Gracias a la Vida

Gracias a la vida que me ha dado tanto....La ruta del alma del que estoy amando.... Que si ya no puedo verte, Por qué Dios me hizo quererte, Para hacerme sufrir más?..... Jednog dana pročitah jednu knjigu i cio život mi se promijenio....


22.08.2016.

BRAD PITT I JA

Dugo sam čekala ovaj dan. Pripremala se gledajući karte, planirajući kojim putem do Splita.

Najjednostavniji i najbrži put nije dolazio u obzir. Znala sam da ću do Splita preko Bosne, baš kao nekad dok nije bilo autoceste. Odluka je pala na put preko Velike Kladuše, Cazina, Bihaća, Bosanskog Grahova do Knina, pa preko Kistanja i Muća do Splita. To je bio generalni pravac, sa stajanjima u, ovdje gotovo svakom navedenom mjestu.

Velika Kladuša. Po prvi puta ovdje. Prva asocijacija na samo mjesto, Agrokomerc i Fikret Abdić. Možda i ne previse lijepa asocijacija, imajući u vidu događanja iz rata.

Nisam imala nikakva očekivanja. Prepustila sam se slikama koje će me dočekati ne razmišljajući previse o prošlosti.

Gledala sam sadašnjost iako sam znala da ću do utvrde i s njom u prošlost. Bez obzira na pripremu, ipak sam morala upitati kako do utvrde.

Prošetah utvrdom. Mene je izgleda vrlo lako fascinirati. Svidjela mi se zaista, pristup, uređenost, čistoća… u samu utvrdu nisam pokušavala, zadovoljila sam se šetnjom oko nje same i stablima zaklonjenim pogledom na grad.

Gužva u centru Kladuše ostavlja dojam većeg mjesta nego što možda zaista je, jer rekonstrukcije glavnih prometnica i ovdje se obavljaju ljeti. Trebalo je relativno dosta vremena da uopće izađem iz Kladuše. A možda je bio i sajmeni dan pa su se svi sjatili u Kladušu.

Sljedeća stanica Cazin.

U samom centru napravih dva kruga po sistemu nek’ se nađe. Cilj je bio pronaći rodnu kuću Nurije Pozderca, kažu tamo je muzej. Nisam je pronašla, kao ni samu ulicu, pa stoga i jesam napravila još jedan krug. I tek u tom drugom krugu shvatih da sam od prve pogodila traženu ulicu. Regulacija prometa me sama dovela do nje. Gledajući google maps teško možeš pogoditi regulaciju prometa, tako da ona moja zamišljena linija kretanja ni u kom slučaju nije mogla biti ispunjena.

Tek po isteku tog drugog kruga shvatih da se jesam provezla traženom ulicom i vjerojatno jesam uslikala traženu kuću, iako vozeći i pazeći na pješake nisam stigla uočiti koja je to kuća. Možda drugom prilikom.

Naravno, na putu do Bihaća neizostavan je Ostrožac. Samo naselje nije problem pronać, ali opet ne uočih na vrijeme, ako ih je i bilo, one smeđe table koje pokazuju kuda treba. Opet, nisam bila lijena i stidljiva. Upitah jednu ženu, koja je sa svojom unukom, jela te se punih usta ispričavala što jede baš u tom trenu kad je ja upitah za pravi smjer. Prije bih se ja trebala ispričat što sam im uletila u tanjur.

Pokazalo se da sam na pravom mjestu upitala za pravac, jer samo skretanje je bilo upravo tu gdje stadoh da upitam. Zahvalim, okrenem se autom, i smijući se u sebi svojoj gluposti, nastavim do same utvrde.

Slike na netu, informacije koje se mogu skupiti čitajući i pretražujući jesu dovoljne da se stekne utisak o ljepoti prostora, ali vidjeti to sve u živo je potpuno druga priča. Izložba kamenih skulptura raznih ljudskih i životinjskih bića, kao i stećaka, je nešto što zaista treba vidjeti.

