Gracias a la Vida

Gracias a la vida que me ha dado tanto....La ruta del alma del que estoy amando.... Que si ya no puedo verte, Por qué Dios me hizo quererte, Para hacerme sufrir más?..... Jednog dana pročitah jednu knjigu i cio život mi se promijenio....


26.08.2015.

TURNEJA BROJ ČETIRI

 

Dan je počeo velikim upitnikom. Šta obući za turneju? Hoće li kiša? Neće li kiša? Odlučih se za ljetnu vozačku garderobu. Trifrtalja hlače s puno džepova i majica kratkih rukava. Jedino što me brinulo i o čemu sam razmišljala je obuća. Jer,  pokisnut mogu, ali u mokroj obući ne mogu biti cijeli dan. Za svaki slučaj stavih tenisice u auto.

U dogovoreno vrijeme dođoh na Dobrinju i pokret. Dio puta znam, recimo pola. Nakon Trnova, sve je potpuno novo.

Tabla s oznakom skretanja za Grebak podsjetila me na našu Kontesu i njenu priču. Upitam, jel to taj Grebak? J. odgovara potvrdno. Na tren zašutimo, no ubrzo nastavljamo razgovor. Zastajemo u Miljevini, kod tunela, nakratko.

Tjentište. Stajemo. Upoznajem majku i dvije kćeri koje se bave povrtlarstvom. J. kaže da su iz Goražda. Sve mi postaje jasno.

U dvorištu dvadesetak košnica s medom, stabla kruške s brojnim plodovima koje još vise na granama. Kroz razgovor shvaćam kako, zbog geomorfološko-klimatskih uvjeta, sve ovdje rađa kasnije.

U vrtu ima najviše mrkve i cikle. Krumpir i luk su na drugom mjestu, kao i grah. Promatram domaćicu i njene kćeri dok razgovaraju s J. Starija kćer je kao Juniorka, tako mi se barem čini, mlađa je u nižim teen godinama, što bi značilo da je njihova mama tu možda mojih godina, ali svakako mlađa od mene. Kao i kod Zuhre, promatram Miline ruke, lice, kosu. Život je nije mazio. Ne mislim pri tome samo na rat. Škola koju pohađa Dragana, mlađa kćer, jer najvjerojatnije u Foči. Za stariju nisam pitala da li radi ili studira. Nije bila puno s nama, donijela krumpir i luk, i vratila se kravama. Dok je Mila kuhala kafu, J. i ja glasno razmišljamo da li bi mogle živjet u malenoj kućici koja služi kao prostor za čuvanje alata, iako se u njoj nalaze i stol, peć, jedan krevet, dvije ili tri stolice. Ne bih rekla da je to Milin izbor, već jednostavno prisila. Nisam se usudila pitati kakav život je imala prije rata, u Goraždu. Ali, shvaćam, da kad bih morala, ne bih imala drugog izbora. Čak i da ne znam ništa o povrtlarstvu, morala bih naučiti, jer od čega inače živjeti.

Unutrašnjost je ipak uređena toliko da bi se u njoj po potrebi moglo i živjeti. Mila, s kćerkama i mužem, živi u obližnjoj kući koja je prije rata bila vjerojatno odmaralište neke firme. Vrata u kućicu su vrlo niska, drvena. Da bi ušao moraš zakoračiti preko tridesetak centimetara visoke pregrade, ali tada stupaš niže nego što je vanjski teren.

Mila je bila vrlo gostoljubiva, osim kafe, na stolu u dvorištu, ispod širom otvorenog suncobrana, našli su se i čokoladom zaliveni medenjaci, tri četiri kockice čokolade, šljivovica, i kasnije kruh, kajmak i šunka. Mila mi nije dozvolila da išta odbijem. S jedne strane stola bila je drvena klupa, s druge strane, a tu smo J. i ja sjedile, sjedalo za više osoba, uzeto iz nekog kamiona ili kombija.

Česma je fino urađena, od betona i kulira s oblicama, vrlo glatka. Osim za pranje ruku, služi i kao sudoper. Žao mi je što nisam probala vodu, jer vjerujem da je divnog okusa i hladna.

