kriminalac je uhvatio vašu obitelj i prijeti da će ju ubiti ako vi ne smaknete jednu nevinu osobu. Terorist ima ključne informacije, ali će ih odati samo pod teškim mučenjem. Vaš civilni partner iz drugog braka će ostati uz vas i podržavati vašu djecu samo ako s njim imate spolne odnose. Vašoj skrbi povjereni kršćani će umrijeti sporom i bolnom smrti ako vi javno ne pogazite sliku Krista. Hajde. Učinite to. To je ionako samo formalnost.

Šutnja vrlo, vrlo dobro oslikava tu kušnju...."

Ocjena: 4.5

<< 02/2017 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728

ZUKINIM STOPAMA

Instagram

SVAKAKO PROČITATI

“vAlter Ego“ - naručite svoj primjerak

FERESHTEH ROSHAN: "ANOTHER SKY"
FERESHTEH ROSHAN: "DRUGO NEBO"

ŠEHER HANUMA
OCT 13, 2013
FEB 27, 2013
DRUGO NEBO
SEP 28 ANNO DOMINI
PETAK TRINAESTI.....
DAN TREĆI
DAN
LJUDI
CATHARSIS
PRIJATELJSTVO
MOJA RAJA
FAKTOR IZNENAĐENJA
JOŠ SAM TAMO
KAKO DOĆI DO HRVATSKE
KAKO DOĆI DO HRVATSKE - NASTAVAK
NA KRILIMA OVOG LJETA
GOST A.
IMA LI IŠTA LJEPŠE
BITI NAŠ
NOUVELLE VAGUE – DANCING WITH MYSELF
SKAPINO
2008
KAZNA
KONFERENCIJA
TRG RATNIKA
SARAJEVO
JA
DODIR SVILE
ŠEHERGRAD
409, 410, 411, 412…
ILIDŽA
MAČAK U ČIZMAMA
ZENICA
SUBOTNJE BAKANALIJE
O SARAJEVU
KOKOŠKA
KAO RANI MRAZ
E SAD… DA KRENEM NATRAG?
SIMIN HAN
PROSLAVA UZ SARAJEVSKO
BEZ ODGOVORA
SLIKE
THE VOICE
MILJACKA
THE SARAJEVO HAGGADAH
HABEAS CORPUS
POKLON POD BOROM
BRDO
ĆIRO
ĆIRO 2
ĆIRO 3
PRIČAM
PRIČAM 2
PRIČAM 3
PRIČAM 4
PRIČAM 5
PRIČAM 6
PRIČAM 7
PRIČAM 8
PRIČAM - ODGOVORI
DOČEKUŠA, RAZGOVORUŠA, SIKTERUŠA
THE LIST
PRVI DAN
DAN DRUGI
DAN TREĆI
DAN ČETVRTI
DAN PETI
OBLACI I MEŠTROVIĆ
LJUBAV
SVUDA POĐI U ŠEHER DOĐI
MICHAEL SCHUMACHER vs TIME
MALI OD SCHUMACHERA
24 – DRUGI DIO
KRUG
24 – PRVI DIO vs KUNTA KINTE
DUŠA
ANGELINA JOLIE I JA….
ČETRDESET
PUNA USTA
REPORT
POZDRAV
ZA
RAZGOVORUŠA
INDIJA I DIVOTA PRAŠINE
WALTER, UDAJA,… GROUNDHOG DAY
DAN ŠTIKLI
TEX-MEX STYLE
VOZ
GRAD OD PESKA
MIRIS DUŠE
KOKOŠKA
OD BACHA DO SEVDAHA
ZELENA SI RIJEKA BILA
KESTENI I KOTROMANIĆ
HOR GAZEL
MARATON
ROĐENDANI
TRENUTAK
GODOT I JA
BOGATSTVO 2012
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 2
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 3
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 4
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 5
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 6
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 7
PET DANA - TUZLA
PET DANA - ZVORNIK
PET DANA – TUZLA (još uvijek)
PET DANA – GORAŽDE
PET DANA – SARAJEVO - ČARŠIJA
PET DANA – SARAJEVO – DOBRINJA – VOGOŠĆA
KIŠA IZNAD SARAJEVA
KIŠA IZNAD SARAJEVA - 2