Usprkos upozorenju o oštećenosti i svojevrsnoj zabrani uđoh u dvorac. Veličina dvorca je impozantna, kao i oštećenost. Dvoje djece je također htjelo ući, no roditelji im nisu dozvolili, iako je otac ušao. Zajedno smo prošli prizemljem i katom. U pojedine prostorije on sam se nije usudio, te je ubrzo izašao. Ja sam ostala i preko daščanog, nesigurnog, mostića stupila sam na nešto što bi se moglo nazvati balkonom. Zaštitne ograde naravno nema, no sam je prostor dovoljno velik da se može prošetati i fotografirati.

Dan je sunčan, zrak je još uvijek jutarnje britak, ali čist i svjež i pogled na kanjon Une i okolne planine je prekrasan. Kao i uvijek dosad, ne znam imena planina koje okružuju prostor u kojem se nalazim, ali to me ne brine i za sve to ima vremena. Bitno je pogledati, razgledati, vidjeti.

Do same Une i Kostelskog Buka nema puno. Iako sam već imala dvije stanice, to me nije spriječilo da ponovo zastanem na Buku i uz prvu bosansku kafu uživah u huku Une i slapovima. No ne dugo… dalek me put još čeka i dosta stanica.

I ovaj put, kroz Bihać sam prošla bez puno zadržavanja. Po samom izlasku iz grada gust promet, dosta kamiona, ali brzo sam ja njih preskočila i bez većih problema prošla kroz Bosanski Petrovac i Drvar.

Okljaj je moja sljedeća stanica. I rodna kuća Gavrila Principa. Malena kuća, koja je tri puta zapaljena, svjesno i namjerno, u postupku je obnove. Vanjski dio je moglo bi se reći završen. Unutrašnjost koja će u skorije vrijeme ličiti na vrijeme djetinjstva Gavrila polako se puni alatom i namještajem koji će biti donekle istovjetan vremenu kojeg predstavlja. Iako… ima naravno nelogičnosti i nedosljednosti, no to ću ostaviti samim vlasnicima kuće.

Od dvije prostorije na katu, jedna je ispunjena fotografijama Gavrila iz nekoliko perioda njegovog kratkog života, od rane mladosti, preko vremena kad je počinio atentat, do suđenja i zatvora. Tu su i slike ubijenih prijestolonasljednika i njegove žene, karte koje pokazuju kretanje kolone i mjesta na kojima su stajali atentatori.

Kroz sve to vodio me osmogodišnji dječak. Dozvolila sam mu da mi sve to priča iako znam dosta o Gavrilu i atentatu. Bilo je užitak slušati ga kako mi sve to govori. Pitam kako on to sve zna, kaže moj tata to priča, pa ja upamtio.

Zahvalih mu se i dadoh mu 4 KM za sladole, za trud i volju i želju da mi priča o svakoj pojedinoj slici i svakom pojedinom predmetu.

Šta god mi mislili o Gavrilu, kao heroju ili teroristi, ušao je u historiju i vrijedi vidjeti to malo zdanje koje je zvao domom. Zadržala sam se dulje nego što sam planirala, ali vrijedilo je. Do Knina i izvora rijeke Krke nije daleko. Jesu serpentine, jeste granica, ali vrlo brzo se stiže do Krke i ljeti presušenog slapa Krčić koji se na samom izvoru rijeke Krke ulijeva u nju. Hladnoća vode, njena bistrina i boja, šum njenog toka učinile su da i ovdje provedem više vremena od planiranog.

Kroz Knin sam samo prošla da bih potražila skretanje za Kistanje. Na putu do Kistanja nalazi se Burnum, odnosno cesta koja je tko-to-zna kad izgrađena, prolazi kroz ostatke rimskog vojnog logora. Kad se vozi prema Kistanju, gotovo do same ceste, s lijeve strane, nalaze se ostaci vrata u vojni logor, a petstotinjak metara dalje, sa desne strane, nalazi se ulaz u dio nacionalnog parka Krka u kojem se nalazi amfiteatar.

Arheolozi još uvijek ovdje iskopavaju, istražuju. Prije samog amfiteatra proteže se poredanim i pomalo isklesanim stjenama ograđen prostor u kojem su rimski vojnici vježbali svoje konje, ili možda čak i samo ratovanje.