J. kod Mile, očigledno, već duže vrijeme kupuje povrće, kajmak i med. I ja sam uzela litru meda, ali i litru rakije. Seniorka me već sedmu godinu ruži da joj nikad iz Bosne nisam donijela pravu, bosansku šljivovicu. Eto, konačno joj to kupih. Valjda će sad prestat s ruženjem.

Ubrzo produžimo do Miloša, gdje smo kupili mladi sir, i još jednog, kojem zaboravih ime, gdje je J. kupila domaća jaja. Miloš, poput Mile, izgleda živi u sličnom objektu, dok ovaj drugi možda u isto takvoj kućici kakvu ima Mila, ali nešto većoj. Dok je išao po jaja, kokoši su se zaista uzjogunile.
Njihovo kokodakanje remetilo je tišinu koja je vladala. Žali nam se kako mu lisice znaju doći i kradu kokoši, one koje ne budu odnesene, a uginu, kaže, jednostavno ih baca u šumu. Ne znam šta bih rekla na to.

Mjesto gdje sam parkirala je pored jezera. Prvi put u životu sam ovdje. Pogled mi zapinje na gustu šumu udaljenu nekoliko kilometara zračne linije. Na moje neizgovoreno pitanje, J. objašnjava da je to Perućica. Sjetih se istog trena iz škole – jedina prašuma u ovom dijelu Evrope, ako ne i u cijeloj Evropi.

Bazen, koje zovu i jezerom, punio se vodom iz Sutjeske. Ne odolih i krenuh probat rukom, no bila sam prekratka, pa gurnuh noge u vodu. Hladna. Kažem J. da u autu imam i sav pribor i potrepštine za plažu, pa bi se mogle ubacit :D, ali prehladna je voda, a mi ugrijane.

Pješice, kroz kamp, idemo prema spomeniku i Dolini heroja. Tišina koja odzvanja je gromoglasna, okolne planine zastrašujuće, zgrade i dalje opominju da je prije dvadeset godina ovdje bio rat. Krovova nema, dosta toga i dalje porušenog. Jedno pitanje ne prestaje vrzmati mi se po glavi.

Ako se već nešto, što god to bilo, a govorim o materijalnim dobrima, o zgradama, htjelo osvojiti, zašto se pobogu to rušilo? Hajde, mogu shvatiti da rat ne bira i da ostaju posljedice, ali ako si to već i osvojio, ili u ovom slučaju, dobio kao nagradu za zločin, zar ti ne bi bilo u interesu da to čim prije obnoviš, da na tome zarađuješ.... jednostavno ne mogu pojmiti koja je to ideologija bila. Razumijem pojam specijalni rat, razumijem pojam spaljena zemlja, davili su me s tim i u srednjoj, i na fakultetu, i poslije fakulteta, ali neke stvari zaista ne mogu shvatiti.

Pored hotela, J. me dovodi do tri nišana, izgleda nikad i nigdje registrirana, barem po njenim riječima. Mahovina koja se ulovila na nišane to potvrđuje. Oblik nišana mi govori da su vrlo stari, barem dva od njih jesu. Jedan od nišana je možda onaj donji, iako je dosta izmješten od kamenjen označenog mezara.

Osim nas, na ovom dijelu možda ima svega desetak ljudi. Troje ovdje na klupi pored nišana, dvoje pored oznake zajedničke grobnice, troje na parkingu ispod spomenika, i nas dvije. U trenutku kad smo se počele spuštati, došla je još jedna obitelj.

Dan je prekrasan, usprkos kiši koja je prethodnu noć padala, vrijeme sunčano, toplo, ali i sparno.

Da mi J. nije ukazala, ne bih ni primijetila obitelj divljih konja. Jedno ždrijebe nije se odvajalo od majke, koja je tu i tamo izašla iz sjene velikog stabla oko kojeg su se, njih pet ili šest, skupili, tražeći hlad. Uslikah ih izdaleka.

Ono što primjetih je gromoglasna tišina koja vlada cijelom dolinom. Ista ona koju osjetih u Ahmićima, u Potočarima, u Vukovaru...

to be continued....

 

26.08.2015.

