Gracias a la Vida

Gracias a la vida que me ha dado tanto....La ruta del alma del que estoy amando.... Que si ya no puedo verte, Por qué Dios me hizo quererte, Para hacerme sufrir más?..... Jednog dana pročitah jednu knjigu i cio život mi se promijenio....


30.06.2013.

KIŠA IZNAD SARAJEVA

Nada izražena zadnjim riječima knjige „Kiša iznad Sarajeva“ se obistinila......

28.06.2013.

EAAAAAAAU

 
 
Za vikend se očekuje okupacija Zagreba. Bit će kao neka proslava ulaska Hrvatske u EU. (pih.. vise će to ličit na karmine.....) Sve mi se čini da će to izgledat kao i kad je grmoliki Bush dolazio. Niko nikud neće smjet. U novinama neki dan dali i direktive otkud-dokud se smijemo kretat. Sehr interesant.

Zato ću ja zbrisat nalijevo..... pardon jugoistočno..... Grade sa S here I come :D

Kad se vratim, javim se iz evrope.....

27.06.2013.

HEHE

Još jedan..... :D

27.06.2013.

ZASTO

Sanjam uporno, iznova i iznova, isti san?

  EMIR & FROZEN CAMELS - SAN

26.06.2013.

ZENA - KAKO TO GORDO ZVUCI

 

Mjesto gdje su se upoznali nije ni bitno. Bitno je da se on njoj svidio. I ona ga poželjela. Ne za jedan dan ili jednu noć. On mora biti njen. Htio ne htio. Trčala je za njim, pratila ga, uhodila, nije ga ispuštala iz vida. Na svaki njen pokušaj da ga nagovori da je ženi, on je odbijao ikakav razgovor, bježao od nje, skrivao se. U više navrata ga je i istukla, pretukla, ponižavala pred njegovim roditeljima, prijateljima, društvom, no on jednostavno nije želio ni vezu ni brak s njom.  Međutim, ona jednostavno nije prihvaća njegovo „ne“ kao odgovor. I donijela je odluku. Ako neće biti njen, neće biti ničiji. I poduzela je korake.  Razmišljala je da l' da mu odreže penis, ili da ga osakati, ili da ga oslijepi. Ništa nije bilo nemoguće u njenoj mašti. Zaključila je da je dovoljno da ga osakati. Koja će htjeti bogalja….

Kad bi ovo bila istinita priča, ona bi u većini zemalja sa smrntom kaznom vjerojatno dobila istu. Osim hrpe pogrdnih naziva, uvredljivih riječi, bila bi nazivana nimfomankom, vješticom, poludjelom, ….

No u stvarnosti postoje drugačije priče. Upravo suprotne ovoj ovdje na početku ispisane.

Još jedna u nizu djevojaka koje su napadnute kiselinom jer su odbile udati se

Treba li išta više reći?

Žena je stvorena jedino da rađa, da bude seksualni objekt i rob, da bude sluškinja, da bespogovorno sluša i ponaša se kako je naređeno. Ili?

Nije li žena ta koja na svojim leđima nosi i podnosi veliki, da ne kažem najveći, teret i ne samo u današnjem svijetu? Od nje se očekuje da bude manekenka, uspješna poslovna žena, trudnica, majka, prijateljica, čistačica, kuharica, ljubavnica, psihoterapeut, da telepatijom procijeni koje su potrebe svih ostalih oko nje i da uvijek s osmijehom na licu opslužuje iste.

Odabrana žena to mora, no muškarčeva majka i sestra su svetinje. One nisu žene, i nedajBože da one to moraju.

Da se mene pita, a srećom ne pita me se,…..


25.06.2013.

OPOMENA PRED ISKLJUČENJE

 
Blogger.ba se izgleda pretvara u online-ljubavnu-tražilicu.

Upravo dobih poruku gdje me se moli da posredujem kod jedne koju ovaj ko biva voli, al se boji s njom u kontakt jer misli da će bit blokiran. Usput napominje da je jedna blogerica zakuhala kašu, pa nek ja vadim.

Isti taj me neki dan upita jesam li udana.... nekoliko dana ranije, a vezano uz jedan moj post (napisah da sam se zaljubila preko ušiju), dobih pitanje "kako je on".

Čujem da ima i još jedan profil.

Prije desetak dana, javi se neki tip porukom da mu uljepšam sate pišući s njim.... i nazva me "pile".  Taj pak uživa da bude žigolo.

Svu trojicu sam blokirala, što drugim riječima znači da vrlo dobro znam o kojim se nickovima radi.

Mislim, dečki, man'te se ćorava posla. Get a life!

Neću, niti hoću, niti mogu, niti želim da me se uznemirava s takvim idejama, molbama, porukama. Svaki koji pošalje išta slično, tog trena je na blok listi. Malo mi fali da vas i prijavim.

Hvala

24.06.2013.

KRUG

 

Stalna na tom svijetu samo mijena jest....

Ništa na svijetu nije istovjetno trenu kad se rodi, kad nastane, kad postane. Zahvaljujući suncu, kiši, vjetru, ... svakoj noći i novom danu sve što je jučer bilo nije više isto... ni ovo što je danas sutra neće biti isto...

To su činjenice... to su možda jedine konstatacije koje se ne mjenjaju...

Čista fizika uvjetovana kemijom, zahvaljujući njoj i kao njena posljedica. Nerealno je, da ne kažem suludo, očekivati da se i mi ne mjenjamo. Ne samo zbog kiše i vjetra, sunca i oblaka, nego i zbog radijusa kruga u kojem tavorimo. Čim je veći, kroz sve tri dimenzije, vjerojatnije je da ćemo nosom znatiželje zaviriti u svaki kvadrant te kugle, te sfere koja nas okružuje.

I neminovno je da raznim spoznajama tog novog, nađenog, svijeta u sebi nađemo ono što nismo ni sanjali. U tom trenu shvatiš da postoji samo jedan put.

I onda, i ako i kad skupiš hrabrost da potražiš, poput Balaševića, taj put u središte sebe, otkriješ upravo iskonskog sebe. Vratiš se u iskon i preostaje samo jedno.

Da prihvatiš ili ne. Prihvatiš li, pobjednik si. Ne prihvatiš li, znači nisi dovoljno tražio.

Oni van te sfere, van tog prostora imaju izbor: ako im je stalo, ući će i tražiti ono nešto za sebe, ... ne treba puno, samo jednu stvar trebaju uradit: otključat vrata koja su sama sebi zatvorili, ..... ili ostati vani i u punom sjaju svog licemjerja osuđivati. U tom trenu oni su gubitnici.

23.06.2013.

MALO LATINSKOG

 
Ponavljanjem do savršenstva....

22.06.2013.