PODRINJE 7/2013 – FATIMA broj 403
PODRINJE 7/2013 – ZVORNIK I DIVIČ
PODRINJE 7/2013 – SLIKE
PODRINJE 7/2013 – PET MINARETA
PODRINJE 7/2013 – SVADBARSKIM SOKAKOM
CRTA OKO PRAZNINE
SVE NEŠTO PRVO
KLAUSTROFOBIJA
STRADUN NA DRINI
AUGUST I DRINA
MERAK
GDJE JE PROMING
GDJE JE PROMING -2
GDJE JE PROMING -3
TAKSI - 1
TAKSI - 2
TAKSI - 3
TAKSI - 4
TAKSI – 4 a
U ZNAKU BROJA 13
TEBI PRIJATELJICE MOJA
NE DAJ DA TE DIRA
NE DAJ DA TE DIRA - 2
NE DAJ DA TE DIRA - 3
NE DAJ DA TE DIRA - 4
NE DAJ DA TE DIRA - 5
NE DAJ DA TE DIRA - 6
OGLEDALO GODINA
OGLEDALO GODINA - 2
OGLEDALO GODINA - 3
OGLEDALO GODINA - 4
I TAKO.....
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -2
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -3
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -4
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -5
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -6
IMA NEKA TAJNA VEZA
IMA NEKA TAJNA VEZA - 2
IMA NEKA TAJNA VEZA - 3
IMA NEKA TAJNA VEZA – 3a
IMA NEKA TAJNA VEZA – 4
PUN PJAT
PUN PJAT - 2
PUN PJAT - 3
PUN PJAT - 4
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.....
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.... - 2
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT..... - 3
TURNEJA BROJ JEDAN
TURNEJA BROJ DVA
TURNEJA BROJ TRI
DAN BEZ KRAJA
O UMJETNOSTI I MLADOSTI
GALEBOVI
TURNEJA BROJ ČETIRI
TURNEJA BROJ ČETIRI -2
LJETO I DUGI RUKAV
NERAZLIVENE BOJE
IVO ANDRIĆ, ENES KARIĆ I PENELOPE CRUZ
GLAS
KAKO SE OPET (NISAM) UDALA :D
SARAJEVO GREEN DESIGN BIENNALE
GRBAVICA
ANDRIĆU U POHODE
ANDRIĆU U POHODE - 2
ANDRIĆU U POHODE - 3
ANDRIĆU U POHODE - 4
ANDRIĆU U POHODE - 5
BRAD PITT I JA
BRAD PITT I JA - 2
BRAD PITT I JA - 3
BRAD PITT I JA - 4
BRAD PITT I JA - 5
ŠETNJA ZAGREBOM
ŠETNJA SAMOBOROM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM - 2
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI - 2
BLOGERSKA TURNEJA
BLOGERSKA TURNEJA - 2
BLOGERSKA TURNEJA - 3
BLOGERSKA TURNEJA - 4
OD BACHA DO SEVDAHA
OD BACHA DO SEVDAHA - ŠUGAMAN
OD BACHA DO SEVDAHA – POKONDIRENE TIKVE
OD BACHA DO SEVDAHA – KELJIN MUZEJ
OD BACHA DO SEVDAHA - KULTURA
OD BACHA DO SEVDAHA - CURRY
FINILI SU MARE BALI
GLUHO KOLO
MEETING POINT
TURNEJA 2018
TURNEJA 2018 - 2
TURNEJA 2018 - 3
TURNEJA 2018 - 4
TURNEJA 2018 - 5
TURNEJA 2018 - 6
SEVDAH
PENZIONERSKE AVANTURE - LOŠA
PENZIONERSKE AVANTURE – UPOZNAJ SARAJEVO
PENZIONERSKE AVANTURE – SUNCE, KAMEN, VODA
PENZIONERSKE AVANTURE – UMJETNOST I LANDRANJE
BUONGIORNO, COME STA?

SVETOM SMO SE RASIPALI K'O ĐERDANI .free counters
Whirling Dervish

website counter


BROJAC POSJETA
1143362