GALEBOVI

 

Srijeda. Dan odmora nakon dva dana u neprestanom pokretu.

Blogerska kafa, druženje koje, da budem iskrena, nisam planirala, jer sam postom COFFEE BREAK najavila mogućnost druženja 1O1, bila je kao i uvijek dosada u Kući sevdaha. Jutarnji termin je bio ispunjen, poslijepodnevni, koji je također tražen, usprkos najavama dolaska, nije....

Dobih opet poklon. Vidim već da će Walter, a vjerojatno i Ajni :D opet bit uzjogunjeni ako ne postavim sliku, pa eto u prethodnom postu je slika svih poklona koje dobih.

Dan provedoh u šetnji, odmoru, prebiranju svega i svačega u glavi...

Probah banjalučke ćevape. U Kastelu, na čaršiji. Znam koje pitanje slijedi, stoga evo odgovora. Nisam neki specijalist u razlikovanju sarajevskog od banjalučkog od travničkog od tuzlanskog ćevapa, ali opet ne mogu reći da su mi svi isti, ali zaista, banjalučki mi nije nekako pasao. Sarajevski mi je od svih nabrojanih najbolji. Vjerojatno će sad mnogi reći da sam lokal-patriota, al šta mogu kad je tako. Ne bih mogla reći zašto i zbog čega. Ne znam da li je zbog mesa, somuna. Moram pohvalit da su mi u Kastelu dali zaista puuuuuuuno luka, kako i tražih, što da budem iskrena ni kod Želje ni u Mrkvi, ni kod Hodžića gotovo da nikad nisam dobila.

Ja, naime, obožavam luk. Jedem ga kad god i gdje god i s čim god mogu. Uz sve mi paše. Svi koji su sa mnom jeli ćevape, potvrdit će da sam krala i luk s njihovih porcija, koliko god da mi ga daju, malo je :D

U povratku svratih do Kluba knjige, mjesta gdje se nekad moglo i kafenisat uz listanje i/ili čitanje knjiga. Možda se i danas još može, no u srijedu navečer nije moglo. Gore na spratu je bilo neko društvo koje je imalo svoje knjižno veče, pa se ne usudih ometat ih.

Prošvrljah pogledom kroz stotine naslova. Ima divnih naslova, koje bih rado pročitala, kupila, imala, al eto uvijek jedan te isti problem – budžet. Mnogi od tih naslova čekat će neka bolja vremena.... ne znam kad će mi doći, ali u nadi je spas.

U trenutku kad sam ušla, nije bilo nikoga u klubu, osim već navedene grupe ljudi na spratu. Kako sam ja ušla, tako su odjednom i drugi počeli ulaziti. Mislila sam da je već vrijeme zatvaranja, jer bilo je oko 9 navečer, no rekoše mi da je ljetno radno vrijeme duže, što je značilo da imam dosta
vremena za razgledavanje.

Budući da nisam mogla popit kafu u Klubu knjige, produžih do Kuće sevdaha. Tamo imam i konekciju i sevdah za uho, i mir.

Almedin me srdačno pozdravio i po običaju upitao šta ću, ja rekla, eto za promjenu, daj jednu bosansku :D

Nije prošlo dvadesetak minuta, čujem da mi se neko obraća. „Gospođo, šta radite tu?“

Pogledam, nepoznat mi čovjek, napravim gluhu facu, i on ponovi pitanje. Almedin se stvori u pravi čas, jer zaista nemam pojma šta bih odgovorila na to pitanje. Možda je upucavanje, možda mu je do priče, možda... možda.... otkud znam.