JUTRO

 
Prvi dan produženog vikenda:
 
- glava me boli od udarca, kvrge nema, no to ne znači da sam zadržala razum... počnem li se ponašat neuobičajeno, onda je to od udarca.... eto da znate
- pidžamu nisam skinula
- veš oprala
- lubenicu jela
- ručak ću također jesti
- sladoled ću isto jesti
- najviše od svega, odmarat ću
- i povrh svega, razmišljat ću
- sve pametno šta mi padne napamet prijavim
- počele su pripreme, visinske, za koncert......
- e da, kafa će se piti....


AMIRA - JUTRO MI JE RUŽA PROCVJETALA
 

21.06.2013.

PIDŽAMA

 

će mi biti radno odijelo idućih nekoliko dana....

Do prije par sati nisam imala osjećaj da sam umorna.... ali udarac glavom donio mi je suze na oči i pokazao koliko sam u stvari umorna i željna spavanja, mira..... tišine, ..... shvatih da su i ove vrućine vrijedne gotovo 40 stupnjeva uzele danak.....

Sva sreća da imam ne samo vikend, nego i dodatna dva dana..... dovoljno da napunim baterije....

Napravih rezervacjiu za ljeto.... more zvano Miljacka me čeka....  no prije toga, već idući vikend čeka me koncert u BKC....

20.06.2013.

NA OVAJ DAN

 
Zaljubih se..... preko ušiju.....

18.06.2013.

JEDNA ZA DUŠU :)

Danas Slavonija.... :))

Kad sam zadnji put bila?

 

  DORIS - TI SI MOJA LJUBAV STARA

 

 

17.06.2013.

POTRAGA

 
Gdje je Ra? Hoću da (mi) prokomentira današnji događaj...
 
Egzemplarni primjer nepoznavanja političkog ponašanja, ovo ja vrlo vrlo vrlo vrlo pristojno....
 
Primjer koji graniči sa ludošču....
 
Ovo je definitvno dokaz koliko je Dayton kao Dayton potrebno mjenjati.....
 
Koliko je kapi potrebno da se prelije čaša? Postoje dva odgovora na ovo pitanje... ili čaša negdje curi ili ovo ruši sve zakone fizike...

Kritična maso! Na noge!

17.06.2013.

ISPECI PA RECI

http://www.index.hr/vijesti/clanak/josipovic-hrvatska-je-nezadovoljna-sto-sud-u-haagu-nije-osudio-zlocine-nakon-oluje-/683716.aspx

„Hrvatska je nezadovoljna što Haag nije osudio zločine nakon Oluje“.
Reče hrvatski predsjednik, Josipović i ostade mrtav hladan.
Čovjek je pravnik po obrazovanju, po struci, ali ovakvu nebulozu nisam od njega očekivala. Pravo pitanje bi bilo: Zašto Hrvatska sama nije sudila i osudila zločine nakon Oluje? Zar mi sami nismo dovoljno pametni da razlučimo što je zločin, a što ne? Zar mi sami nismo dovoljno svjesni da su se zločini nakon Oluje, dešavali? Imena, ta bitna imena, se godinama skrivaju, vadeći se Tuđmanovom rečenicom da „onaj koji se brani, ne može počiniti ratni zločin“ ili „Hrvat ne može počiniti ratni zločin“.
Zar je nama potreban neko treći da vadi naše kestenje iz vatre? Zar je netko treći zadužen da to rješava?
I da jesu, kojim slučajem, kao što nisu, i da su donijeli osuđujuće presude, baš me zanima kako bi stranke reagirale.
SDP bi vjerojatno kazao „pa da, to smo godinama govorili“ – notorna laž, jednako su skrivali i tajili istinu, izbjegavajući iole sličnu situaciju u kojoj bi morali „reći bobu bob, a popu pop“ (zašto me to podsjeća na vrijeme prije 14.-tog kongresa SKJ i Šuvara, koji se jednako uprazno prijetio, da bi tek Račan nešto konkretno uradio?)
HDZ bi urlao na sva zvona, kao i sve desne stranke…..pozivao na nacionalnu svijest, nacionalno buđenje, …
HNS bi vjerojatno imao neki polu-alibi stav, iako - Vesna Pusić, koja je jedina u Tuđmanovo vrijeme imala hrabrosti te i takve stvari izgovarati, kao i činjenicu da je Hrvatska u jednom periodu bila agresor u BIH….
Ostale stranke bi plivale u zaleđini ovih velikih..
Niko nema hrabrosti reći da smo mi, kao država, trebali sami ne samo provizorno procesuirati, nego i imenovati i pravomoćno kažnjavati sve koji jesu počinili ratne zločine.
Domovinski rat, kao obrambeni rat bio je opravdan, ali ne i zločini. Oluja, kao akcija oslobađanja okupiranog područja bila je opravdana, ali ne i zločini.
I sve je to trebalo kažnjavati, objaviti imena i prezimena onih koji jesu počinili ratni zločin, a ne tražiti i očekivati od stranih sudova da nam kažu i ukažu na ono što se dešavalo.
Josipoviću, ti bi to kao pravnik trebao znati.
 

16.06.2013.

BERINA HAMIDOVIĆ

Berina....

Tromjesečno dijete ...

Dijete, donešeno na svijet u ljubavi, dočekano u ljubavi, u sreći, u radosti...

Jedno od hiljada djece koje od jednog datuma u februaru ove godine, ničim zasluženo, nije moglo dobiti, neko bi rekao običan broj.

Niz od 12-13 znamenaka po kojima se moramo prepoznavati, jer očito da nam naše ime više nije dovoljno za osnovno ljudsko pravo – ljudsko pravo na život.

Danima svi gledamo i slušamo kako se BIH bori za taj niz brojeva. Svi imamo neka svoja mišljenja, neko je za, neko je protiv, neko pred zgradom Parlamenta stoji i drži transparent, neko uz tu istu zgradu pije kafu, ... zar je to bitno na koji se način administraciji želi dati do znanja da se čaša prelijeva?

Majka sam..... i ne znam kako bih podnijela ono što proživljavaju roditelji Berine, Belmine, i dugačkog niza djece rođene od tog nekog februara ove godine.

Ne znam trebam li biti sretna što takve probleme ako Bog da nikad neću spoznat, ali jedno znam.

Iako nisam državljanin BIH, osjećam kao čovjek, kao roditelj, kao majka da ono što se dešava jednom mora stati.

Voljela bih kad bi sa Berinom i Belminom, ovim dvjema djevojčicama, konačno stao politički oportunizam kojeg krasi sve do jednog političara. I ne samo u BIH.

Iskreno, gade mi se riječi, gadi mi se on sam, zaboravih mu ime, parlamentarca iz Hercegovine, koji je imao muda izreći riječi da su „Hrvati i Srbi u Sarajevu nesigurni“. Član Parlamenta države u kojoj je vjerojatno rođen, u kojoj je pohađao i završio sve škole, u kantonu koji mu je dao pravo da se političkim sredstvima bori za budućnost države u kojoj živi.

