Gracias a la Vida

Gracias a la vida que me ha dado tanto....La ruta del alma del que estoy amando.... Que si ya no puedo verte, Por qué Dios me hizo quererte, Para hacerme sufrir más?..... Jednog dana pročitah jednu knjigu i cio život mi se promijenio....


03.07.2014.

OGLEDALO GODINA - 4

 

Sunce uprlo. Krećem kući. Smirena i zadovoljna. Bacam pogled na Skenderiju i skrećem prema Alipašinoj džamiji. Razmišljam kuda ću, kojim putem.
Ponovo mi se otvara niz mogućnosti, imam dosta vremena i svaka varijanta mi je privlačna. Kroz Lašvansku dolinu, preko Rostova, ili klasično, na Brod? Ne žurim s odlukom, imam dosta vremena da odlučim. Odluka pada tik ispred naplatnih kućica. Na Brod.
Vozim uz rijeku Bosnu i pogledom pratim njenu desnu obalu. Slike koje se nižu ne naslućuju ono što ću vidjet tek nakon Zenice. Tu nekako pada odluka.
Prije nekih petnaestak dana pokušah nešto učiniti za Maglaj. Nažalost neuspješno, nije bilo sluha za molbe Maglajlija. Možda sam u krivom, no moj apel nije donio, meni poznate, rezultate. Stoga, najmanje što mogu učiniti je da uđem u Maglaj. Ionako nikad još nisam ušla, a vraćajući se ovim putem, godinama me privlači ona tabla s oznakom za Maglajsku tvrđavu. Odvrtim kompjutor u autu i vidim da imam vremena.....
Dio autoceste do Zenice izgleda mi spreman. Naplatne kućice su na mjestu, table s oznakama spremne, ne sjećam se jesam li pročitala da su i tuneli završeni, ali sve navodi na to da će i taj dio autoceste uskoro biti pušten u promet. Fotoaparat u desnoj ruci ne miruje....
Mjesta se nižu, a pogled mi zvjera okolo naokolo, pogledom pretražujem tragove nedavne kataklizme. I onda krene. Desna obala rijeke Bosne pokazuje veličinu razaranja.
Seniorka, otkad znam za sebe, govori kako je voda čovjeku najbolji prijatelj, ali i najveći neprijatelj. Njen iskonski strah od vode i njenog razornog djelovanja, uvjetovan utapljanjem u njenom ranom djetinjstvu, meni je potpuno shvatljiv. Bila ona mlada ili stara, zdrava ili bolesna, ali sluh kojim čuje kapa li negdje voda, curi li nekontrolirano, je nevjerojatan. Pitam se, bi li ona, sa tim svojim sposobnostima, možda mogla osjetiti kataklizmu koja je zadesila naše tri države....
Grane velike, male, granje, žbunje, debla, isčupana stabla, korijenje, naneseno kamenje, stijene.... razbacano kako ih je voda nanijela... na svakom metru desne obale Bosne. Ne sumnjam da tako izgleda i lijeva obala na kojoj se uglavnom nalazim.
Stabla koja jesu preživjela ovaj nalet vode, sada su u potpunosti okićena smećem koje je voda nanijela. Na svakoj grani vijori se bijeli trag... vrećice, zasušeni i zaljepljeni, na grančice, nabodeni papiri, ponegdje i komadi odjeće, vijore na povjetarcu i podsjećaju na pagansko kićenje stabala.
Nemila. Jednom nekad prošla sam kroz naselje, razmišljam jel da to učinim ponovo. Odustajem. Ali se prisjetih kako sam na pumpi skoro odrezala prst. Da, i to je bilo prije točno šest godina.
Topčić Polje. Mjesto koje je teško stradalo. S ceste ne vidim ništa. Nastavljam dalje.
Žepče. Po prvi put ga zaista pogledah. Odolih impulsu, uz obećanje samoj sebi, idući put.
Maglaj. Skrenem s ceste. Potpuno nepripremljena, bez google earth informacija, idem naslijepo, na sreću, ali s puno entuzijazma i avanturizma, nađoh se na raskršću. Kuda ću? Desno sigurno nije centar, stoga ta cesta otpada. Vidim tablu, kaže Maglaj lijevo. Hajd krenem i na idućem raskršću skrenem desno, iza podvožnjaka, potpuno previdjevši da cesta ide i lijevo, i nađem se ispred neke tvornice kojoj ne upamtih ime. Ok. To smo znači fulali. Vraćam se na početnu točku. Ususret mi dolazi auto, ima prednost puštam ga. Ne razmišljam više o njemu. Eto me opet na onom prvom raskršću. Sad probam ono što je bilo ravno. Vozim se uzduž pruge i vidim nije ni to. Okrenem se kod nekog podvožnjaka i vidim tragove nanesene zemlje. Još uvijek je mokra. Prošlo je gotovo mjesec dana od povlačenja vode, a ovo je još uvijek mokro....