Amfiteatar je, kao i gotovo svi amfiteatri, pravilnog ovalnog oblika, i sam u toku rekonstrukcije i obnove. Jednom završen, bit će divan prostor za koncerte, pozorišne predstave, recitale. Ne znam kakva će biti akustika tog prostora, ali čini mi se da će prostor zaista biti adekvatan za upravo takva događanja.

Vrijeme neumitno curi, moram za Split. Dosta sam se vozikala i razgledavala. Već je gotovo pet, a mene čeka moja prijateljica.

I da... čeka me i Brad Pitt. I on je najavio svoj dolazak u Split i želju da zajedno provedeno dva-tri dana u Splitu i zadnje dane sarajevskog filmskog festivala.

22.08.2016.

JA STIGLA!

Sedam dana, 1700 kilometara, dvije države, more, magla, sunce, vrućina, sparina, omorina....

Napravih novi rekord, više od 900 slika...

ispunjena, odmorena, umorna, puna impresija, ...

Gracias a la Vida
<< 08/2016 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


ZUKINIM STOPAMA

Instagram

SVAKAKO PROČITATI

“vAlter Ego“ - naručite svoj primjerak

FERESHTEH ROSHAN: "ANOTHER SKY"
FERESHTEH ROSHAN: "DRUGO NEBO"

