17.04.2014.

ĆIRO 3

 

Kraj.
I posljednja nit je prekinuta. Ugašena.
 
April, 2003. Povratak s Hvara, kroz Liku.
„Mama, imam ideju“
„Zar opet?
„Hoćeš li da idemo u Ričice?“
„Šta ćemo tamo? Tetku Anku? Kako ćemo je nać?“
„Šta je Johann radio? Gradio prugu. Gdje Anka može živjeti? Uz prugu. Kako joj je ono prezime?
„Pa Dorighi“
„Ma udano, mama, udano“
„Knežević“
„Eto, pola posla obavljeno. Tražimo Anku Knežević“
 
Obišle smo Ričice, Sveti Rok, Lovinac. Nigdje zaseoka Kneževići. Niti ga nema. Kako će jedna kuća činiti zaseok? Kako pronaći jednu kuću? Sat vremena smo tražile. Desetak puta sam silazila s glavne ceste u šumske cestice vozeći do pruge i tražeći kuću. Nijedan nije bio pravi dok mi nisu kazali, da se taj put, ta cestica i ne vidi kao cestica, sakrivena je žbunjem i kupinama. Kako je meni sve sa brojem trinaest, tako je i trinaesti pokušaj konačno urodio plodom.
Kuća pored pruge. Ni pet metara udaljena.
U ratu porušena i spaljena, sada obnovljena. Izgubila se jedna soba, ali se zato dobio sanitarni čvor. Još bliže pruzi nalazi se još jedan objekt, pomoćni... sada služi kao kokošinjac.
Oko kuće cvjetnjak, proljeće je i sve je u raznim živim bojama. I niska drvena ograda, tek toliko. Bez namjere da ikoga spriječi da dođe i ubere.
Sparkirah se na neograđeni, zemljani teren... Zemlja je suha, nema blata, nije bilo ni kiše... Pokucamo na vrata. Otvara muškarac maminih godina.
„Dobar dan, mi smo Lončarićke. Jesmo li pronašli kuću Tetke Anke?“
„Jeste. Ja sam Nikola. Uđite.“
„Jel Tetka tu?“
„Da, da, samo uđite.“
Ušle smo u veliki dnevni boravak spojen s kuhinjom. Na suprotnom zidu moderna kuhinja, ali i šporet koji me vraća u djetinjstvo. Dok čekamo, promatram zidove. Slike. Ukrase. Razmišljam s koliko ljubavi i boli su ponovno vješani predmeti na zidove. Nema slika starijih od nekoliko godina.
Sve što je postojalo, srušeno je i spaljeno 1991. Ponijelo se samo ono što se moglo nositi bježeći na nogama preko Velebita. Snježnog i smrznutog Velebita. Sa sedamdesetjednom godinom na leđima, s vrećicom u rukama, po smrznutom Velebitu. Zgrozila me sama pomisao na pokušaj da zamislim sve to.
U tom se trenu otvaraju vrata. Ulazi žena koju tražimo i čekamo.
Tog trena me udara kamen posred lica, grom u rebra, mokra krpa po glavi, šamar, šaka u lice.... ništa nije ravno tom šoku. Skoro da sam se onesvjestila.
Ugledah moju baku, maminu mamu. Ne mogu disati. Srećom sjedim. Otpijem malo ponuđenog soka da dođem k sebi. Ne, to je nemoguće, baka je umrla dvadeset godina ranije.  Želudac mi se pobuni. Sprema se erupcija. Pogledam mamu. Pogledom tražim pomoć od nje.
Njenim licem se razlije tuga, sreća, ljubav, znatiželja. Oči joj svjetle suzama koje uspješno skriva naočalama.
Žena koja je ušla u dnevni boravak je sestra moje bake. Sestra po ocu. Mamina tetka.
Sličnost koju vidjeh je nemoguća. Visina, stas, glava, kosa, lice, ruke, milost, nježnost, ... Da li je moguće da je sličnost tolika? Ili je moja ljubav prema mojoj baki tolika da u svakoj ženi vidim moju baku? Njih dvije jesu sestre, znači trebam očekivati sličnost... Ali zar toliku? Zar je moja baka klonirana?
 
