30.06.2016.

BLOGTROTTERI - 14

 

Došao poštar i donio mi opet razglednicu.

Nije dugo putovala. Samo 17 dana. Za put oko svijeta i nije baš puno, zar ne?

Razglednica je poslana iz Kansas City-a, Missouri. Adresirana pravilno, no usprkos svemu prvo je otišla do Tajlanda.

To je tu, iza ćoška. Valjda je išla vidjet dal' sam tamo. Kako nisam, nego sam tu, onda se dosjetila doć' 'vamo.

Kako god bilo, razglednica je došla.

Hvala puno mojoj blogerici što misli na mene

 

 

29.06.2016.

DIVAN DAN U OGULINU

 

Posao kojeg sam radila gotovo cijeli svoj radni vijek uvijek me odvodio na mjesta koja su zapisana u knjigama zbog svojih legendi i historija. Taj sam dio najviše voljela, i još uvijek volim.

Danas me put odveo u Ogulin, grad bajki.

Grad u kojem je rođena Ivana Brlić Mažuranić. Po mnogočemu je bila prva u jugoslavenskoj, pa tako i hrvatskoj književnosti. Najpoznatija je po zbirci pripovjedaka "Priče iz davnine", a od priča najpoznatija je "Čudnovate zgode šegrta Hlapića".

Samo vrsni poznavaoci njenog stvaralaštva, a u te i takve ja se sigurno ne ubrajam, znaju da je prije drugog rata u četiri navrata bila nominirana za Nobelovu nagradu za književnost. Prva je žena koja je bila primljena u Jugoslavensku akademiju znanosti i umjetnosti, pa makar to bilo i kao dopisni član. Djela su joj prevedena na mnoge jezike, kako one svjetske, tako i egzotičnije - bengalski, hindi, vijetnamski, esperanto...

Hrvatski Andersen, ali i hrvatski Tolkien, nazivi su koji su je obilježili još za života.

U Ogulinu postoji spomen ploča sa grafikom izgleda njene rodne kuće, tada prizemnice. Na tom mjestu danas zgrada bitno drugačija, i naravno novijeg datuma.

Đulin ponor - mjesto od posebnog značaja. Povijesna legenda kaže da se Đula ili Zulejka, budući da je obećana starijem plemiću za ženu, zbog ljubavi prema krajiškom kapetanu Milanu Juraiću, nakon što je čula da je poginuo, bacila u ponor rijeke Dobre na mjestu gdje rijeka ponire u spilju Medvedicu, najduži speleološki objekt u Hrvatskoj.

Na kamenoj litici nazire se profil muškarca - legenda kaže da to Milan gleda na mjesto gdje se Đula/Zulejka bacila.

Nedaleko Ogulina nalazi se Klek, planinski vrh. I za njega postoje legende - prva kaže da su na njemu vještice igrale svoje kolo - legenda je nastala očito u vrijeme kad se dešavao progon vještica.

Druga legenda, temeljena na pomalo čudnom reljefnom obliku, govori o Kraljeviću Marku - na tom je mjestu odlučio odmoriti, ali je zauvijek zaspao i leđima prirastao zemlji.

Kako god bilo, legenda o Kleku i Đulinom ponoru su Ivani Brlić Mažuranić bila odlična podloga za njenu maštu i sposobnost preslikavanje slika u riječi.

Jezgru Ogulina čini kaštel - utvrda koju je Bernardin Frankopan dao izgraditi 1500. nakon što su Turci opustošili Modruš, udaljen desetak kilometara. Vjeruje se da ime grada dolazi od latinskih riječi "ob gula" - ponor, a odnosi se na poniranje rijeke Dobre.

Otomanska vladavina, koja je završila krajem sedamnaestog stoljeća, ostavila je i arhitektonski trag. Predivan šadrvan pored crkve Svetog Križa u centru Ogulina. Sama crkva izgrađena je krajem osamnaestog stoljeća, gotovo sto godina nakon što su Turci otišli iz ovog područja.

Nažalost, nije bilo vremena da se približim šadrvanu i pogledam sa svih strana. Možda postoji i datum kad je izgrađen... a možda ni nije iz otomanskog perioda... možda je samo "običan" izvor vode...

Ovo je samo dio svega onoga što se u Ogulinu i okolici može vidjeti. Kad ulovite priliku, navratite

 

crkva Svetog Križa i spomenik prvom hrvatskom kralju povodom hiljadite godišnjice, 925-1925 vrh Klek iznad Ogulina replika kipa rimskog vojnika, original pronađen u Tounju, a druge replike se nalaze na ogradi mosta preko rijeke Tounjčice Đulin ponor prizemnica u prvom planu - rodna kuća Ivane Brlić Mažuranić, i u pozadini crkva Svetog Križa Šadrvan
27.06.2016.

HODOČAŠĆENJE

 

Dođoh danas u zgradu burze, obavezno mjesečno javljanje. Rečeno mi je da ne moram dolazit, mogu to javljanje odradit i mailom. Ja jesam poslala mail, ali odgovora nema. I naravno, moram se, izgleda, osobno javit.

Dolazim nabrušena, spremna za prepirku i svađu.

Mjesec dana čekam obavijest da dođem po rješenje o visini i trajanju financijske naknade.

I uđem nabrušena kod referentice koja vodi slovo L, cura jede, na moj dobar dan odgovara punim ustima ispričavajući se što jede, miče sendvič na stranu, i govori kako je rješenje napisano davna, početkom mjeseca. Pitam, zašto nisam dobila obavijest da je napisano i da ga trebam osobno podići, kad ona meni, hladnokrvno, to što ga nisam podigla, ne znači da neću dobit novce na vrijeme. Hm... kako sad da se svađam?

Podignem rješenje, i vratim se, ovoj za slovo L, ona opet jede, još uvijek jede, opet se ispriča što jede, i ponovo stavlja sendvič na stranu. Imam ja još tri četiri pitanja, odgovori su korektni, premda se meni ne sviđaju....

Sad sam mirna idućih mjesec dana...

~~

Polako se opraštam od drvenarije na kući. Još samo nekoliko dana i započet će proces hermetizacije....

 

25.06.2016.

SLATKO-GORKI POST

 

Najslađe mi je kad me zamole da im parkiram ili okrenem auto, ili izvezem iz mog dvorišta

Najgorče mi je kad u taj i takav auto moram sjest i vozit u čučećem stavu

 

24.06.2016.