Član Parlamenta koji mrtvohladno uzima plaću za mlaćenje prazne slame. I još, nakon svega, ima obraza reći da se u Sarajevu osjeća nesigurnim?

Nije ni čudo da se osjeća nesigurnim kad, usuđujem se reći, krade od djece BIH i uživa u državi za koju se tisuće ljudi izborilo davši svoj život, svoju obitelj, svoju budućnost.

Da je to kazao u mojoj državi i kad bi se to meni dešavalo, dajem vam riječ da bi ja ovaj post pisala iz zatvora.

Ne mogu opisati svoj gnjev i stid da se netko takav, i masa njemu sličnih, nazivaju čovjekom.

15.06.2013.

STATISTIKA

 

Kuham ručak i padne mi pogled na kutiju s kruhom.

Juniorka je prije nekih dva dana tražila da kupim raženi. Jest da me iznenadila, ali odšutih i kupih. Pola spremih na led.

Danas, vidim kruh netaknut. Hajd nije problem, uvijek se može iskoristit.

Al počnem razmišljat kako kruh gotovo da i ne jedemo. Koliko god da kruh ko kruh deblja, toliko je i zdrav, naročito ovaj od tamnih žitarica. Onaj bijeli ne znam ni kad sam ga kupila zadnji put, a kamoli jela.

Doručak nam se sastoji od tosta, hajd i to je neka vrsta kruha, a opet nije kruh. Ali tu sve prestaje. Sjetim se i da sam nekad davno, dok još bijah cura, imala fazu od skoro godinu dvije da nisam ni takla kruh, imala sam fazu i da juhu ne jedem.

Nisam barem ja, sad svjesno odlučila da ne jedem kruh, za juniorku ne znam. Ali bude k'o praznik kad i sebe i nju ulovim da jedemo kruh.

Kad ga nema u kući, onda je svojevrsna panika, a kad ga ima, onda ga uglavnom ne jedemo. Nekad bude i da tjedan dana ne stignemo pojest pola kruha.

I današnji ručak ne zahtijeva kruh. Dolaze vrućine (pitam se zar zaista, nakon tolikih kiša) pa se variva neće ni kuhat, uz njih smo obično i jeli kruh. Znači to otpada. Osim toplih sendviča, drugačije ga ni ne jedemo.

Kad sve tako saberem, jedan kruh na mjesec nam je taman.

14.06.2013.

DVIJE OBALE

 

Prošle godine k'o rukom odnešene

Nekad mislih da bit će vječnost

Slike su davno izrečene

A danas su samo porušeni most

Nadam se brvnu, skeli, plićaku

Nije mi važno kakav je gaz

Jer znam da negdje u kutku

Još uvijek čuvaš kolut za spas

Do obale navratiš često

Slutim, pitaš se jel pamti

Gdje voda dotiče, sveto je mjesto

K'o pogled tvoj što plamti

 

  TOŠE - JOŠ UVIJEK SANJAM DA SMO ZAJEDNO

13.06.2013.

UNCLE SAM ZVANI BILL

http://www.index.hr/vijesti/clanak/bill-clinton-trazi-vojnu-intervenciju-rat-u-siriji-treba-rijesiti-kao-i-90ih-u-bih/683094.aspx
E moj Clintone… i ti si otiša na kvasinu…..

Da si išta rješavao kad si trebao rješavati, ne bi danas nama svima bilo 'vako.

Al jebiga, tebi je bilo važnija nafta… a onda kad si to sebi rješio, onda si se sjetio i predizbornih obećanja….

I sad si naš'o da popuješ? Dijeliš savjete? Ili vam je opet usfalilo nafte? Zar već, kad prije?
 

13.06.2013.

ADMINE, RADIS LI TI ISTA?

 

Čitajući http://letholandez.blogger.ba/arhiva/2013/06/10/3548470 i komentare, sjetih se da smo svojedobno imali inicijativu za spašavanje blogera http://admineradislitiista.blogger.ba/

Okolnosti, povodi, uzroci i posljedice nisu nimalo isti, ali se definitivno dešava jedna te ista stvar. Administrator blogera očito nije u stanju izaći na kraj sa posljedicama hakerskog napada koji se desio prije nepunih tri tjedna.

Od svih izbrisanih postova više od pola  sam uspjela sačuvat (samim tim što redovno radim backup objavljenih postova), ostale sam uspjela donekle vratit, pronać na google privremenoj memoriji,

Ne mogu se podičit reuw-ovim brojkama, ali i ja pređoh meni neku magičnu brojku i zaustavih se na 256 hiljada i nešto preko, s prosječnom dnevnom posjetom 146…  Današnje brojke su bitno manje, ako ikako i rade…

Revoltirana činjenicom da ne mogu objaviti post, prije dva dana napisah mail administratoru, kojeg prenosim u cijelosti. Naravno, odgovora nema…..


From: "BOZENA LONCARIC"
Date: 11 Jun 2013 19:27
Subject: BROWSERI
To: "info@blogger.ba" <info@blogger.ba>

Dobar dan želim :)

zašto ponovo imamo problema sa postavljanjem postova?

od 4 browsera koja imam na stroju, a gotovo uvijek korsitim samo IE, jedva na jednom se pokažu captcha slova. Razumijem potrebu za njihovim stavljanjem, ali zar je to tako teško to urediti?

O Counteru da i ne govorim. Poslala sam već dva upita na temu counter, i ni na jedan nisam dobila odgovor, makar iz pristojnosti, a counter i dalje ne radi.

Volim blogger.ba, ne želim ga napustiti, ali sve što radite, radite na štetu nas koji ostajemo vjerni blogger.ba zajednici. Ne bih voljela da je moram napustiti, ali ovo zaista nema smisla.

Ako ne želite ili ne znate riješiti problem, recite to iskreno pa da nađemo nekoga ko zna riješiti problem ili da potražimo sebi drugu zajednicu. Bolju, ažurniju, a uvjerena sam da i vi znate da ih ima.

Nadam se da ću bar na ovaj moj upit dobiti odgovor.

Srdačan pozdrav

http://graciasalavida.blogger.ba/

 

Odgovor do danas nije stigao, ni na jedan od moja tri maila…

Nekoliko sati kasnije, (da li zbog maila ili ne, pojma nemam) na dva browsera, postavaljanje postova je omogućeno, pa čak i editiranje i promjena html koda…

Da li je potrebna nova akcija nas kojima je stalo? Nas, kojima je dovoljan i ovakav „siromašan“ blogger.ba, usprkos činjenici da smo svi svjesni da postoje bolji i ažurniji blog siteovi?

Najjednostavnije je otići. I ja bih kad ne bih ovdje imala ljude, ne govorim samo o čitaocima, nego jednostavno ljude koje upoznah i s kojima dijelim svoj blogerski život.