Slušam ih kako pričaju i shvatim ko je Nikola. Lice iz pisma kojeg sačuvah nakon bakine smrti, gdje ova žena koju smo tražili i našli moli moju baku da uskoči njenom sinu, Nikolu, studentu, ako šta zatreba.
Zatvorio se krug. Povezah sve....
Uživam slušajući Tetku Anku kako priča o Johannu, njenom ocu, djedu moje majke. O Johannovom dolasku iz Tuzle. O životu u Trenti, o rođacima u Italiji. O životu u Lici ranih dvadesetih. O gradnji pruge. O hladnim ličkim zimama i životu u šumi. O ratu, drugom i ovom. O neimaštini, siromaštvu, .... o obnavljanju kuće, žali što je izgubila jednu sobu, no raduje je sanitarni čvor. U kući. Cijeli život je morala koristiti poljski zahod. A eto, sad je ovdje u obnovljenoj kući nekih dvije tri godine, i uživa što ne mora na wc kroz metre snijega....
Da li ću ikad moći i znati cijeniti ono što imam? Hoću li ikad moći biti dovoljno zahvalna za sve što imam? Slušajući Tetku Anku postidjeh se svoje obijesti i nezahvalnosti. Shvatih poniznost. Shvatih koliko moram biti ponizna.
 
Tetka Anka je prije tri dana zaklopila svoje oči. Konačno je našla mir i smiraj.
U devedesetpetoj godini života.


17.04.2014.

BIBLIJSKE VRIJEDNOSTI

Želim da Sveučilište u Zagrebu postane ono čemu težimo – mjesto temeljnih biblijskih vrijednosti koje se danas nažalost ne poštuju – bila je prva izjava novoizabranog rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa (62), kojega su jučer članovi Senata izabrali za nasljednika Alekse Bjeliša.
 
Boras je priznao kako nakon pljeska izbornoga tijela, 70 članova Senata, nije mogao održati govor jer se rasplakao.
Hrvatski kemičar dr. sc. Pavle Močilac čestitao je Borasu na izboru za rektora, ali i priznao da je zbunjen njegovom izjavom o biblijskim vrijednostima. Stoga mu se odlučio obratiti otvorenim pismom.
 
Objavio ga je na svom Facebooku, a mi ga prenosimo u cijelosti:
 
 
Otvoreno pismo novoizabranom rektoru Damiru Borasu
 
Poštovani profesore Boras,
 
Čestitam Vam na izboru za rektora slavnog Zagrebačkog Sveučilišta, najstarijeg sveučilišta u Hrvatskoj! Doista velika je čast i iznimna odgovornost biti na čelu institucije koja je stup intelektualnog života našeg društva i države, Sveučilišta koje je 500-to na listi najboljih svjetskih Sveučilista! I ja sam jednom na prelazu stoljeća bio student slavnog Sveučilišta.
Doduše, moramo priznati da me je pomalo zbunila Vaša izjava da želite vidjeti slavno Sveučilište kao mjesto temeljnih biblijskih vrijednosti. To me je neobično podsjetilo na ona, ne tako davna vremena s početka osamdesetih, kad se bratsko Teheransko Sveučilište vratilo kuranskim vrijednostima. Naime, ja sam ipak samo kemičar pa mi nije jasno na što ste točno mislili.
 
Rektore Boras, budite ljubazni, objasnite jednom kemičaru malo podrobnije, na koje ste to točno biblijske vrijednosti mislili? Da li na one iz Starog Zavjeta kad Jahve naredjuje genocid Kanaanaca, pogubljenja i kamenovanje "preljubnika" ili one iz Novog Zavjeta kad Pavao govori da žene trebaju šutjeti?
 