BREXIT

 

Moj prvi odlazak u Englesku, a uskoro će tom datumu biti 40 godina, bio je ispunjen velikim strahopoštovanjem.

Ne samo zato što prvi put letim avionom van, tada, Jugoslavije, ne samo zato što prvi put letim sama, ne samo zato što prvi put idem u nepoznato, već i samom činjenicom da ulazim u tada toliko sanjanu, toliko važnu i bitnu desetinama hiljada naših državljana koji su živjeli i radili u zapadnoj Evropi.

Tada se to, to nešto, zvalo Ekonomska zajednica, EZ.

Svaka država u toj EZ bila je poput nedosanjanog sna, jer tamo je, kao što je i uvijek trava zelenija kod susjeda, bolje, sređenije, uređenije, urednije, brže, nekorumpirano, svjesno, odgovorno, nepatvoreno, neusiljeno, pristojno, tolerantno, bolje plaćeno, sigurnije, .. jesam li što propustila?

Taj moj prvi boravak u Engleskoj, u trajanju od mjesec dana, donio je toliko novog u moj svijet. I zaljubih se u to.

Zaljubih se u taj i takav svijet, ali opet ne dovoljno da sve ovo ovdje ostavim. Zaljubih se toliko da sam godinama poslije, gotovo svako ljeto ponovo provodila u Engleskoj. Ako nije moglo mjesec dana, onda nek bude tri tjedna, dva tjedna, tjedan dana, svejedno je koliko samo da idem.

Odvedoh i Juniorku jedne godine. Proslavili smo njen šesti rođendan u Engleskoj i Francuskoj. Danas kad je pitam o tom boravku, ne pamti puno, imala je samo 6.

Juniorka je, baš kao i ja, imala 17 godina kad je prvi put letila avionom u Belgiju i Francusku. Iako je išla svojoj tetki i bratićima, i ona je letila u nepoznato, jer do Brisela je ipak trebalo doći.

Sve moje upute o, sada već Europskoj uniji, i njihovom ponašanju prema nama s Balkana, nisu bile dobro prihvaćene. Badava sam ja njoj govorila, i pokušala je podsjetit, kako su nas na londonskom aerodromu dočekali te 1998, s kojim licemjerjem i prezirom u očima. Te i prethodne godine, da podsjetim, Evropu su zasule izbjeglice s Kosova, i tako su tretirali i mene s Juniorkom. Stotine pitanje zašto i kome ide samohrana majka s malodobnim djetetom, i svi moji odgovori, nisu bili dovoljni da nas ne gledaju s prezirom. Htjeli su nas čak i skidat da provjere šta ja znam što.

Juniorka je na svojoj koži osjetila kako izgleda Schengen, kako izgleda taj prezir i licemjerje s kojim se dolazi u Evropu i Evropsku uniju.

Britanija je izglasala izlazak iz EU. Meni iskreno ni u džep ni iz džepa. Ali....

Bit će interesantno pratiti posljedice ove, po meni nerazumne odluke.

Bit će interesantno vidjeti hoće li se EU i Schengen prema britancima odnositi na isti način kao i prema nama, ljudima s Balkana, čak i kad dolazimo kao turisti.

Ono što mi se čini logičnom posljedicom su referendumi, u Škotskoj ponovljeni, da Škotska izađe iz zajednice Ujedinjenog kraljevstva i da postane samostalna država. Isto tako mislim da će se održati i referendum u Sjevernoj Irskoj o spajanju sa Republikom Irskom.

Čini mi se da Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, ovakvo kakvog ga danas znamo, neće još dugo izdržati, i da je svojevrsni raspad te zajednice vrlo vrlo moguć.

Jednom kad krene, povratka više neće biti.

A izgleda da je krenulo....

 

23.06.2016.

KAD ĆE VIŠE SUBOTA?

 

Ovako će Ronaldo i u subotu

 

 

 

 

21.06.2016.

DIJAGNOSTICIRANA ALI NE I CERTIFICIRANA

 

Teškom mukom zaspah oko pola dva.

Bez pol' muke probudim se u pet. Idućih pola sata bezuspješno se vrtih po krevetu k'o cliffhanger tražeći nastavak koji nije došao.

Spustih se u prizemlje, uzeh olovku i krenuh s križaljkom. Nekad sam uživala u njima, jer su mi znale popunit rupe, kako u vremenu, tako i u znanju. Danas? nerviraju me, jer gotovo da ih sve znam napamet. Ponekad mi treba manje od minute da shvatim ništa novo nisu izumili a da bih ja o tome mogla nešto kroz križaljke naučit.

U sedam silazi Juniorka da doručkuje i da ide na posao. Na prvi njen šum javih se, "tu sam, da te ne preplašim".

"Znam", odgovara, "sad se zaista može reć da si stara!"

"Zašto?" upitam.

"Stručno sam ti dijagnosticirala staračku nesanicu."

"O, hvala, hvala. Dobro je dok sam samo dijagnosticirana. Bit će grozno kad budem i certificirana!"

 

19.06.2016.

JADRANKA STOJAKOVIĆ

 

Link za download dokumentarca o Jadranki Stojaković...

https://mega.nz/#!gsMkFASa!BUK_9-XXU0l5XjJvZU-AZAASsvvck_1SvDZlVDavPLQ 

 

17.06.2016.

KAKO SE VEČERAS OSJEĆAJU HRVATI? OSRAMOĆENO, PONIŽENO....

Nakon navijačkih ispada na utakmici Hrvatske i Češke osude stižu iz svih krajeva svijeta. Svoje mišljenje o huliganima putem Facebooka je dao i bloger Stjepan Krznarić.

"Gdje su ti baklje kad ti majka ima penziju 800 kuna i nema ni za režije nakon 30 godina rada?
Gdje su ti baklje dok imaš plaću 2800 u skladištu?
Gdje su ti baklje dok ti se grad i država pretvaraju u ruglo i gaze te ko zadnju pičku?
Gdje su ti, majmune primitivni, baklje dok se treba borit za nekaj borbe vrijedno?
Nigdje. Jer si govno primitivno. Jer si pičkica. Jer si kukavički slabić. Jer si eunuh. Jer si glup.
Jer nemaš muda.
I onda ideš zapalit stadion na kojem igra repka.
Jer tu ćeš bit bitan pred ekipom.
Tu ćeš se BORIT za nešto BITNO.
Borit ćeš se za izbor reprezentacije.
Jer nisi zadovoljan sa sastavom i s ljudima koji su ju radili.