Ne želim negdje počinjati ispočetka, ali to ne znači da se to neće jednom nekad i dogoditi.


12.06.2013.

SKULLS I SAVJEST

 

Čitam jučer o Edwardu Snowdenu... razni izvori, razni autori, ali svi govore isto....  evo jutros čitam o Brandonu Bryantu , i sjetih se jedne fotografije, koja je eto i ovdje objavljena http://blob.blogger.ba/arhiva/2013/06/11/3549151 

Zanima me, jel zaista potrebna smrt, ne jedna, iako bi i zbog te jedne jedine trebalo reagirat, ali svijet je čudan, njega ne zanima jedna smrt, ni desetine, ni hiljade smrti... lako je okrenut glavu.... nisam čuo, nisam vidio..... ko se sjeća onog divnog odgovora / izgovora ma kako pitanje glasilo "ja nisam odavde"?

Ali, kad svijest i naročito savjest proradi rijetkim pojedincima, poput Juliana Assange-a, kojeg eto izgleda jedno zbog silovanja u manage-a-trois (?!?) žele strpati u zatvor, ili Snowdena, ili Bryanta... ili mnogim možda i neimenovanim pojedinicima.... e njih tada treba na otok If... da slučajno ne bi „zatrovali“ ljude istinom…..

Razmišljam o Bryantu... kaže, sa 19 se priključio Air Force, želeći i romantično vjerujući da će biti 007. Ne čudi me nimalo što se gotovo 100 & regrutiranih uzima iz tinejdžerske populacije. Jedino njima se mogu prati mozgovi i svesti ih na nivo bespogovornih poslušnika. Zar je onda čudno da su i pripadnici SS odreda, Gestapo-a, NKVD-a, Stasse-a. Mossad-a, Securitate-a i mnogobrojnih sličnih organizacija jednako beskrupulozni, jednako poslušnici svojih BB, jednako sadistički, a eto i Uncle Sam se, iako dosad (ne)uspješno skriven iza i u ime (svoje) demokracije, pokazao nimalo drugačijim.

No, to smo znali, to je bila javna tajna. Danas se sve više okreće u pravcu razotkrivanja pravog lica. No, hoćemo li biti živi svjedoci katarze koja je potrebna i Uncle Samu?

Jedan članak od jučer je dijelom na tom tragu. MM i njena "misteriozna" smrt. Zašto pod navodnicima?

Sebe ubrajam u ljude koji su zbog svojih interesa i afiniteta prema braći Kennedy, upoznata s mnogim objavljenim informacijama, i naravno, jedna u nizu tih i takvih je i veza obojice braće s MM, Ne samo veza JFK, koja je bila javna tajna, nego i RFK, koja se duboko tajila, no usprkos svemu bila je dobro poznata informacija uskom krugu ljudi.

Eto, nakon 50 godina možda doznajemo istinu. Nadam se da ću doživjeti i otkrivanje pune istine o JFK i Dallasu, 1963., pa da dokažem ispravnost moje teorije.

Ili je sve skupa puko mazanje očiju, a Skulls i dalje vode svijet onako kako im se svidi, da ne budem vulgarna, u datom trenu?

 

11.06.2013.

NAŠE VELO MISTO

Ima puno lipih stvari samo ne smin kazat..... A ni osmijeh mi ne silazi s lica ..... :D

11.06.2013.

ZELJA

Pozelih neke ljude... jednostavno je....

11.06.2013.

IZBRISANI - 2

 

26.05.2013.
PARALELNI SVIJET ĐORĐA BALAŠEVIĆA
 
Dal se bar ponekad seti
ringišpila zvon
prosto ko u sevdalinki
poznato mi sve
kafa, ruža, nes vanila
ezan, Štuke i Anita
Đole svira na sav glas 

Vozili smo putem Vrela
kiša ili ne
Inat kuća, Vratnik, Sebilj
i Latinski most
zavejani Trg sa šahom
gde poželeh da sam tvoja
i da uvek bude kao tad

Zvonio je saz
neku tužnu, staru stvar
volila bih da mi piše
jednom bar
zateklo je jutro snežno
naše zvezde dve
ljubila sam nežno ko nijedna pre

Pogledom sam posle dugo
pratila taj trag
Vilsonovom ulicom
niz Miljacku
gonila me pesma ona
znala sam od pre
jutro će promeniti sve

Srce uvek jače bije
kad se setim sveg
Đoletove pesme
bude iste sne
eh da mi je znati zašto
dal pomisli ikad na me
il u inat neku ljubi sad
 
 
 
 
25.05.2013.
REQUIEM
 
 
 
23.05.2013.
BAKA Č.
 
Utorak. Na današnji datum prije dvadeset četiri godine. Sjedimo u kuhinji. Sjećamo se nekih povijesti. Ispijamo kavu i sok. Pričamo o budućnosti koju nosi Duino. Nadamo se povratku, koji, kad danas o tome razmišljam nikad nije došao. Niti će doći.
 
Zvoni telefon. Baka se ispričava i odgovara na poziv. Njena pojava me podsjeća na moju baku. Niska rastom, nekako laganog hoda, sijede uređene frizure. Poziv je iz Slatine, ubrzo zaključujem.
 
Odlutam mislima i sjetim se njenog prvog kolača meni ponuđenog. I tada smo bile u kuhinji. Tu smo Z. i ja uvijek, gotovo uvijek pile dvosatne kave. Kao da mi je to bio normativ. Jedino dva sata razgovora su mogle ispuniti praznine. Tim kavama i razgovorima svaki put napunih dušu.
 
Kao kroz polusan čujem razgovor. Trudim se da ne slušam. Tih nekoliko godina češće sam dolazila. Jednom mjesečno. I ovaj put sam došla s istim razlogom.
 
„Kako je..... ? A šta radi....?“ Pitanja su se nizala u nedogled. Za svakog kojeg je poznavala i s kim je imala još kontakt.
 
U tom trenu nisam o tome razmišljala, ali tri dana poslije sve se posložilo, sve kockice. To je bilo opraštanje. Pozdravljanje. Sve mi je to bilo poznato.... Sjetih se moje bake i njenog poziva Tuzli....
 
U petak, tri dana poslije, baka Č. je umrla.
 
 
22.05.2013.
.....
 
Progutah.... ali doslovce... i ostadoh s grčem.....
 
-------
 
 
Citati u kojima se pronađoh:
 
Str.149: .“... Muhammed a.s. u jednom hadisu kaže „Putujte da budete zdravi“....“
 
Str.204: „.... Idem na benzinsku stanicu, ... govorila je kada je trebalo da putuje....“
 
Objavio/la graciasalavida u 16:39, 6 komentar(a)print#
10.06.2013.