Nije mi sasvim jasno da li ste mislili na one da treba pobiti homoseksualce (Lev. 20:13, Rim. 1:26-32), bludnike (Lev. 20:10, Pnz. 22:22), neposlušnu djecu (Pnz. 21:20-1, Lev. 20:9, Izl. 21:15), žene koje nisu djevice prije prve bračne noći (Pnz. 22:13-21), one optužene za poročnost od strane dva svjedoka (Pnz. 17:2-7), bilo koga tko radi na subotu (Izl. 35:2-3, Br. 15:32-6 )? Ili na one da je sramotno za ženu da govori u Crkvi (1Kor. 14:35-6), da muškarac mora odobriti ženine riječi da bi one vrijedile (Br. 30:8), da žena ne smije poučavati niti vladati nad mužem (1Tim. 2:12) ili ono kad se naređuje: „Ubijte i svaku ženu koja je poznala muškarca! A sve mlade djevojke koje nisu poznale muškarca ostavite na životu za se“ (Br. 31:17-8)? A možda one o opravdanosti ropstva (Lev. 25:44-6, Izl. 21:2-8, Ef. 6:5, Kol. 3:22) o tome kako prodati vlastitu kćer u roblje (Izl. 21:7-8), kada istući roba „žestoko“ a kad „blago“ (Lk. 12:42-8), da je u redu je tući roba ukoliko ne umre u roku od dva dana (Izl. 21:20-1) ili kako označiti roba bušenjem njegovog uha šilom (Pnz. 15:17)? Ili možda onu da silovatelj nevjenčane žene je mora otkupiti i vjenčati je (Izl. 22:28-9), da je u redu je tući djecu šibom, „neće umrijeti” (Izr. 23:13-14), ili onu da ukoliko muž posumnja da ga je žena varala, žena mora popiti „vodu gorčine i prokletstva“, a ukoliko joj ta voda naškodi to je dokaz da je kriva. (Br. 5:12-31)?
 
A možda ste mislili na ono kad nam Isus govori da nije došao donijeti mir, nego mač.“ (Mt.10:34), a „tko nema mač neka proda svoje ruho da si kupi mač“ (Lk. 22:36)? Hoće li sad naši profesori agronomije učiti studente kako prokleti smokvu jer nije bilo plodova van sezone (Mk.11:12-4, 20-1)? Da li su to one vrijednosti da ne treba pomoći djevojci koja nije od tvojeg roda ili vjere (Mt. 15:22-8)?
 
Vjerojatno ćete reći da ste mislili na - ne ubij, ne laži, ne kradi, no tada ste mogli zapravo pozvati i na vrednote starog Egipta, zar ne?
 
Kako sam po struci kemičar rado bih znao, kako će povratak biblijskim vrijednostima unaprijediti, recimo, istraživanje grafena na Kemijskom odsjeku PMF-a? Svakako me zanima da li će se sada, kad ste objavili povratak na biblijske vrijednosti, kolege geolozi i paleontolozi malo korigirati i početi poučavati studentariju da je zemlja stvorena za samo par dana, kako nas to sveta knjiga uči? Hoćemo li sad našeg slavnog krapinskog neandertalca proglasiti tek sotonskom smicalicom nekakvog Krampusbergera u suštoj suprotnosti s biblijskim vrijednostima? Hoće li kolege fizičari sad naučavati da je ipak Svemogući vječni Bog, a ne Veliki prasak stvorio svemir?
A naše drage kolege biolozi? Da li će oni sad, s obzirom na Vašu fetvu, poučavati kreacionizam? Živo me zanima kako će izgledati nastava na Medicinskom fakultetu u svjetlu dogme o bezgrešnom začeću.
 
Sasvim sam siguran da ste upravo Vi, profesor sa čak 6 citata na Web of Science i H-indexom 1 pravi lider za 21. stoljeće, stoljeće biotehnologije i nanotehnologije, a ne, recimo, tamo neki profesor kemije sa PMF-a koji pak ima nekih tričavih 2364 citata i H-index 21. Jer to nije bitno! Jer u jednoj sekularnoj državi, na sekularnom Sveučilištu u 21 stoljeću, što to ima važnije od povratka biblijskim vrijednostima?
Profesor Bjeliš nam je u uspomenu ostavio visak, a Vi, profesore Boras, ćete nam ostaviti svakako, Bibliju, krunicu ili raspelo.
Poštovani profesore Boras, čestitam Vam jos jednom i želim Vam puno uspjeha i sreće! Vaš kolega sa teheranskog Sveučilišta bi možda dodao: Mašallah!
 