Kako se Almedin pojavio, tako ovaj razveze priču, kako ima prijatelja koji nije znao gdje je Kuća sevdaha, pa ga je doveo, taj njegov je iz Amerike, govori naš jezik, Almedin upita šta će, ovaj naruči bosansku, a ovaj moj nazovi jerfra se izgubi u vidu magle. U sebi se iskidah od smijeha,
jer me podsjetio na jednog u Splitu. Sjedim u Istah kebap – meze baru, čekam da dođe naručeni kebab, kad prolazi jedan, tamo kažu galeb. Za one koji ne znaju, to su vam lokalni momci koji oblijeću oko furešti, oko žena koje provode godišnji na moru, pa traže, ako traže, laku? zabavu. Upita on mene, jel mi vruće, ja također napravim neku gluhu facu, ko biva, are you talking to me,
galeb ponovi, ja samo potvrdno odgovorim i vratim se mom mobitelu. I ovaj se izgubi u vidu magle. Da mi je samo znati šta su našli u meni. Vide valjda, ženska solo, pa vele ajmo probat. Očigledno je da moja gluha faca upali, tj otjera te neznane i nezvane.

Uglavnom, uz bosansku, po ne znam koji put provjeravam itinerar za turneju broj četiri. Al o tom sutra.

 

Gracias a la Vida
<< 08/2015 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


ZUKINIM STOPAMA

Instagram

SVAKAKO PROČITATI

“vAlter Ego“ - naručite svoj primjerak

FERESHTEH ROSHAN: "ANOTHER SKY"
FERESHTEH ROSHAN: "DRUGO NEBO"