IZBRISANI - 1

 

20.05.2013.
KAFENISANJE
250.000-ti posjetilac graciasalavida.blogger.ba ima kafu od mene, a ja od njega/nje tufahiju :))))
Objavio/la graciasalavida u 08:02, 15 komentar(a), print, #
19.05.2013.
19.5.2013.
Za sve postoji prvi put....
Treba upamtit današnji datum..... izbacili smo squattera....
Objavio/la graciasalavida u 23:32, 0 komentar(a), print, #
17.05.2013.
SVE DOĐE NA SVOJE....
E moj ti......
Kasno se sjetih da bih mogla trznut volanom na lijevo... imaš sreće...  savjest i svjest su prevladali.... hodaš cestom k'o da te poplava donijela.... nabio sunčane, a vani oblačno.... pustio brkove .... valjda nemaš struje za taj dio svog lica.. premda i da se zamažeš pastom za cipele, ne bi ti pomoglo....
Ne možeš se ti nikom sakriti.... ni samom sebi,... više od dvadeset godina znaš istinu od koje bježiš... kratke noge nisu samo u laži.... kad bolje razmislim, ti živiš laž svih ovih godina.... ti jednostavno jesi laž....
Znam da si me vidio.... znam i da si me prepoznao... nisi zastao makar da klimneš glavom u znak pozdrava.... nisi se ni okrenuo.... ne zaslužujem li barem toliko? Ne zaslužuje li ona barem toliko?
Čemu se ja to čudim.... ne, ne, krivo.... ne čudim se... iznenadilo bi me da si reagirao....
I onomad, usred zime, kao i danas, sunčanim naočalama sakrivaš svoju svjest, svoju savjest.... od prvog dana bježiš od mene k'o vrag od tamjana...
Imam samo jednu želju.... vezanu za tebe.... i dočekat ću je.... ne bila ja ja, i iskoristit ću je.... neće me spriječiti ništa da izgovorim riječi od kojih će ti te tvoje markom označene sunčane pobijeliti...
Ako ništa drugo da zadovoljim svoju taštinu, .... da opravdam suze koje sam prolila dvaputa zbog tebe.... a i jednom je bilo previše.... nisi ih bio vrijedan ni prvi ni drugi put... a ja budala, vjerovala u svijest, u savjest, u krv....
Sve dođe na svoje.... znam ja, znaš i ti.....
 
Objavio/la graciasalavida u 23:22, 5 komentar(a), print, #
17.05.2013.
JEDNA STARA
 
Konje ubijaju..... zar ne....
 
Objavio/la graciasalavida u 08:44, 3 komentar(a), print, #
16.05.2013.
... SVAKE NOĆI...
 
Objavio/la graciasalavida u 08:46, 6 komentar(a), print, #
15.05.2013.
POŠTO
 
Mladi krompir?
 
Objavio/la graciasalavida u 21:59, 2 komentar(a), print, #
15.05.2013.
HVARSKE SLIKE
Nakon jurnjave poput pravog Schumachera kroz cijelu državu, s nogom na gasu da se kazaljka ne pomakne ispod 150...  uz društvo i razgovor s dvoje Poljaka, učesnika autostop utrke do Dubrovnika, stigoh na vrijeme na trajekt....
 
Objavio/la graciasalavida u 09:48, 6 komentar(a), print, #
14.05.2013.
RAPSKE SLIKE
Stinica i trajekt na vidiku....
 
 
 
 
 
 
Objavio/la graciasalavida u 08:39, 10 komentar(a), print, #
13.05.2013.
NA NJIMA SVIJET OSTAJE....
Svijet definitivno ostaje na mlađima. Upravo naučih kako se dolazi na posao. Sa entuzijazmom, veseljem, radošću, da ne govorim na vrijeme….
 
Posao treba činiti zadovoljstvo, pa čak i onda kad ti je plaća redovna, velika, mala, neredovita, nikakva, ili je nema uopće.
 
Dolazak na posao treba biti poput odlaska na teferić, piknik, dernek, izlet, jedno-ili više-dnevni….
 
Svakako treba ponijeti slijedeće, to je minimum minimuma… sve pride je više nego dobrodošlo…
 
I ja stoga uzeh ovo kao normativ… Prenijet ću ovaj meni našoj dragoj kuhinji u kojoj svakodnevno jedem… jedino ću im dodatno uvjetovati da tufahije moraju biti na dnevnoj, a ne na mjesečnoj bazi….
 
A sad, evo šta je apsolutno nužno ponijeti i donijeti svaki dan na posao.
 
Hvala mojoj dragoj kolegici što mi je poslala svoj današnji meni.
 
Cijeđena naranča
Jagode
Čokolada
Riža i šnicle, malo hljeba
Salata
Banana
Kikiriki
Lješnjak
Kafa
I  dinja (izrezana)
 
Na sve ovo Balašević bi samo dodao „… i rezance s makom“….
Objavio/la graciasalavida u 16:37, 15 komentar(a), print, #
12.05.2013.
RIJEČI
Dobih kompliment....
Rekoše da sam i ja Hanka..... njima.... njihova....
Objavio/la graciasalavida u 23:49, 3 komentar(a), print, #
10.06.2013.

DOK MILJACKA PROTIČE

 

Bijah svuda...  prođoh pola Bosne, pola Hrvatske....

Sad bih trebala odmorit.... možda... već imam plan za kraj juna, sredinu jula, početak augusta...

U poluvremenu čekam iznenađenje.... neko iznenađenje.....  uvijek je tako bilo... kad imam svoj plan, uvijek uleti nešto što me dodatno razveseli....

Možda ispričam, možda ne... možda ostavim za sebe i svoj svijet mimo bloga, možda objavim svima...  sve zavisi od iznenađenja....

U međuvremenu idem promijenit kočnice na jurilici... vrijeme je....

 

 HARI & ŽERA - DOK MILJACKA PROTIČE 

 

09.06.2013.

IMAM

 

Vozačku petu i lijevu ruku ....

 

 FREDDIE - IT'S A HARD LIFE 

 

07.06.2013.

DJEČJA USTA

 

"Dijete je otac čovjeka", rekao je, ako se ne varam, Freud.
Upravo tom vodiljom poslužili su se ljudi koji su napravili jednu od najzabavnijih emisija ikada - "Kefalicu" (TV Avala). U ovom, sada već kultnom serijalu klinci odgovaraju na tako obična, a tako teška pitanja. Srž odgovora često je nedokučiv odraslima. Jednako kao i bit duhovitosti. Jednako kao i bit života. Ovo je samo jedan, mali djelić njihove životne filozofije:
 
Što je dijeta? Dijeta je kad ne smiješ ništa jesti osim onoga što smiješ.  

A fakultet? To je kad učiš i nikad ne naučiš.  

Bogatstvo je kad kupuješ, kupuješ, kupuješ pa ti opet na kraju bude dosadno.  

Političari su ljudi koji prave napolitanke.  

Aerobik? U to vjeruju samo ružne tete.  !!!!!!!!