ŠEHER HANUMA
OCT 13, 2013
FEB 27, 2013
DRUGO NEBO
SEP 28 ANNO DOMINI
PETAK TRINAESTI.....
DAN TREĆI
DAN
LJUDI
CATHARSIS
PRIJATELJSTVO
MOJA RAJA
FAKTOR IZNENAĐENJA
JOŠ SAM TAMO
KAKO DOĆI DO HRVATSKE
KAKO DOĆI DO HRVATSKE - NASTAVAK
NA KRILIMA OVOG LJETA
GOST A.
IMA LI IŠTA LJEPŠE
BITI NAŠ
NOUVELLE VAGUE – DANCING WITH MYSELF
SKAPINO
2008
KAZNA
KONFERENCIJA
TRG RATNIKA
SARAJEVO
JA
DODIR SVILE
ŠEHERGRAD
409, 410, 411, 412…
ILIDŽA
MAČAK U ČIZMAMA
ZENICA
SUBOTNJE BAKANALIJE
O SARAJEVU
KOKOŠKA
KAO RANI MRAZ
E SAD… DA KRENEM NATRAG?
SIMIN HAN
PROSLAVA UZ SARAJEVSKO
BEZ ODGOVORA
SLIKE
THE VOICE
MILJACKA
THE SARAJEVO HAGGADAH
HABEAS CORPUS
POKLON POD BOROM
BRDO
ĆIRO
ĆIRO 2
ĆIRO 3
PRIČAM
PRIČAM 2
PRIČAM 3
PRIČAM 4
PRIČAM 5
PRIČAM 6
PRIČAM 7
PRIČAM 8
PRIČAM - ODGOVORI
DOČEKUŠA, RAZGOVORUŠA, SIKTERUŠA
THE LIST
PRVI DAN
DAN DRUGI
DAN TREĆI
DAN ČETVRTI
DAN PETI
OBLACI I MEŠTROVIĆ
LJUBAV
SVUDA POĐI U ŠEHER DOĐI
MICHAEL SCHUMACHER vs TIME
MALI OD SCHUMACHERA
24 – DRUGI DIO
KRUG
24 – PRVI DIO vs KUNTA KINTE
DUŠA
ANGELINA JOLIE I JA….
ČETRDESET
PUNA USTA
REPORT
POZDRAV
ZA
RAZGOVORUŠA
INDIJA I DIVOTA PRAŠINE
WALTER, UDAJA,… GROUNDHOG DAY
DAN ŠTIKLI
TEX-MEX STYLE
VOZ
GRAD OD PESKA
MIRIS DUŠE
KOKOŠKA
OD BACHA DO SEVDAHA
ZELENA SI RIJEKA BILA
KESTENI I KOTROMANIĆ
HOR GAZEL
MARATON
ROĐENDANI
TRENUTAK
GODOT I JA
BOGATSTVO 2012
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 2
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 3
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 4
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 5
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 6
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 7
PET DANA - TUZLA
PET DANA - ZVORNIK
PET DANA – TUZLA (još uvijek)
PET DANA – GORAŽDE
PET DANA – SARAJEVO - ČARŠIJA
PET DANA – SARAJEVO – DOBRINJA – VOGOŠĆA
KIŠA IZNAD SARAJEVA
KIŠA IZNAD SARAJEVA - 2
PODRINJE 7/2013 – FATIMA broj 403
PODRINJE 7/2013 – ZVORNIK I DIVIČ
PODRINJE 7/2013 – SLIKE
PODRINJE 7/2013 – PET MINARETA
PODRINJE 7/2013 – SVADBARSKIM SOKAKOM
CRTA OKO PRAZNINE
SVE NEŠTO PRVO
KLAUSTROFOBIJA
STRADUN NA DRINI
AUGUST I DRINA
MERAK
GDJE JE PROMING
GDJE JE PROMING -2
GDJE JE PROMING -3
TAKSI - 1
TAKSI - 2
TAKSI - 3
TAKSI - 4
TAKSI – 4 a
U ZNAKU BROJA 13
TEBI PRIJATELJICE MOJA
NE DAJ DA TE DIRA
NE DAJ DA TE DIRA - 2
NE DAJ DA TE DIRA - 3
NE DAJ DA TE DIRA - 4
NE DAJ DA TE DIRA - 5
NE DAJ DA TE DIRA - 6
OGLEDALO GODINA
OGLEDALO GODINA - 2
OGLEDALO GODINA - 3
OGLEDALO GODINA - 4
I TAKO.....
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -2
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -3
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -4
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -5
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -6
IMA NEKA TAJNA VEZA
IMA NEKA TAJNA VEZA - 2
IMA NEKA TAJNA VEZA - 3
IMA NEKA TAJNA VEZA – 3a
IMA NEKA TAJNA VEZA – 4
PUN PJAT
PUN PJAT - 2
PUN PJAT - 3
PUN PJAT - 4
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.....
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.... - 2
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT..... - 3
TURNEJA BROJ JEDAN
TURNEJA BROJ DVA
TURNEJA BROJ TRI
DAN BEZ KRAJA
O UMJETNOSTI I MLADOSTI
GALEBOVI
TURNEJA BROJ ČETIRI
TURNEJA BROJ ČETIRI -2
LJETO I DUGI RUKAV
NERAZLIVENE BOJE
IVO ANDRIĆ, ENES KARIĆ I PENELOPE CRUZ
GLAS
KAKO SE OPET (NISAM) UDALA :D
SARAJEVO GREEN DESIGN BIENNALE
GRBAVICA
ANDRIĆU U POHODE
ANDRIĆU U POHODE - 2
ANDRIĆU U POHODE - 3
ANDRIĆU U POHODE - 4
ANDRIĆU U POHODE - 5
BRAD PITT I JA
BRAD PITT I JA - 2
BRAD PITT I JA - 3
BRAD PITT I JA - 4
BRAD PITT I JA - 5
ŠETNJA ZAGREBOM
ŠETNJA SAMOBOROM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM - 2
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI - 2
BLOGERSKA TURNEJA
BLOGERSKA TURNEJA - 2
BLOGERSKA TURNEJA - 3
BLOGERSKA TURNEJA - 4
OD BACHA DO SEVDAHA
OD BACHA DO SEVDAHA - ŠUGAMAN
OD BACHA DO SEVDAHA – POKONDIRENE TIKVE
OD BACHA DO SEVDAHA – KELJIN MUZEJ
OD BACHA DO SEVDAHA - KULTURA
OD BACHA DO SEVDAHA - CURRY
FINILI SU MARE BALI
GLUHO KOLO
MEETING POINT
TURNEJA 2018
TURNEJA 2018 - 2
TURNEJA 2018 - 3
TURNEJA 2018 - 4
TURNEJA 2018 - 5
TURNEJA 2018 - 6
SEVDAH
PENZIONERSKE AVANTURE - LOŠA
PENZIONERSKE AVANTURE – UPOZNAJ SARAJEVO
PENZIONERSKE AVANTURE – SUNCE, KAMEN, VODA
PENZIONERSKE AVANTURE – UMJETNOST I LANDRANJE
BUONGIORNO, COME STA?