Srdačan pozdrav,
 
Dr. sc. Pavle Močilac
 
<< 04/2014 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

ZUKINIM STOPAMA

Instagram

SVAKAKO PROČITATI

“vAlter Ego“ - naručite svoj primjerak

FERESHTEH ROSHAN: "ANOTHER SKY"
FERESHTEH ROSHAN: "DRUGO NEBO"

ŠEHER HANUMA
OCT 13, 2013
FEB 27, 2013
DRUGO NEBO
SEP 28 ANNO DOMINI
PETAK TRINAESTI.....
DAN TREĆI
DAN
LJUDI
CATHARSIS
PRIJATELJSTVO
MOJA RAJA
FAKTOR IZNENAĐENJA
JOŠ SAM TAMO
KAKO DOĆI DO HRVATSKE
KAKO DOĆI DO HRVATSKE - NASTAVAK
NA KRILIMA OVOG LJETA
GOST A.
IMA LI IŠTA LJEPŠE
BITI NAŠ
NOUVELLE VAGUE – DANCING WITH MYSELF
SKAPINO
2008
KAZNA
KONFERENCIJA
TRG RATNIKA
SARAJEVO
JA
DODIR SVILE
ŠEHERGRAD
409, 410, 411, 412…
ILIDŽA
MAČAK U ČIZMAMA
ZENICA
SUBOTNJE BAKANALIJE
O SARAJEVU
KOKOŠKA
KAO RANI MRAZ
E SAD… DA KRENEM NATRAG?
SIMIN HAN
PROSLAVA UZ SARAJEVSKO
BEZ ODGOVORA
SLIKE
THE VOICE
MILJACKA
THE SARAJEVO HAGGADAH
HABEAS CORPUS
POKLON POD BOROM
BRDO
ĆIRO
ĆIRO 2
ĆIRO 3
PRIČAM
PRIČAM 2
PRIČAM 3
PRIČAM 4
PRIČAM 5
PRIČAM 6
PRIČAM 7
PRIČAM 8
PRIČAM - ODGOVORI
DOČEKUŠA, RAZGOVORUŠA, SIKTERUŠA
THE LIST
PRVI DAN
DAN DRUGI
DAN TREĆI
DAN ČETVRTI
DAN PETI
OBLACI I MEŠTROVIĆ
LJUBAV
SVUDA POĐI U ŠEHER DOĐI
MICHAEL SCHUMACHER vs TIME
MALI OD SCHUMACHERA
24 – DRUGI DIO
KRUG
24 – PRVI DIO vs KUNTA KINTE
DUŠA
ANGELINA JOLIE I JA….
ČETRDESET
PUNA USTA
REPORT
POZDRAV
ZA
RAZGOVORUŠA
INDIJA I DIVOTA PRAŠINE
WALTER, UDAJA,… GROUNDHOG DAY
DAN ŠTIKLI
TEX-MEX STYLE
VOZ
GRAD OD PESKA
MIRIS DUŠE
KOKOŠKA
OD BACHA DO SEVDAHA
ZELENA SI RIJEKA BILA
KESTENI I KOTROMANIĆ
HOR GAZEL
MARATON
ROĐENDANI
TRENUTAK
GODOT I JA
BOGATSTVO 2012
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 2
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 3
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 4
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 5
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 6
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 7
PET DANA - TUZLA
PET DANA - ZVORNIK
PET DANA – TUZLA (još uvijek)
PET DANA – GORAŽDE
PET DANA – SARAJEVO - ČARŠIJA
PET DANA – SARAJEVO – DOBRINJA – VOGOŠĆA
KIŠA IZNAD SARAJEVA
KIŠA IZNAD SARAJEVA - 2
PODRINJE 7/2013 – FATIMA broj 403
PODRINJE 7/2013 – ZVORNIK I DIVIČ
PODRINJE 7/2013 – SLIKE
PODRINJE 7/2013 – PET MINARETA
PODRINJE 7/2013 – SVADBARSKIM SOKAKOM
CRTA OKO PRAZNINE
SVE NEŠTO PRVO
KLAUSTROFOBIJA
STRADUN NA DRINI