Prezime služi da se ljudi ne bi zvali sa "ej".  

Gdje je Amerika? Tamo su živjeli kauboji i indijanci, ali su se poubijali pa sad žive samo glumci.  

Vjenčanje je kad se udaš za nekog lijepog dečka. A prvo... kao što moja teta ima dečka Vladu, sad ga gleda, spava s njim, da vidi je li dobar, da je slučajno ne zezne!  

Brak je kad dečko i djevojka odu prvo u crkvu, a poslije u banku ili poštu, nisam baš siguran. Kod nas se muškarci mogu oženiti samo s jednom ženom. To se naziva monotonija.  

Ljubav? To je kada nekog voliš i ljubiš i kad ti srce drnda.  

Kako se prave bebe? Prave se noću, zato bebe žmire kad se rode. Bebe se prave kad si dobar pa ti rode brata, a onda je on glavni pa si badava bio dobar.  
 
Reklame? One služe da ideš piškiti ako ti se piški.  !!!!!!!!!!!!!!!!!

I za kraj, antologijska izjava jednog klinca na pitanje čemu služi kompjuter?  

On služi da mama i tata ne spavaju više zajedno!
 
07.06.2013.

MOJI SARAJEVSKI DANI - 4

 

Čaršijom odzvanjaju razni jezici, od engleskog, francuskog, njemačkog…. Ne primjetih nijednu japansku grupu koju obično viđam… možda im nije sezona, ko će znat…
 
Dok čekam begovu, gledam sastav gostiju galerije … dva britanska para ispred mene, dvije njemice pored mene, dijagonalno lijeve dva para naših ljudi….
 
Ne možeš omanut… zagrepčani…. I da nisu progovorili, znala bih da su oni… zbog nedoumice šta bi jeli, raspitujući se kod konobara šta je ovo, šta je ono… prvih dvadeset minuta su raspravljali o izgledu uštipaka… jesu li to isti kakve radimo u Zagrebu.. ili su to poput dalmatinskih fritula… njene su, kaže, ravne, plošne,… ove sigurno nisu takve, na neki način sumnja u izgled i način konzumiranja… kako sad uštipci sa sirom, džemom i kajmakom… to se kod njih ne jede tako….
 
Britanci koji su odma do njih, već su gotovi s jelom, sjede i uživaju u piću poslije jela.. ne znam što su jeli, nisu raspravljali o tome…. Nije da sam slušala, ali sam uživala u njihovom naglasku, mimici, gestikulaciji…. Poželih do Engleske.. nisam dugo bila….
 
Njemice su već pojele, uživaju u čaši crnog vina svaka…
 
Pažnja mi se svako malo vraća na te zagrepčane… moja begova došla, iako nije bilo hladno, ugrijala me i zagrijala topla begova čorba… već pri samom ulasku znala šta ću … begova i klepe…. Nisam se ja tu puno dvoumila….
 
Bilo je i đulbastija na meniju, no nisam bila sigurna kolika je porcija, pa odustadoh od narudžbe… ail nakon klepi, odlučih se počastit kadaifom….
 
Zagrepčani stalno nešto mrmore među sobom, hoće li to ona uspjet pojest, ili ne, nekako je veliko, malo, gusto, rijetko, … druga upita, hoćemo li poslije u pivnicu na pivo, i tamo, kaže možemo jest…
 
Nije li nepristojno to naglas izgovarati? Ako već ima ta želja, onda se to vani izgovara, barem bih ja tako, a ne da me konobar ovdje čuje… meni je to pitanje bontona….
 
Njihov se razgovor sveo na usporedbe šta su jeli u Zagrebu, Beogradu, a šta u Sarajevu, gdje je šta bolje, lošije, ….
 
Jednom prilikom, po povratku iz Skopja, upitali me, jel Skopje prljav grad, tražeći od mene potvrdan odgovor. Zamislih se tada, ali odgovarih kontrapitanjem, a jel Zagreb čist grad? Po čemu smo mi to bolji?
 
Ako i je prljav, ja nisam vidjela… na koncu i tržnica Dolac u Zagrebu, najpoznatija i najveća tržnica, nakon završetka radnog vremena nije ni u snu oličenje čistoće, prema tome nikako mi neće biti jasan cilj takvog pitanja….
 
U svakom gradu možeš naći prljavštine, naravno ako je tražiš… nijedan grad, velegrad, city od toga nije imun….
 
Njemice prve odoše, zadovoljne, site, zatim i englezi… Zagrepčani su ostali sjedit, lamentirajući nad nečim…
 
U neka doba dođe i moj kadaif… divan je, ali brate sladak… u stvari, precijenih samu sebe… poslije begove i klepa, teško da bi išta više stalo, al eto kad već poručih da makar pola pojedem….
 
Došle i neke tri cure, zainteresirano pitaju konobara što mi je to donio… ali ostadoše na povrću s roštilja…
 
Izađoh na Sarače… kiša lagano pada, neprimjetno, neosjetno… nema ljudi, ali čaršija nije prazna… nije ni pretjerano kasno…
 
Pred čaršijskom džamijom zastadoh, uživajući u tišini trenutka… čuje se samo voda koja lagano pljuska…. U kući sevdaha još ima ljudi… diskretno svjetlo.. kako sam ušla, zasvira Amira Medunjanin…. Ostadoh slušati… i uživat u pjesmi, u njenom glasu… i odlučih se za dolazak na Sevdah Fest…. Amira uživo, to se ne propušta…. 
 
Uz čaj od nane, i s mislima na poklon što dobih nekoliko sati ranije, završavam dan…
06.06.2013.

ZNAK

 

Prvo što pogledam je vrat... nađem li spomen, znat ću....

 

05.06.2013.

ŽELIM

 

Lijepu i mirnu noć ....

 

Mubarek Lejletul Miradž.....

 

05.06.2013.

MOJI SARAJEVSKI DANI - 3

 

Sarajevo je osvanulo osunčano, vedrog neba, s mjestimičnim onim lijepim tufnatim bijelim oblacima…. Čaršija se pomalo i polako budi…. Krenuh opet do bankomata, ali i do Imareta… meni najdraže pekare u Sarajevu…
 
Nju jednom nekad prvu upoznah…. Razmišljajući o njoj sjetih se djetinjstva… bila sam veliki fan križaljki… i sjetih se tad u tom trenu kako saznah da postoji ta riječ… u onom mjesečniku „KVIZ“, u križaljkama,…. Već ih godinama ne rješavam…. Nekad imam osjećaj da sve te križaljke znam napamet.. ne znam ima li koja riječ a da sam je naučila iz križaljki…. Ako se i odlučim rješavat križaljku, treba mi pet minuta da je riješim…. Ne pružaju mi više zadovoljstvo kao nekad…
 
Sjednem u kuću sevdaha, na jutarnju kafu…. I dobih kompliment.. možda i nije, al ja ga takvim osjetih u tom trenu…. Pita me Smajo, jesam li ja pisac….
 