Onda ćeš se vratit u kvartovsku birtiju i godinama pričat samo o tome.
Dok ti mama umire od gladi nakon što je 30 godina radila ko stoka da bi othranila glupog majmuna.
Dok ti djeca nemaju budućnost.
Dok ti žena, ako već nije otišla, trpi tvoja glupa herojska sranja u vezi nogometa.

Sa ponosom ćeš zapalit stadion.
Sa ponosom ćeš se BORIT.
Sa ponosom ćeš bit heroj političkih igara nogometa.

A nula herojstva u pravom životu.
Ti mali, bezmudi, jadni, primitivni, glupi čovječe.
Hrvatu.
Bijedni", napisao je.

17.06.2016.

NE TREBA ČEKATI JESEN DA SE OTKRIJU BOJE

 

Desilo se i to. Škola demokracije. U kojoj smo mi jednostavno nepopravljivi ponavljači.

HDZ kao stranka, koja btw nije nikad ni postojala kao stranka, neće nikad ništa naučiti iz povijesti.

Ne samo iz naše povijesti, već iz povijesti svjetskih demokracija.

U svakoj normalnoj državi zapadnih demokracija, na prvi nagovještaj mogućih sukoba interesa, kostura koji izlaze iz ormara, prosječno odgovoran političar daje ostavku. Makar se nakon toga pokaže da "priča ne drži vodu", prosječno odgovoran političar izlazi iz politike, jer jednom iskazana sumnja, uz sve pozitivne argumente u dokazivanje neosnovanosti razloga za izlazak, više se ne može popraviti.

HDZ to jednostavno ne zna niti može naučiti. Poput ljudskog štita stoje uz svog firera braneći sebe i svoje fotelje.

I ne samo to, najavljujući novog mandatara, mimo svih protokola i poslovnika, pokušali su izvršiti državni udar nelegalno smjenjujući nelegalno dovedenog i nelegitimnog predsjednika vlade zamjenjujući ga isto tako nelegitimnim. Zašto nelegitimnim? Nijednog od njih biračko tijelo ove države nije biralo.

Svjetski mediji sad otkrivaju toplu vodu. Njima je to novo, ali i neshvatljivo.

Ali, nama je to potrebno. Nadasve potrebno, jer valjda će nakon ovoga sami hdz-ovci shvatiti da moraju promijeniti način na koji misle, ako misle, rade, ako rade.

Da bi ga zaštitili, izveli su predstavu: iskazati nepovjerenje Oreškoviću, koji, ako ćete se sjetit, od prvog dana sam govorila, jednostavno nije imao šanse.

Ne zato što sam SDP-ov glasač, već zato što Orešković nije osoba birana na izborima, nema uopće političkog staža, nema političku pozadinu i stranku koja će se boriti za njega. Da bude stvar gora, jučer je izjavio, "Nisam se došao baviti politikom".

Nego čime? Predsjednik vlade htio Orešković to ili ne, mora se baviti politikom. Mora se baviti ideologijom, mora imati kontrolu nad svim što se dešava, mora znati šta se radi u svakom dijelu institucije i države čije vlade je predsjednik.

Nažalost, ništa od toga Orešković nije imao. I ovo je jednostavno bilo neminovno.

Pored njega i mimo njega, uz prešutnu suglasnost KGK, država je bačena unazad. Ne samo nekoliko koraka, nego desetina godina.

Iznova su probuđene nacionalističke strasti, ne samo probuđene već i dovedene na vlast. A Orešković? Norval Boy? Svojom šutnjom je sve to odobravao. Jer, to se njega ne tiče, on se neće baviti ideologijama.

Oreškoviću, htio ti to ili ne, zbog tebe i tebi sličnima tako nam je kako nam je. Da, svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. Ta se rečenica, floskula ili ne, ponovo potvrđuje.

Ali, mi jednostavno nismo zaslužili ovakvu vlast.

Milanović i SDP u svom mandatu sigurno i apsolutno nisu odradili sve obećano, ali isto tako treba znati, da se u raspadnutoj kući, kakvu su zatekli, jednostavno ne može preko noći podići kategorizaciju na pet zvjezdica.

Konstantna korupcija koju je HDZ u svim svojim mandatima konzumirao kao svakodnevni kruh ne može se iskorijeniti preko noći. Onaj tko misli drugačije je jednostavno glup.

A mi... prosječni ljudi, mi znamo što želimo i svaki put gubimo jer HDZ iznova dobiva priliku za krađu i pljačku upornim zastrašivanjem stanovnika ove države i buđenjem nacionalističkih, rasističkih, netolerantnih ideja i priča.

Sad, kad više nemamo operativnu vladu, sad kad opet očekujemo datum izbora, sad će se ubrzo opet aktivirati šatori, pokušaji državnog udara, pokušaji da ulica smjenjuje vlast... To je pitanje dana kad će se opet pokrenut Glogoški i njemu slični obrazlažući svoje postupke prosvjedom protiv "antihrvatskih-jugonostalgičarskih-četničko-komunističkih elemenata" koji će doći na vlast. Jer nitko nije dobar ako nije član HDZ-a. To je njihova mantra.

KGK uživa. Opet je u centru pažnje. KGK je, u svom svijetu, sama sebi najvažnija i eto joj prilike da pokaže da je predsjednica svih građana.

Nažalost, to se neće desiti...

 

15.06.2016.

BLOGTROTTERI - 13

 

U, znakovitom, trinaestom nastavku blogtrottera, jubilarna trideseta razglednica.

Muchos gracias mi querida14.06.2016.

NAUKA

 

Juniorka: "Bila na razgovoru za diplomski. Long story short, moram napravit intervju sa Ilčićem. Jesi presretna, jel' da?"

Ja: "hhhhhh. Naučit ćeš sve o masturbaciji, hahahahah"

Juniorka: "Bilo je i vrijeme"

Ja: "hahahahahah"

Juniorka: "Al', uglavnom, ozbiljno sad . Profesor mi je predložio to. Al' bum ti pričala. "

 

12.06.2016.

TBF

 

Ništa mi neće ovi dan pokvarit!

Ni kiša, ni sparina, ni vlaga.... Ni tragikomedija od sapunice u koju se pretvara ova država... ni kraljičino ćurlikanje za mikrofonom, ni idiotska argumentacija jednog od najjednakijih - premijer TO nije "hrvat u glavi" ...