AUGUST I DRINA
MERAK
GDJE JE PROMING
GDJE JE PROMING -2
GDJE JE PROMING -3
TAKSI - 1
TAKSI - 2
TAKSI - 3
TAKSI - 4
TAKSI – 4 a
U ZNAKU BROJA 13
TEBI PRIJATELJICE MOJA
NE DAJ DA TE DIRA
NE DAJ DA TE DIRA - 2
NE DAJ DA TE DIRA - 3
NE DAJ DA TE DIRA - 4
NE DAJ DA TE DIRA - 5
NE DAJ DA TE DIRA - 6
OGLEDALO GODINA
OGLEDALO GODINA - 2
OGLEDALO GODINA - 3
OGLEDALO GODINA - 4
I TAKO.....
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -2
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -3
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -4
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -5
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -6
IMA NEKA TAJNA VEZA
IMA NEKA TAJNA VEZA - 2
IMA NEKA TAJNA VEZA - 3
IMA NEKA TAJNA VEZA – 3a
IMA NEKA TAJNA VEZA – 4
PUN PJAT
PUN PJAT - 2
PUN PJAT - 3
PUN PJAT - 4
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.....
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.... - 2
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT..... - 3
TURNEJA BROJ JEDAN
TURNEJA BROJ DVA
TURNEJA BROJ TRI
DAN BEZ KRAJA
O UMJETNOSTI I MLADOSTI
GALEBOVI
TURNEJA BROJ ČETIRI
TURNEJA BROJ ČETIRI -2
LJETO I DUGI RUKAV
NERAZLIVENE BOJE
IVO ANDRIĆ, ENES KARIĆ I PENELOPE CRUZ
GLAS
KAKO SE OPET (NISAM) UDALA :D
SARAJEVO GREEN DESIGN BIENNALE
GRBAVICA
ANDRIĆU U POHODE
ANDRIĆU U POHODE - 2
ANDRIĆU U POHODE - 3
ANDRIĆU U POHODE - 4
ANDRIĆU U POHODE - 5
BRAD PITT I JA
BRAD PITT I JA - 2
BRAD PITT I JA - 3
BRAD PITT I JA - 4
BRAD PITT I JA - 5
ŠETNJA ZAGREBOM
ŠETNJA SAMOBOROM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM - 2
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI - 2
BLOGERSKA TURNEJA
BLOGERSKA TURNEJA - 2
BLOGERSKA TURNEJA - 3
BLOGERSKA TURNEJA - 4
OD BACHA DO SEVDAHA
OD BACHA DO SEVDAHA - ŠUGAMAN
OD BACHA DO SEVDAHA – POKONDIRENE TIKVE
OD BACHA DO SEVDAHA – KELJIN MUZEJ
OD BACHA DO SEVDAHA - KULTURA
OD BACHA DO SEVDAHA - CURRY
FINILI SU MARE BALI
GLUHO KOLO
MEETING POINT
TURNEJA 2018
TURNEJA 2018 - 2
TURNEJA 2018 - 3
TURNEJA 2018 - 4
TURNEJA 2018 - 5
TURNEJA 2018 - 6
SEVDAH
PENZIONERSKE AVANTURE - LOŠA
PENZIONERSKE AVANTURE – UPOZNAJ SARAJEVO
PENZIONERSKE AVANTURE – SUNCE, KAMEN, VODA
PENZIONERSKE AVANTURE – UMJETNOST I LANDRANJE
BUONGIORNO, COME STA?

SVETOM SMO SE RASIPALI K'O ĐERDANI .free counters
Whirling Dervish

website counter


BROJAC POSJETA
1145334