Koliko znam, nisam, ali možda zaista tako djelujem… valjda je on sam sebi jedino tako mogao objasnit moje, u prosjeku jednom-a-ponekad-i-dva-put-mjesečno, prisustvo …..
 
Ispričasmo se…. Ko dva jarana… na koncu, viđamo se tih mojih pet godina, … tako mi unaprijedismo naš odnos na jedan viši level :D
 
Trenutke pred odlazak provedoh na Ilidži…… na rijeci Željeznici, s jednim okom na nebu očekujući i prateći avione koji uzlijeću i slijeću…
 
Uz razne reminiscencije, analize, ideje za budućnost završimo na ringišpilu…. Kaže mi, da su onu plesačicu, u luna parku, zvali „kurva plesačica“… još tamo u djetinjstvu…. Jer bila je tokom cijele ne-snježne godine na Ilidži, a oni, sarajevska djeca, imali su je samo tokom dva zimska mjeseca i za vrijeme praznika….
 
Parafrazirajući poznatu uzrečicu i dodajvaući sve njene nove i novije oblike, rezimirajući neke naše, ljudske i ljudima date situacije i okolnosti, sudbine i usude, (on: život je kurva, ja: ne, to je karta :D, on: politika je kurva; ja: no dobro, da zaokružimo, život je kurva) rastadosmo se u MacDrive-u, koji nam se kao slučajno našao na putu za Dobrinju….. junior milkshake od jagode i čokolade zasladio je događaje prethodnog dana… MM birtday…
 
Povratak kući sa Dobrinje, preko Alipašinog, do Skenderije, Koševskom…. Klasika… i u tom trenu, kao naručen svira Balaševićev „Ringišpil“… kao da je naručen….
 
RIngišpil mi je jednom nekad, tamo prije pet godina ozdvanjao glavom, i eto sad, u povratku kući kao da zna šta mi je, ne samo potrebno, već da je i kurva plesačica bila jedno od sjećanja iz djetinjstva…..
 
Kako se kretah u pravcu sjevera, sunca sve manje oblaka sve više… prometa nema… mogu kako hoću…. Ipak, znam ja gdje me oni stacionarni čekaju, pa se ponašam prema pravilima…..
 
Pred Dobojem, na raskrsnici za Tešanj, iskoči mi opet tabla „groblje tenkova“. Pogledam na sat, vidim imam vremena, nema potrebe da „prerano“ dođem kući, … i skrenem lijevo…. 
 
Usporim, vozim jedva pedesetak očekujući tu tablu da se pojavi opet….. gledam lijevo desno, i osim silnih tabli za shopping centre i poslovne zone, nikako da pronađem ono što tražim….
 
Izađem i iz Tešanjke.. tu već odustadoh, mora da sam previdjela…. Haj nema veze, otvorim kartu, provjeravam kud me cesta vodi, table spominju Banja Luku, al da vidim koliko je to kilometara, isplati li mi se vraćat ili da produžim….
 
Cesta je sasvim ugodna, dobra, nema rupa, lagana za vožnju… odustah od vraćanja.. na koncu, onaj dio od Doboja do Broda gotovo da znam napamet… tamo mi je već dosadno vozit… odluka je pala… idem ovuda, do kraja… tim više što ću na autocestu u Hrvatskoj ući na Okučanima, i proći ću jeftinije…. I za auto i za mene je zdravije da se vozimo ovom cestom, bolje njom nego autocestom…..
 
Prođoh kroz niz naselja… Kotor Varoš me ugodno iznenadio…. Uđoh u Banja Luku s druge strane, upoznah je s druge strane, dosad neviđene…..
 
Tu uzeh gorivo…. I koliko god nisam napravila nikakvu glupost, al napravih grešku u koracima. Naravoučenije: ne uzimaj gorivo kod privatnika. Točka. Možeš samo na poznatim stanicama. Točka.
 
Nešto se dešava sa graničnom policijom. Već dva put uđoh i izađoh iz Bosne, a da nisam čekala…. Ili bolje da se ne žalim? :D
 
04.06.2013.

MOJI SARAJEVSKI DANI - 2

 

Prvo junsko sarajevsko jutro…. Kiša onako jesenski pada, pomalo…. Doručak, kafa, razgovor, torta…. Čak i odspavah….
 
Rano poslijepodne donijelo je druženje uz kafu….. lokacija je uvijek ista….
 
Nisam se tome nadala, ali i ovaj put dobih poklone…. Čak štaviše, i zaboravih da sam poželjela nešto…. Više je to bio neki retorički izraz, ali me Pravivalter izgleda shvatio ozbiljno…..
 
Mora da strašno opasno djelujem :D, mora da se prestrašio još tamo u aprilu….
 
Dobih divnu bosansku deliciju, torbicu za mobitel, i divnu, divnu knjigu…. Čini mi se sve objavljene priče Daria Džamonje…. Na 830-tak stranica…. Valtere, zaista, od srca ti hvala…. Iznenadio si me :)
 
Večer provedoh u šetnji…. Napravih nekih stotinjak slika…. Naučih štošta novo… želudac me odveo do galerije Pod lipom…. Osim što sam gledala slike, uživah u begovoj i klepama… precijenila sam se naručivši i kadaif…. I ne samo to… slatkoooo.. previše slatko za mene…. vratih se početno mjesto, kuća sevdaha i čaj od nane……
 
Večernja šetnja čaršijom donijela je nekoliko kapi kiše, no bez posljedica za mene…. onaj moj engleski kišobran s početka prvog dana, uredno je ostavljen u parkiranom autu, ne znam ni danas ko je koga čuvao…
 
Posjetih i ovaj put česmu na Begovoj džamiji… najveći užitak mi je popiti tu vodu.. bila ona izvorska ili ne, njen okus, njena tvrdoća (ili mekoća) uvijek mi ugase žeđ koju uvijek osjetim, sad već poput Pavlovljevog refleksa čim se pojavim u blizini džamije….
 
Dan je završio s Džamonjom...
 
03.06.2013.

MOJI SARAJEVSKI DANI...

 

Ponijela sam se typically british, not that I didn't have a reason, but umbrella was meant to be next to my hands…. And imagine that, it was never used :D
 
Oblaci, kiša, sve je to prijetilo, paduckalo dok god sam bila u autu, a čim sam naumila stat da bih izašla, evo nje stala :D
 
Naumih preko Skender Vakufa. Pripremila se ja dobro, kartu imam, google earth u glavi (prethodnih dana sam baš baš gledala kud šta kako), vode imam, jest ne moram, ….
 