Vraćam se na početnu točku. Opet. Vozim paralelno s vlakom. Vlak prolazi pored mene i tu pada odluka. Slijedi vlak. I onda mi sine, pitaj nekog. Ne budi glupa. Tri djevojke spremno mi odgovore i shvatih da sam u prvom navratu bila na pravom putu, samo sam trebala biti malo inventivnija. Na greškama se uči.
Ponovim sve i sad skrenem lijevo, prateći prugu i rijeku Bosnu. Vlak mi je pobjegao...
Ono što slijedi, slike koje vidim su grozne, i danas, mjesec i po dana kasnije.
Cesta kojom vozim postaje sve gora, da bi se pretvorila u makadam. I lijeva i desna obala rijeke Bosne – jednako oštećene, uništene... vozim doslovce 15 na sat, pazeći na rupe, vozim slalom izbjegavajući ih, no s vrlo malo uspjeha.
Prve kuće, s moje lijeve strane, otvorenih vrata i prozora... osjeća se miris vlage, zemlje na sve strane, ali tragovi radova na čišćenju se vide, ... iako nikad nisam bila u Maglaju, nekako se nazire prijašnje stanje... upadne mi u oči dio Maglaja na desnoj obali.
Dođem do, poslije ću saznat ime, Gradskog mosta, i razmišljam lijevo ili desno. Desno ću kasnije. Krenem lijevo, u centar... i dalje 15 na sat, slikam sve što stignem. Skrenem desno, Konzum... evo i džamije, one iste koja je punila novinske stupce svojim munarama iznad vode.
Tragovi na fasadama kuća vidljivi su još uvijek. Život se polako vraća u normalu, no tragovi su i dalje svježi. Miris u zraku prepoznatljiv. Memljiv. Zrak pun vlage. Uz otvorene prozore je grozno. Uz zatvorene još gore. Odvozih uzduž i popreko. Na rotoru vidim gdje je izlaz. Pokušam upamtiti. Tu se moram vratiti. Skrenem opet prema centru.
Upitam policajce, kuda i kako do tvrđave. Objasne i evo me opet na Gradskom mostu. Parkiram kod Kuršumlije, prekrasne Jusuf-pašine džamije, kako mi kazaše policajci, i uputim se prema tvrđavi.
Dobro će mi doć da malo odmorim od vožnje, ali uzbrdica i temperatura zraka i vlaga koja se osjeća neće mi činit dobro. To ću shvatit tek u Doboju. No, bodrim samu sebe, zar ćeš sad odustat? Izdrži, pomalo, polako... imaš vremena, samo ne odustaj.
Polako se krećem kasabom. Pogledom upijam kuće, arhitekturu objekata, izgrađenost, promatram oblike, materijal....
Dok se uspinjem, kao u vremeplovu, s lakoćom pretvaram ovu sadašnjost u prošlost i gotovo kao da vidim ljude u njihovoj odjeći, kao da sam se vratila tristotinjak godina u prošlost. Pade mi na um, deja vu ili reinkarnacija? Ako sam u stanju sve to vidjeti, mora da sam u nekom od mojih prethodnih života živjela ovdje, u vremenu kojeg tako lako sebi mogu predočiti. Evo me pred tvrđavom....
Silazim s konja, kucam alkom, vrata se otvaraju.. ulazim... panorama koja se pruža je veličanstvena i tu i tada mogu dijelom sagledati razmjere kataklizme. Za razgledavanje tvrđave nemam snage. Osjećam slabost od silne vlage.
Napravim još jedan, zadnji, krug po Maglaju i nastavljam povratak.
Rijeka Bosna na dva je mjesta uništila cestu, vozim polako, u koloni. Desna obala je užasna. Iz daljine ugledam prostor koji zjapi strahotom, bez zemlje koja se odronila, ogromno klizište koje svojom bojom odaje nedavne događaje.
Kosova. Brdo s lijeve strane odronilo na cestu, Bosna s desne strane podlokala cestu. Mobilni semafor upozorava na radove. Kuću s lijeve strane, tik iznad ceste, od pogleda zaštićenu stablima, prepoznajem sa snimaka objavljenih na youtube. Ko zvrk vrtim glavom, razgledavam, slikam...
Doboj. Stajem da uzmem gorivo... u ogledalu, dok perem ruke, uviđam posljedice uspona na Maglajsku tvrđavu, temperature koja je, iako je prošlo šest, još uvijek oko trideset....
Ne ulazim u Doboj. Ne zastajem u etno selu, mjestu gdje obično pijem kavu kad dolazim i odlazim iz Bosne... nastavljam bez stajanja do granice...
Zovem Juniorku i pitam može li danas proslava... njena me narudžba vraća u stvarnost i svakodnevicu...
Gracias a la Vida
<< 07/2014 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