Mislim, kakva je to rečenica? Hrvat u glavi?!?!? Dobro da nisu rekli "Hrvat među nogama". Pa zar to nisu znali kad su ga dovodili da čovjek ne pozna je hrvatske zakone, ovlasti predsjednika vlade, predsjednice, ama ništa nije poznavao, ni tada a ni sada ne zna hrvatski, jezik države kojoj je predsjednik vlade, jezik države u kojoj je rođen, ...

Ni argument da je Zdravko Marić podoban da bude predsjednik vlade, jer je u mladosti bio dobar i, citiram, "pametan razigravač u košarci" - čitaj playmaker, pa će k'o takav biti dobar i kao predsjednik vlade. Haloooooo!!

I Aco Petrović je bio odličan playmaker, pa je usprkos svemu Ciboni izgubio pet prvenstava. Kakva je to uopće garancija?!?! Kakav je to uopće argument!!

Ništa mi neće ovi dan pokvarit!

Ni to što sam nezaposlena, ali ne i besposlena, ni to što nemam novaca, a planiram do kraja mjeseca izmijenit svu vanjsku stolariju rezidencije u kojoj stolujem...

Ni to što ne mogu, jer ne znam, a naučit ću, postavit pravu if formulu u excelu, .... a otvorio mi se potpuno novi svijet o mogućnostima tabelarnog prikaza i obrade istih...

Ni to što moram ganjat puževe iz Seniorkinog povrtnjaka, ni to što opet moram kosit travu, a ne mogu, jer je ista mokra i stvorit će više blata nego išta drugog...

Jer.. jer... JER!

Juniorka je položila zadnji, zadnji, zadnji ispit.. nema više predavanja, nema više ispita...

Jer, Juniorka treba još obranit dva diplomska, jer na jesen više neću biti mama studentice...

Jer mi je srce veliko, najveće, ispunjeno ljubavlju i ponosom, srećom i radošću, jer mi osmijeh poput ekvatora prolazi cijelom glavom...

Jer... ma ništa mi neće ovi dan pokvarit

 

  TBF - NIŠTA MI NEĆE OVI DAN POKVARIT 

 

10.06.2016.

SOCCER FAN

 

Sve do prije par dana nisam bila član kluba onih kojima je tv došao u gecrk stanje prije važnog sportskog događaja.

Eto, sad sam i ja član tog kluba. Danas počinje evropsko prvenstvo i krajnji je čas bio da zamijenim televizore koji su uništeni udarom groma. Btw, čujem danas od susjeda, koji radi tu gdje kupih tv, u radijusu od 500 m, gotovo svima su stradali električni uređaji: od televizora preko frižidera i bojlera do telefona i kompjutora. Naravoučenije: Gracias, gasi sve kad grmi... premda mi to pomalo smješno, jer na tisuće grmljavina je prošlo pored nas i nikad ništa, a eto, dovoljno je jednom da sve krepa.

Kupila jedan, od Juniorke uzela/dobila drugi i stanje je opet redovno.

Moram priznat da mi je nedostajala ta zvučna pozadina koju je tv davao. Na starom kompjutoru nisam već dugo mogla slušati muziku, pa sam se i od toga odvikla. Interesantno, s novim kompjutorom nije mi palo na um da pustim muziku. Očito je da je taj osjećaj davno nestao... ili, što je malo vjerojatno, sva me ta muzika pomalo nervira?

Kako god bilo, ponovo imam tv u svom malom carstvu, u svom uredu u kojem provodim najviše vremena...

Euro 2016, što se mene tiče, može početi

 

08.06.2016.

HEUREKA

 

Nađoh te

 

06.06.2016.

KURZSCHLUSS

Kad udari grom dva metra i sitno od moje rezidencije pa krepaju svi televizori u kući, router, telefon, onda je mob jedina veza sa svijetom.

I onda kažu, neće grom u koprive... Lažu, lažu....

Srećom, novi kompjutor je ostao netaknut...

05.06.2016.

RAMAZAN MŰBAREK

 
Stigao je....
 
...mjesec posta, mjesec pokajanja, mjesec bogobojaznosti....
...mjesec Kur'ana, mjesec ibadeta, mjesec pokornosti....
.... mjesec rahmeta, oprosta i odslobađanja od vatre, oslobađanja od patnje i duhovne bijede, oslobađanja od sebe...
... mjesec strpljivosti, mjesec Allahove milosti i oprosta...
Blagoslovljeni mjesec.... mjesec Ramazana
 

Svima koji poste želim lak post i da s lakoćom savladaju sva iskušenja koja im se nađu na putu u toku svetog mjeseca...

 

03.06.2016.

O VEGANSTVU

copy/paste: >

Slobodno pročitajte ako želite. Da, malo je dugo ali sigurna sam da provodite vrijeme i na gore načine.

Promicanje veganstva nije isto kao promicanje religije ili anegdotalnih dokaza i priča "zdravo je", "mršavi se", homeopatija, energija, čakre, fitness, hipiji, joga, pseudoznanost, new age. Ne. Ali nitko ne zna razliku jer ne pita, ne gleda i ne sluša, misli da je to osobni izbor, dijeta, ideja. Šta ja tu filozofiram i dijelim na svom zidu i time namećem ljudima nešto? Pa upravo zato što to nije jedna od gore navedenih stvari, nego nešto do čega se racionalnim zaključivanjem dođe i bilo bi nam svima lakše da ljudi znaju što je diskusija, argument, istina i laganje samom sebi. Iako se to stalno događa - pušači gotovo pa uvjere sami sebe da oni zapravo ne puše i da će stat sutra i tako dalje. Ljudi sebi lažu u puno situacija i eto, bilo bi dobro bar da znaju da sami sebi lažu.

Po definiciji nešto nije osobni izbor ako ima žrtve. A životinje, kao šta mogu primijetit vlasnici pasa i mačaka i zečeva i čega već ne, su žrtve, jer imaju osjećaje, glave, tijelo, organe, i (nevjerojatno), svoju vlastitu funkciju u životu koja nije služenje nama.

Krava ne postoji za to da bi je mi uzgajali i jeli, i nije joj glavna funkcija u životu da bi nama "dala mlijeko". Ne daje ona nama mlijeko, mi ga uzimamo (umjetno oplođujući kravu svake godine kako bi davala mlijeko, uzimajući joj tele da bi mogli uzet mlijeko, krava umre od iscrpljenosti nakon par godina, upale, antibiotici, mrak, tama, skučenost, google, youtube). Ali Dukat lijepo reklamira čaša jogurta 4 g proteina, krumpir 2 g (a usporedbe...), jedite jogurt, čaša mlijeka svaki dan. Zanimljivo. Samo reklame za meso, sir, mlijeko, jaja. Hmm. To nam nije nametnuto, recimo. Moji postovi jesu.