ŠEHER HANUMA
OCT 13, 2013
FEB 27, 2013
DRUGO NEBO
SEP 28 ANNO DOMINI
PETAK TRINAESTI.....
DAN TREĆI
DAN
LJUDI
CATHARSIS
PRIJATELJSTVO
MOJA RAJA
FAKTOR IZNENAĐENJA
JOŠ SAM TAMO
KAKO DOĆI DO HRVATSKE
KAKO DOĆI DO HRVATSKE - NASTAVAK
NA KRILIMA OVOG LJETA
GOST A.
IMA LI IŠTA LJEPŠE
BITI NAŠ
NOUVELLE VAGUE – DANCING WITH MYSELF
SKAPINO
2008
KAZNA
KONFERENCIJA
TRG RATNIKA
SARAJEVO
JA
DODIR SVILE
ŠEHERGRAD
409, 410, 411, 412…
ILIDŽA
MAČAK U ČIZMAMA
ZENICA
SUBOTNJE BAKANALIJE
O SARAJEVU
KOKOŠKA
KAO RANI MRAZ
E SAD… DA KRENEM NATRAG?
SIMIN HAN
PROSLAVA UZ SARAJEVSKO
BEZ ODGOVORA
SLIKE
THE VOICE
MILJACKA
THE SARAJEVO HAGGADAH
HABEAS CORPUS
POKLON POD BOROM
BRDO
ĆIRO
ĆIRO 2
ĆIRO 3
PRIČAM
PRIČAM 2
PRIČAM 3
PRIČAM 4
PRIČAM 5
PRIČAM 6
PRIČAM 7
PRIČAM 8
PRIČAM - ODGOVORI
DOČEKUŠA, RAZGOVORUŠA, SIKTERUŠA
THE LIST
PRVI DAN
DAN DRUGI
DAN TREĆI
DAN ČETVRTI
DAN PETI
OBLACI I MEŠTROVIĆ
LJUBAV
SVUDA POĐI U ŠEHER DOĐI
MICHAEL SCHUMACHER vs TIME
MALI OD SCHUMACHERA
24 – DRUGI DIO
KRUG
24 – PRVI DIO vs KUNTA KINTE
DUŠA
ANGELINA JOLIE I JA….
ČETRDESET
PUNA USTA
REPORT
POZDRAV
ZA
RAZGOVORUŠA
INDIJA I DIVOTA PRAŠINE
WALTER, UDAJA,… GROUNDHOG DAY
DAN ŠTIKLI
TEX-MEX STYLE
VOZ
GRAD OD PESKA
MIRIS DUŠE
KOKOŠKA
OD BACHA DO SEVDAHA
ZELENA SI RIJEKA BILA
KESTENI I KOTROMANIĆ
HOR GAZEL
MARATON
ROĐENDANI
TRENUTAK
GODOT I JA
BOGATSTVO 2012
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 2
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 3
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 4
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 5
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 6
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 7
PET DANA - TUZLA
PET DANA - ZVORNIK
PET DANA – TUZLA (još uvijek)
PET DANA – GORAŽDE
PET DANA – SARAJEVO - ČARŠIJA
PET DANA – SARAJEVO – DOBRINJA – VOGOŠĆA
KIŠA IZNAD SARAJEVA
KIŠA IZNAD SARAJEVA - 2
PODRINJE 7/2013 – FATIMA broj 403
PODRINJE 7/2013 – ZVORNIK I DIVIČ
PODRINJE 7/2013 – SLIKE
PODRINJE 7/2013 – PET MINARETA
PODRINJE 7/2013 – SVADBARSKIM SOKAKOM
CRTA OKO PRAZNINE
SVE NEŠTO PRVO
KLAUSTROFOBIJA
STRADUN NA DRINI
AUGUST I DRINA
MERAK
GDJE JE PROMING
GDJE JE PROMING -2
GDJE JE PROMING -3
TAKSI - 1
TAKSI - 2
TAKSI - 3
TAKSI - 4
TAKSI – 4 a
U ZNAKU BROJA 13
TEBI PRIJATELJICE MOJA
NE DAJ DA TE DIRA
NE DAJ DA TE DIRA - 2
NE DAJ DA TE DIRA - 3
NE DAJ DA TE DIRA - 4
NE DAJ DA TE DIRA - 5
NE DAJ DA TE DIRA - 6
OGLEDALO GODINA
OGLEDALO GODINA - 2
OGLEDALO GODINA - 3
OGLEDALO GODINA - 4
I TAKO.....
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -2
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -3
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -4
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -5
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -6
IMA NEKA TAJNA VEZA
IMA NEKA TAJNA VEZA - 2
IMA NEKA TAJNA VEZA - 3
IMA NEKA TAJNA VEZA – 3a
IMA NEKA TAJNA VEZA – 4
PUN PJAT
PUN PJAT - 2
PUN PJAT - 3
PUN PJAT - 4
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.....
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.... - 2
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT..... - 3
TURNEJA BROJ JEDAN
TURNEJA BROJ DVA
TURNEJA BROJ TRI
DAN BEZ KRAJA
O UMJETNOSTI I MLADOSTI
GALEBOVI
TURNEJA BROJ ČETIRI
TURNEJA BROJ ČETIRI -2
LJETO I DUGI RUKAV
NERAZLIVENE BOJE
IVO ANDRIĆ, ENES KARIĆ I PENELOPE CRUZ
GLAS
KAKO SE OPET (NISAM) UDALA :D
SARAJEVO GREEN DESIGN BIENNALE
GRBAVICA
ANDRIĆU U POHODE
ANDRIĆU U POHODE - 2
ANDRIĆU U POHODE - 3
ANDRIĆU U POHODE - 4
ANDRIĆU U POHODE - 5
BRAD PITT I JA
BRAD PITT I JA - 2
BRAD PITT I JA - 3
BRAD PITT I JA - 4
BRAD PITT I JA - 5
ŠETNJA ZAGREBOM
ŠETNJA SAMOBOROM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM - 2
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI - 2
BLOGERSKA TURNEJA
BLOGERSKA TURNEJA - 2
BLOGERSKA TURNEJA - 3
BLOGERSKA TURNEJA - 4
OD BACHA DO SEVDAHA
OD BACHA DO SEVDAHA - ŠUGAMAN
OD BACHA DO SEVDAHA – POKONDIRENE TIKVE
OD BACHA DO SEVDAHA – KELJIN MUZEJ
OD BACHA DO SEVDAHA - KULTURA
OD BACHA DO SEVDAHA - CURRY
FINILI SU MARE BALI
GLUHO KOLO
MEETING POINT
TURNEJA 2018
TURNEJA 2018 - 2
TURNEJA 2018 - 3
TURNEJA 2018 - 4
TURNEJA 2018 - 5
TURNEJA 2018 - 6
SEVDAH
PENZIONERSKE AVANTURE - LOŠA
PENZIONERSKE AVANTURE – UPOZNAJ SARAJEVO
PENZIONERSKE AVANTURE – SUNCE, KAMEN, VODA
PENZIONERSKE AVANTURE – UMJETNOST I LANDRANJE
BUONGIORNO, COME STA?