ZUKINIM STOPAMA

Instagram

SVAKAKO PROČITATI

“vAlter Ego“ - naručite svoj primjerak

FERESHTEH ROSHAN: "ANOTHER SKY"
FERESHTEH ROSHAN: "DRUGO NEBO"

ŠEHER HANUMA
OCT 13, 2013
FEB 27, 2013
DRUGO NEBO
SEP 28 ANNO DOMINI
PETAK TRINAESTI.....
DAN TREĆI
DAN
LJUDI
CATHARSIS
PRIJATELJSTVO
MOJA RAJA
FAKTOR IZNENAĐENJA
JOŠ SAM TAMO
KAKO DOĆI DO HRVATSKE
KAKO DOĆI DO HRVATSKE - NASTAVAK
NA KRILIMA OVOG LJETA
GOST A.
IMA LI IŠTA LJEPŠE
BITI NAŠ
NOUVELLE VAGUE – DANCING WITH MYSELF
SKAPINO
2008
KAZNA
KONFERENCIJA
TRG RATNIKA
SARAJEVO
JA
DODIR SVILE
ŠEHERGRAD
409, 410, 411, 412…
ILIDŽA
MAČAK U ČIZMAMA
ZENICA
SUBOTNJE BAKANALIJE
O SARAJEVU
KOKOŠKA
KAO RANI MRAZ
E SAD… DA KRENEM NATRAG?
SIMIN HAN
PROSLAVA UZ SARAJEVSKO
BEZ ODGOVORA
SLIKE
THE VOICE
MILJACKA
THE SARAJEVO HAGGADAH
HABEAS CORPUS
POKLON POD BOROM
BRDO
ĆIRO
ĆIRO 2
ĆIRO 3
PRIČAM
PRIČAM 2
PRIČAM 3
PRIČAM 4
PRIČAM 5
PRIČAM 6
PRIČAM 7
PRIČAM 8
PRIČAM - ODGOVORI
DOČEKUŠA, RAZGOVORUŠA, SIKTERUŠA
THE LIST
PRVI DAN
DAN DRUGI
DAN TREĆI
DAN ČETVRTI
DAN PETI
OBLACI I MEŠTROVIĆ
LJUBAV
SVUDA POĐI U ŠEHER DOĐI
MICHAEL SCHUMACHER vs TIME
MALI OD SCHUMACHERA
24 – DRUGI DIO
KRUG
24 – PRVI DIO vs KUNTA KINTE
DUŠA
ANGELINA JOLIE I JA….
ČETRDESET
PUNA USTA
REPORT
POZDRAV
ZA
RAZGOVORUŠA
INDIJA I DIVOTA PRAŠINE
WALTER, UDAJA,… GROUNDHOG DAY
DAN ŠTIKLI
TEX-MEX STYLE
VOZ
GRAD OD PESKA
MIRIS DUŠE
KOKOŠKA
OD BACHA DO SEVDAHA
ZELENA SI RIJEKA BILA
KESTENI I KOTROMANIĆ
HOR GAZEL
MARATON
ROĐENDANI
TRENUTAK
GODOT I JA
BOGATSTVO 2012
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 2
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 3
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 4
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 5
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 6
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 7
PET DANA - TUZLA
PET DANA - ZVORNIK
PET DANA – TUZLA (još uvijek)
PET DANA – GORAŽDE
PET DANA – SARAJEVO - ČARŠIJA
PET DANA – SARAJEVO – DOBRINJA – VOGOŠĆA
KIŠA IZNAD SARAJEVA
KIŠA IZNAD SARAJEVA - 2
PODRINJE 7/2013 – FATIMA broj 403
PODRINJE 7/2013 – ZVORNIK I DIVIČ
PODRINJE 7/2013 – SLIKE
PODRINJE 7/2013 – PET MINARETA
PODRINJE 7/2013 – SVADBARSKIM SOKAKOM
CRTA OKO PRAZNINE
SVE NEŠTO PRVO
KLAUSTROFOBIJA
STRADUN NA DRINI