Krava je sisavac kao i mi, mačke, psi, svi mi proizvodimo mlijeko za svoje potomke. I niko ne pije mlijeko u odrasloj dobi, kamoli ne od druge vrste koje je puno hormona rasta za tele.

I ne, da ih ne jedemo i ne diramo ne bi prenapučile planet jer ih mi nažalost uzgajamo i ostalo bi ih jako malo. (ne pričam samo o kravama nego i ostalim životinjama koje se uzgajaju radi hrane) Da, ljudi su u povijesnim trenutcima jeli meso jer nisu uzgajali hranu, bilo je ledeno doba, nisu mogli. Ljudi na selu su bili gladni i jeli su jaja i mlijeko kad bi ga bilo, sigurno ne svaki dan i sigurno ne ovoliko. Okej. Nisu imali biciklu, jahali su na konju. Mi ne moramo preživljavati u divljini. Mi to ne moramo raditi više. Mi nismo predatori, imamo normalne zube, nismo mesojedi, ne jedemo svježe zebre, možemo probaviti meso jer smo ga jeli u prošlosti kad nam je trebalo. Ne treba nam. Ne jedu sve životinje meso.

Da, biljna hrana ima dovoljno proteina i puno bodybuildera i puno veganske djece od začeća, i ne, ne lažu da ne jedu meso, znam ih i osobno a i pun ih je youtube ("youtube laže, al evo čekaj da pogledam nešto drugo na njemu tipa kako namjestit trepavice"). Ne, normalni vegani ne umiru od manjka hrane i nutrijenata i ne, ne moraju stalno razmišljat o mikro i makronutrijentima dok god jedu raznoliko i uzimaju B12 recimo (koji ne proizvode ni životinje, nego bakterije).

Ne, nije krivo veganstvo što nečije bebe umiru, nego roditeljsko zapostavljanje, umiru svakakva djeca i svakakvi ljudi. I ljudima koji jedu životinje zna falit B12, željeza, kalcija itd. Ako se netko prehladio ili razbolio to nije zato što je vegan nego zato što je čovjek.

Ne, nije krivo veganstvo što je nekome ispala kosa nego netko nije jeo dovoljno kalorija i raznolike hrane, jer vegan možete biti i ako samo jedete krumpir. Ne, to nije dijeta, kalorije se ne ograničavaju nego podržavaju, a ako netko ima nezdrav odnos sa hranom ("to deblja", "to ne volim", "mogu jest samo pasirano povrće", "mogu jest samo grilanu tikvicu a ne kuhanu") onda treba prvo razriješit te psihološke stvari naravno, jer ako se ne razriješe onda će ispast "otpao mi nokat jer sam pokušao bit vegan tri dana i jeo samo salatu".

"Ali imam iznimno rijedak zdravstveni problem di sam alergičan na svu biljnu hranu i crijeva mi zapravo prestanu radit kad jedem povrće". Posjeti doktora, dobij dijagnozu, pročitaj znanstvena istraživanja u vezi dotične bolesti.

To je način života i nije teško ne jesti meso i sir, naprotiv, nikome to ne padne napamet kad pogleda što se sve događa u uzgajanju životinja za hranu, a događa se. Ako to jedete bar bi trebali bit u mogućnosti to i pogledat i biti svjesni što podržavate. Radi čega, tradicije? Pa u prošlosti su se i držali robovi i žene nisu imale prava pa se ne vraćamo na taj način života radi toga što je moj djed imao roba?

Radi ukusa? Wow, a mi jedemo neukusnu hranu, lišće i granje valjda, jer hrana ne postoji ako nije meso. Ne daj bože soje, GMO (dokazano da nije štetno meta analizom, ali jel, istraživanja lažu, svi su platili sami svoje istraživanje autizam cjepiva PSEUDOZNANOST LAŽ), biljnog mlijeka, veganskog sira, kobasica, fuj bljak, molim? ukus je naučen, kako je to bljak, a ubijena izmučena mrtva životinja puna krvi nije.

"Skupa mi ta hrana", je, ne moraš kupovat u bio&bio i jest slatkiše i kobasice i veganski sir svaki dan, i onda ti neće bit skupa, pitaj ljude koji tako jedu i uputit će te, neš virovat ali riža i fažol je potpuni obrok i ne košta trista kuna. Pa neću valjda to jest! Je pala bi ti kruna s glave. Na mom profilu i u puno grupa na fejsu i svugdi ima jako puno recepata i jeftine normalne hrane jednostavne za pripremit.

"Ja jedem samo humano uzgojenu životinju". Je sigurno paziš na to nikad u Todorića meso ne kupuješ, a i ako paziš, humano ubijanje je vladalo i konc. logorima i to ne postoji, kao ni humano silovanje ni iskorištavanje. Prva stvar bespotrebno je. Životinje su zatočene protiv svoje volje i ne samo za hranu nego i u zoološkim vrtovima, cirkusima, za odjeću i slično.

Jadni pasi, jadne mačke, jadne gorile, i nama slične životinje, ili lijepe male slatke životinjice, one su nam dobre, drage, ližemo se s njima, mazimo se s njima. Pa pojedemo kokoš i svinju. Jer ono, šta će nam te životinje? Hranidbeni lanac, predator? Nisi ti predator ako kupuješ meso u dućanu. Nisi ni predator ako ih loviš puškom. Osobito nisi ako plaćaš drugima da ti ubiju janje i izmuzu kravu i naprave krzneni kaput, a ti radije ne bi o tome razmišljao, joj, šta ću sad o svemu razmišljat. A oprosti, ima da se baviš toliko bitnim stvarima i djecom iz Afrike da je teško razmišljat o onome šta se događa. Sve ima posljedice, ali zna se koje akcije imaju veće posljedice.

Koliko djece bi jelo meso da im se reklo šta se tu događa? S jedne strane im daš plišanu životinju, druže se sa životinjama, učiš ih o njima, onda im daš nogu od kokoši da pojede? Daj im bananu i janje i vidi s kime će se igrat a šta će pojest?

Nije teško ni razmišljat ni pazit na hranu, teško se susretat s ljudima koji ne žele znat šta se događa. Ček, možemo raspravljat o svemu, al ne o tome jer malo postanemo uvredljivi i defenzivni? Pa nismo djeca, naše akcije čine razliku, "svi to čine" nikad nije bio dovoljno dobar razlog, i zašto ubijamo svoju savjest? Ako većina ljudi ne bi sama ubila janje, zašto bi plaćala drugome da to učini? Ali ti bi ubio? Ozbiljno se osjećaš ugodno dok ubijaš janje, jednako kao kad jedeš voće?

I ljudi su životinje. Ako smo nekim slučajem i "iznad" ostalih, jel to znači da ih moramo sve pokorit, iskoristit, ubijat? Kao Hitler Židove, Rome, osobe sa poteškoćama. Nije to isto, to su ljudi. JEL. A daj onda svog pasa da ga oderu, izmasakriraju i pojedu.

Ponos. Ne daj Bože moj da sam ja drugačiji, ljudi će mi se rugat i smijat. A ko se ruga i smije, o kome to šta govori? Znamo odavno. Gle čuda ne dira me, jer znam što je istina. Je li važnije bit kul i popularan ili šta? Reć će i pripadnici raznih religija da znaju što je istina, ali realno, ovo su stvarno činjenice, mogu se vidit, pogledajte ih slobodno, nije tumačim ovo ovako dakle to je tako. Nije isto.

Pogodnost. Lakše mi je ne razmišljat šta trebam jest. Jel. A sigurna sam da svejedno razmišljaš, al dobro. A baš trebaš razmišljat puno više da umisto mesa kupiš tofu, seitan, soju, mahunarke. Al šta ako prdnem od mahunarki. Namoči ih prije i baci tu vodu. Ako prdneš vjerojatno se nisi navikao jest nešto osim mesa, krumpira i tri vrste voća i povrća, a uostalom ništa nezdravo nije u tome.

Ne, ne mislim da sve znam, ali ove stvari se mogu provjerit i pogledat. Da, ima nekih etičkih i moralnih pitanja koja još nisu odgovorena skroz ali ova najkritičnija su jasna. Da, uzgoj životinja je glavni zagađivač okoliša. Da, životinjski proizvodi mogu stvarat zdravstvene probleme, ali ne treba to bit razlog za veganstvo. To su sve usputni bonusi. Ja uopće ne pričam o zdravlju, jer razne popularne prehrane su nedokazane papilove, i nema dokaza da je jedna prehrana bolja ili zdravija od druge osim u slučajevima nekih bolesti.

Zašto se borit za napuštene pse i mačke a jest ostale? Zašto se ljutit zbog ubijene gorile ili dupina a ne zbog milijuna samljevenih pilića? Krzno fuj, daj mi kožnu jaketu. Nisu ugroženi, ima ih. Vidila bi kad bi tebe tako pokosilo. Ups. Krug života.

Nije to krug života. Krug života bi bio da mi u divljini se tučemo s lavom i pojedemo ga. Mi kupujemo meso iz prekrasnih humanih farmi di su životinje u užasnim uvjetima da bi mi imali našu kobasicu. Ili s našeg sela ajde, domaće domaće, ukus okus, triba okrenit janje. Pogledaj sliku janjeta prije i poslije i reci mi je li to isto kao breskva i dinja kad je pojedeš? Biljka je plakala i valjala se u svojoj krvi? Ha, ha, smiješno vidi janje slanina?

Ne zavlačite se u svoju udobnu zonu di vas ništa ne dira. Nije ovo pametovanje, nije svrha "ja sam bolji od tebe", svrha je da malo preispitaš vrijednosti kojima su te učili, sa sigurno jako dobro argumentiranim stavovima, moraš pit mlijeko kosti, jest meso mišić. Jer ono, to je sigurno apsolutna istina ako su nam to roditelji rekli, zar ne? Vidi vegani okolo mrtvi, bez kostiju i mišića.

Ali meni smeta tvoj način, ja nisam loša osoba. Ja samo govorim istinu, ne shvaćaj sve osobno. Neću ti reć da je pušenje zdravo da bi se ti osjećala bolje, neću ti reć da je meso nezdravo, ali ne mogu reć da je u redu šta ga jedeš i ne razmišljaš o tome šta radiš. A ako se pitaš ko sam ja da išta govorim, a ko je ostatak društva i televizija i reklame da ti govore a slušaš ih, jer podržavaš svojim novcem ubijanje životinja koje oni reklamiraju, i naravno, skrivaju detalje?

Ne možeš promijenit ljude. Pa ovisi koliko su dosad uspili ubit svoju savjest i suosjećanje. Nisam ja loš čovjek. Možda nisi, ali taj stav "ali ti vrijeđaš moje osjećaje, ja imam pravo jest meso koje mi ne treba ali jedem ga jer mi je ukusno, ja moji osjećaji moji okusni pupoljci moj osjećaj mesa" - malo je previše egocentričan, nije li? Postoje drugi.

I da, jasno mi je, dosta ljudi nije briga za druge ljude općenito, kamoli za životinje. Jel to treba bit opravdanje da je to u redu? Jel treba bit sebičan i nesuosjećajan? Ne bi li bilo dobro minimizirat svoj otisak na zemlji, reciklirat, pazit na hranu, smanjit vožnje autom? Bacamo li smeće po ulici ili smo shvatili da neovisno o tome koliko drugih to radi, to nije lijepo i nećemo to radit? Vozimo li po pravilima ili kao luđaci jer 'nitko ne vozi po pravilima' ?

Da, ima i drugih problema, šta, svi se bavite svima njima pa ne možete i ovim? Ne može suosjećanje i za multiplu sklerozu i za nezbrinutu djecu i za životinje, imamo limit? Ne opravdavajte se meni. Ako ste okej sa tim što podržavate super, al nemojte mislit da vaše akcije nemaju utjecaja na nikoga i ništa jer to jednostavno nije istina.

I dok religija i ostalo može bit osobni izbor, je li osobni izbor ubit tuđeg psa? A kravu? Krava je ničija, jel ? Idi pa ubijaj onda okolo ako ti toliko treba.

I ne, ne dira mene to šta ljudi jedu meso, ja osobno ni ne mogu reć da nešto volim životinje, ne volim ih baš oko sebe, ali to ne znači da ću podržavat to šta im se radi i kad me gleda krava ili janje ja ne vidim razliku između toga i kad me gleda pas. Dira me to što su ljudi i sami neobrazovani o tome što rade i nekonzistentni, vode se sa "ja čula", "ugljikohidrati debljaju" i ko zna šta i puni su krasnih argumenata. Slanina. Ha, jesi pametan. Koji argument, koja dosjetljivost, mora da to nikad dosad nisam čula. I ne, niste smiješni, kao ni ruganja u vezi odijevanja, slušanja muzike, izgleda, čujemo to tisućiti put, uvijek je isto, nije dosjetljivo.