AUGUST I DRINA
MERAK
GDJE JE PROMING
GDJE JE PROMING -2
GDJE JE PROMING -3
TAKSI - 1
TAKSI - 2
TAKSI - 3
TAKSI - 4
TAKSI – 4 a
U ZNAKU BROJA 13
TEBI PRIJATELJICE MOJA
NE DAJ DA TE DIRA
NE DAJ DA TE DIRA - 2
NE DAJ DA TE DIRA - 3
NE DAJ DA TE DIRA - 4
NE DAJ DA TE DIRA - 5
NE DAJ DA TE DIRA - 6
OGLEDALO GODINA
OGLEDALO GODINA - 2
OGLEDALO GODINA - 3
OGLEDALO GODINA - 4
I TAKO.....
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -2
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -3
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -4
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -5
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -6
IMA NEKA TAJNA VEZA
IMA NEKA TAJNA VEZA - 2
IMA NEKA TAJNA VEZA - 3
IMA NEKA TAJNA VEZA – 3a
IMA NEKA TAJNA VEZA – 4
PUN PJAT
PUN PJAT - 2
PUN PJAT - 3
PUN PJAT - 4
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.....
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.... - 2
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT..... - 3
TURNEJA BROJ JEDAN
TURNEJA BROJ DVA
TURNEJA BROJ TRI
DAN BEZ KRAJA
O UMJETNOSTI I MLADOSTI
GALEBOVI
TURNEJA BROJ ČETIRI
TURNEJA BROJ ČETIRI -2
LJETO I DUGI RUKAV
NERAZLIVENE BOJE
IVO ANDRIĆ, ENES KARIĆ I PENELOPE CRUZ
GLAS
KAKO SE OPET (NISAM) UDALA :D
SARAJEVO GREEN DESIGN BIENNALE
GRBAVICA
ANDRIĆU U POHODE
ANDRIĆU U POHODE - 2
ANDRIĆU U POHODE - 3
ANDRIĆU U POHODE - 4
ANDRIĆU U POHODE - 5
BRAD PITT I JA
BRAD PITT I JA - 2
BRAD PITT I JA - 3
BRAD PITT I JA - 4
BRAD PITT I JA - 5
ŠETNJA ZAGREBOM
ŠETNJA SAMOBOROM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM - 2
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI - 2
BLOGERSKA TURNEJA
BLOGERSKA TURNEJA - 2
BLOGERSKA TURNEJA - 3
BLOGERSKA TURNEJA - 4
OD BACHA DO SEVDAHA
OD BACHA DO SEVDAHA - ŠUGAMAN
OD BACHA DO SEVDAHA – POKONDIRENE TIKVE
OD BACHA DO SEVDAHA – KELJIN MUZEJ
OD BACHA DO SEVDAHA - KULTURA
OD BACHA DO SEVDAHA - CURRY
FINILI SU MARE BALI
GLUHO KOLO
MEETING POINT
TURNEJA 2018
TURNEJA 2018 - 2
TURNEJA 2018 - 3
TURNEJA 2018 - 4
TURNEJA 2018 - 5
TURNEJA 2018 - 6
SEVDAH
PENZIONERSKE AVANTURE - LOŠA
PENZIONERSKE AVANTURE – UPOZNAJ SARAJEVO
PENZIONERSKE AVANTURE – SUNCE, KAMEN, VODA
PENZIONERSKE AVANTURE – UMJETNOST I LANDRANJE
BUONGIORNO, COME STA?