A šta ste vi toliko glasni i oćete širit te ideje? A šta su glasni bili borci za ljudska prava, dječja prava, prava žene, protiv ropstva, holokausta? Zato jer je važno. "Ako ne utječe na mene direktno briga me". Prvo, utječe, drugo, krasno razmišljanje.

Možda probaj lijepim načinom pa možda neko i razmisli o tome? Da, to baš i ne radi. Lijepi način staje na tome, ako ti se druga osoba ne ruga, na "Aha. Okej. Tvoj izbor moj izbor." (Uz "nisi valjda vegan radi životinja, onaj ekstremist/aktivist, djeca u africi, glad, pusti otok, protein, paleolitik, Bog je napravio životinje od mesa da bi ih mi jeli", ne daj Bože da kažeš da jesi, al ako kažeš da nisi sve okej, super, može. Ukratko, nemoj da sad moram preispitivat svoja uvjerenja koja su bazirana na jako čudnim bajkama i stvarima.)

Ne slažem se sa svime šta ljudi propagiraju po internetu ni sa svim načinima, ali treba se nešto radit, ako ne radiš ništa ništa se neće promijenit. A pisanje notea, lajkanje i dijeljenje informacija je najmanje što se može. Ako se mogu dijelit razne neutemeljene stvari po fejsu sa tisućama lajkova, pa mogu valjda i činjenice. Ja ne virujem da sam optimist i idealist, al dobro, vrijeme će pokazat. Da, ne može bit sve savršeno, ne možeš imat 0 utjecaja na okoliš i životinje, ali možeš imat puno, puno, puno manji izborom hrane, načina života, odjeće, obuće, proizvoda i slično (puno više vode se koristi za proizvodnju mesa, antibiotika, prostora, goriva za transport, biljne hrane koju jedu životinje nego za samu proizvodnju biljne hrane).

I ne, to nije neka fancy celebrity dijeta koju mogu priuštit samo Joaquin Phoenix, Ariana Grande, Brad Pitt, Miley Cyrus, Moby i ostali. I kad idući put poželiš se izjasnit "Ali ja ne bi mogao/la bez mesa", radije razmisli i reci, mogla bi, ali ne želim, iako znam šta se događa. Ne laži sebi.

Vegani nisu neki posebni ljudi koji imaju osjećaje a ostali nemaju, oni su većinom prije jeli meso, kao i ja. Otkad sam bila dijete to mi je bilo čudno i odbojno, nisam volila vidit u tanjuru nešto šta mogu zaključit koji je dio tijela životinje bio. Ali jela sam, malo, jer "moraš", svi ti govore da "moraš". I naravno, naravno da ne moraš. I sad jedem ista jela, malo drugačija, koja su mi sad puno ukusnija i puno mi lakše padnu na savjest, jer nema konstantnih konflikata i preispitivanja. I ne znači da smo mi sad savršeni i nikoga ja osobno ne mrzim i ne osuđujem, samo neznanje i stav "nije me briga". A ne znam koga su lijepe riječi ikad probudile. Probudila ih je istina koja nažalost nije lijepa.

Nisam dugo godina pisala noteove, koje god sam pisala uvik su naišli na ignore ili hate, pa nema veze, navikla, evo sad sam odlučila nešto napisat. Da, Hrvatska vjerojatno nije najplodnije tlo za ovo niti država koja može napraviti najveću razliku, al nek se nađe.

Slobodno ostavite komentar ako ste pročitali sve i zaključili da ima smisla ostaviti ga.

02.06.2016.

BLOGTROTTERI - 12

Kad već ja ne mogu do Šehera, Šeher doš'o meni :D

01.06.2016.

TOČNO U PODNE

Prije dva mjeseca, za kafom u Hadžićima, desilo se nešto o čemu sam bila odlučila pisat, a eto nisam sve do danas... zašto? jednostavno zaboravih.

Seniorka me podsjetila na taj događaj prepričavajući mi zašto u Osijeku petkom u 11 sati zvone sva crkvena zvona.

Legenda kaže da je nekad davno, u petak u 11 sati odlaskom zadnjeg vojnika turske vojske završila okupacija Osijeka. Crkve su taj događaj popratile zvonjavom i u znak sjećanja na taj dan i dalje petkom u 11 sati zvonile. S vremenom se u narodu zaboravio razlog.

Osječke domaćice su, nekim čudom, zaključile, budući da sve crkve zvone, da im ta zvonjava najavljuje pravo vrijeme da se počne s pripremom knedli od šljiva tako da ručak bude gotov na vrijeme, tj do podneva. Tako je i taj jedanaesti sat petkom postao poznat kao "knedl sat".

U Hadžićima pak svakog prvog u mjesecu, točno u podne, tuli sirena. Na moje pitanje zašto to, nisam dobila odgovor, jer moji sugovornici jednostavno nisu znali razlog. Znaju da sirena tuli svakog prvog u podne, ali ne i razlog.

Na internetu saznah razlog zašto je u Sarajevu sirena tulila svakog prvog u mjesecu, točno u podne.

Znate li vi?

<< 06/2016 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930

ZUKINIM STOPAMA

Instagram

SVAKAKO PROČITATI

“vAlter Ego“ - naručite svoj primjerak

FERESHTEH ROSHAN: "ANOTHER SKY"
FERESHTEH ROSHAN: "DRUGO NEBO"

ŠEHER HANUMA
OCT 13, 2013
FEB 27, 2013
DRUGO NEBO
SEP 28 ANNO DOMINI
PETAK TRINAESTI.....
DAN TREĆI
DAN
LJUDI
CATHARSIS
PRIJATELJSTVO
MOJA RAJA
FAKTOR IZNENAĐENJA
JOŠ SAM TAMO
KAKO DOĆI DO HRVATSKE
KAKO DOĆI DO HRVATSKE - NASTAVAK
NA KRILIMA OVOG LJETA
GOST A.
IMA LI IŠTA LJEPŠE
BITI NAŠ
NOUVELLE VAGUE – DANCING WITH MYSELF
SKAPINO
2008
KAZNA
KONFERENCIJA
TRG RATNIKA
SARAJEVO
JA
DODIR SVILE
ŠEHERGRAD
409, 410, 411, 412…
ILIDŽA
MAČAK U ČIZMAMA
ZENICA
SUBOTNJE BAKANALIJE
O SARAJEVU
KOKOŠKA
KAO RANI MRAZ
E SAD… DA KRENEM NATRAG?
SIMIN HAN
PROSLAVA UZ SARAJEVSKO
BEZ ODGOVORA
SLIKE
THE VOICE
MILJACKA
THE SARAJEVO HAGGADAH
HABEAS CORPUS
POKLON POD BOROM
BRDO
ĆIRO
ĆIRO 2
ĆIRO 3
PRIČAM
PRIČAM 2
PRIČAM 3
PRIČAM 4
PRIČAM 5
PRIČAM 6
PRIČAM 7
PRIČAM 8
PRIČAM - ODGOVORI
DOČEKUŠA, RAZGOVORUŠA, SIKTERUŠA
THE LIST
PRVI DAN
DAN DRUGI
DAN TREĆI
DAN ČETVRTI
DAN PETI
OBLACI I MEŠTROVIĆ
LJUBAV
SVUDA POĐI U ŠEHER DOĐI
MICHAEL SCHUMACHER vs TIME
MALI OD SCHUMACHERA
24 – DRUGI DIO
KRUG
24 – PRVI DIO vs KUNTA KINTE
DUŠA
ANGELINA JOLIE I JA….
ČETRDESET
PUNA USTA
REPORT
POZDRAV
ZA
RAZGOVORUŠA
INDIJA I DIVOTA PRAŠINE
WALTER, UDAJA,… GROUNDHOG DAY
DAN ŠTIKLI
TEX-MEX STYLE
VOZ
GRAD OD PESKA
MIRIS DUŠE
KOKOŠKA
OD BACHA DO SEVDAHA
ZELENA SI RIJEKA BILA
KESTENI I KOTROMANIĆ
HOR GAZEL
MARATON
ROĐENDANI
TRENUTAK
GODOT I JA
BOGATSTVO 2012
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 2
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 3
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 4
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 5
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 6
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 7
PET DANA - TUZLA
PET DANA - ZVORNIK
PET DANA – TUZLA (još uvijek)
PET DANA – GORAŽDE
PET DANA – SARAJEVO - ČARŠIJA
PET DANA – SARAJEVO – DOBRINJA – VOGOŠĆA
KIŠA IZNAD SARAJEVA
KIŠA IZNAD SARAJEVA - 2
PODRINJE 7/2013 – FATIMA broj 403
PODRINJE 7/2013 – ZVORNIK I DIVIČ
PODRINJE 7/2013 – SLIKE
PODRINJE 7/2013 – PET MINARETA
PODRINJE 7/2013 – SVADBARSKIM SOKAKOM
CRTA OKO PRAZNINE
SVE NEŠTO PRVO
KLAUSTROFOBIJA
STRADUN NA DRINI
AUGUST I DRINA
MERAK
GDJE JE PROMING
GDJE JE PROMING -2
GDJE JE PROMING -3
TAKSI - 1
TAKSI - 2
TAKSI - 3
TAKSI - 4
TAKSI – 4 a
U ZNAKU BROJA 13
TEBI PRIJATELJICE MOJA
NE DAJ DA TE DIRA
NE DAJ DA TE DIRA - 2
NE DAJ DA TE DIRA - 3
NE DAJ DA TE DIRA - 4
NE DAJ DA TE DIRA - 5
NE DAJ DA TE DIRA - 6
OGLEDALO GODINA
OGLEDALO GODINA - 2
OGLEDALO GODINA - 3
OGLEDALO GODINA - 4
I TAKO.....
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -2
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -3
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -4
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -5
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -6
IMA NEKA TAJNA VEZA
IMA NEKA TAJNA VEZA - 2
IMA NEKA TAJNA VEZA - 3
IMA NEKA TAJNA VEZA – 3a
IMA NEKA TAJNA VEZA – 4
PUN PJAT
PUN PJAT - 2
PUN PJAT - 3
PUN PJAT - 4
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.....
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.... - 2
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT..... - 3
TURNEJA BROJ JEDAN
TURNEJA BROJ DVA
TURNEJA BROJ TRI
DAN BEZ KRAJA
O UMJETNOSTI I MLADOSTI
GALEBOVI
TURNEJA BROJ ČETIRI
TURNEJA BROJ ČETIRI -2
LJETO I DUGI RUKAV
NERAZLIVENE BOJE
IVO ANDRIĆ, ENES KARIĆ I PENELOPE CRUZ
GLAS
KAKO SE OPET (NISAM) UDALA :D
SARAJEVO GREEN DESIGN BIENNALE
GRBAVICA
ANDRIĆU U POHODE
ANDRIĆU U POHODE - 2
ANDRIĆU U POHODE - 3
ANDRIĆU U POHODE - 4
ANDRIĆU U POHODE - 5
BRAD PITT I JA
BRAD PITT I JA - 2
BRAD PITT I JA - 3
BRAD PITT I JA - 4
BRAD PITT I JA - 5
ŠETNJA ZAGREBOM
ŠETNJA SAMOBOROM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM - 2
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI - 2
BLOGERSKA TURNEJA
BLOGERSKA TURNEJA - 2
BLOGERSKA TURNEJA - 3
BLOGERSKA TURNEJA - 4
OD BACHA DO SEVDAHA
OD BACHA DO SEVDAHA - ŠUGAMAN
OD BACHA DO SEVDAHA – POKONDIRENE TIKVE
OD BACHA DO SEVDAHA – KELJIN MUZEJ
OD BACHA DO SEVDAHA - KULTURA
OD BACHA DO SEVDAHA - CURRY
FINILI SU MARE BALI
GLUHO KOLO
MEETING POINT
TURNEJA 2018
TURNEJA 2018 - 2
TURNEJA 2018 - 3
TURNEJA 2018 - 4
TURNEJA 2018 - 5
TURNEJA 2018 - 6
SEVDAH
PENZIONERSKE AVANTURE - LOŠA
PENZIONERSKE AVANTURE – UPOZNAJ SARAJEVO
PENZIONERSKE AVANTURE – SUNCE, KAMEN, VODA
PENZIONERSKE AVANTURE – UMJETNOST I LANDRANJE
BUONGIORNO, COME STA?

SVETOM SMO SE RASIPALI K'O ĐERDANI .free counters
Whirling Dervish

website counter


BROJAC POSJETA
1144987