Dok sam rekla keks evo me na granici, i začudo nismo dugo čekali, možda 5-7 minuta….  Samo što sam prešla granicu, sine mi u glavi da sam zaboravila bosanski novčanik, to ti je onaj u kojem imam marke. Baš i nije uputno nigdje vaditi onaj osnovni gdje imaš tonu kartica, tako i ja imam poseban novčanik, samo za novac, i u njemu držim marke. E sad, šta sad da radim? Hajd, nisam imala ni para baš tamo, pa nije veliki problem, ..  pade odluka, tu u bos gradiški ima neki shopping centar, stat ću ja tamo, ima bankomat, pa ću uzet pare, imam kod sebe 10 maraka, al to nije ništa….. hajd stanem, pristojno čekam u redu za neku banku, meni nepoznatu, i čekam i čekam, i onda odustanem, pa ima bankomat… i tako ja krenem, začas sam došla do Banja Luke, prošla kroz nju i sad samo čekam tu neku raskrsnicu da pređem Vrbas… na njegovu desnu obalu…
 
Eto raskrsnice, eto mosta….  Podsjetio me na most preko Bojane u Skadru….. onaj je bio puno veći, i masivniji, za ovog zaboravih kakve je konstrukcije, ali ono po čemu vozimo je bitno…. Hrpa dasaka koje kad kročiš autom, radi samo : klap klap klap klap klap…. Jao koji je to bio smijeh….
 
Cesta prema Skender Vakufu nije loša, ne mogu se požalit, volim kad su ceste zavojite, nije dosadno, nema serpentina u klasičnom smislu riječi….
 
Okolica – beskrajne nepregledne šume… crnogorica uglavnom… prelijepo!!! I onda jednom kad se uspneš…. Pogled s lijeve strane, na obronke, još uvijek ne znam koja je to planina, trebala bih pogledat auto kartu, uglavnom predivan pogled… tim više što je zrak bio čist, nije padala kiša, tu i tamo je neko sunce provirivalo, pa su obronci bili neki osunčani, neki ne…. Šume pašnjaci kuće … izmjenjuju se u nepravilnom ritmu…. Prelijepo….
 
Skender Vakuf – uslikah nešto iz centra, al onda cesta ide okolo mjesta, pa sam na izlasku uslikala taj neki pogled, za takove stvari bih trebala bolji aparat…sa puno boljom rezolucijom….
 
Uskoro se približavam Vlašiću…  ima tu neki plato, neznam kako se zove, ali ogroman ravni prostor, sa bezbroj vikendica, s jako strmim krovovima, poput alspkih… predivno!!!! Prelijepo!!!! Mogu zamislit kako to izgleda za vrijeme zime…. Puno snijega, prava pravcata idila… naiđoh na spomenik poginulima za vrijeme VI ofenzive, na Drvar, tu stadoh, protegoh noge cigaretu vremena…. Uslikah naravno.. nedugo zatim nađoh nešto sliči na stećak, a nije… stadoh i tu, uslikah…. To je jedan kameni blok, sa detaljima sličnim onima na stećcima, ali piše spomen nekom dr Milivoju Jambrišaku, poginulom 1943…..
 
Odma tu, nekih 500 m dalje odvaja se cesta za Babanovac, …. Sad mi je žao što nisam i gore otišla, imala sam vremena… no eto mi razloga da još jednom prođem ovom cestom….
 
Na jednom mjestu otvori se predivan pogled…. Turbe… jedino Turbe osunčano, sve ostalo u sjeni oblaka… ali Turbe ko jedna svijetla oaza….. uslikah i to….
 
U Turbetu se izblamirah….  Propisno ….  Trebam se sparkirat kod Ammare, a ja opet, po ne znam koji put ko biva ne mogu pronać kuću…. Da bude stvar ljepša, ja JESAM bila došla do njene kuće, i umejsto da pogledam desno, ja gledala lijevo, i naravno kuću ne vidim, i okrećem su tu, tražeći ponovo i ponovo…. Ajme sramoteeeee :D
 
S Ammarom, provedeoh gotovo pet sati.. pričajući i pričajući…. Nešto prije 6 krenuh za Sarajevo… Prva stanica – Zetra… piće dobrodošlice…. Pala i pizza….)
 
Pomalo kasno, al ne i prekasno dođoh svojoj domaćici…..
 
02.06.2013.

KRUG

 

Zagreb

Stara Gradiška

Gradiška

Banja Luka

Skender Vakuf

Turbe

Travnik

Sarajevo

Kakanj

Zenica

Žepče

Maglaj

Tešanjka

Teslić

Kotor Varoš

Banja Luka

Gradiška

Stara Gradiška

Zagreb

 

02.06.2013.

AKO

Ti jave da sam pao...

01.06.2013.

505

S crtom..... cokolada... torta.... pizza.... pice dobrodoslice... Zetra.... Kids Fest.... rodjendani.... i zajednicki nazivnik Seher hanuma....

Gracias a la Vida

ZUKINIM STOPAMA

Instagram

SVAKAKO PROČITATI

“vAlter Ego“ - naručite svoj primjerak

FERESHTEH ROSHAN: "ANOTHER SKY"
FERESHTEH ROSHAN: "DRUGO NEBO"

ŠEHER HANUMA
OCT 13, 2013
FEB 27, 2013
DRUGO NEBO
SEP 28 ANNO DOMINI
PETAK TRINAESTI.....
DAN TREĆI
DAN
LJUDI
CATHARSIS
PRIJATELJSTVO
MOJA RAJA
FAKTOR IZNENAĐENJA
JOŠ SAM TAMO
KAKO DOĆI DO HRVATSKE
KAKO DOĆI DO HRVATSKE - NASTAVAK
NA KRILIMA OVOG LJETA
GOST A.
IMA LI IŠTA LJEPŠE
BITI NAŠ
NOUVELLE VAGUE – DANCING WITH MYSELF
SKAPINO
2008
KAZNA
KONFERENCIJA
TRG RATNIKA
SARAJEVO
JA
DODIR SVILE
ŠEHERGRAD
409, 410, 411, 412…
ILIDŽA
MAČAK U ČIZMAMA
ZENICA
SUBOTNJE BAKANALIJE
O SARAJEVU
KOKOŠKA
KAO RANI MRAZ
E SAD… DA KRENEM NATRAG?
SIMIN HAN
PROSLAVA UZ SARAJEVSKO
BEZ ODGOVORA
SLIKE
THE VOICE
MILJACKA
THE SARAJEVO HAGGADAH
HABEAS CORPUS
POKLON POD BOROM
BRDO
ĆIRO
ĆIRO 2
ĆIRO 3
PRIČAM
PRIČAM 2
PRIČAM 3
PRIČAM 4
PRIČAM 5
PRIČAM 6
PRIČAM 7
PRIČAM 8
PRIČAM - ODGOVORI
DOČEKUŠA, RAZGOVORUŠA, SIKTERUŠA
THE LIST
PRVI DAN
DAN DRUGI
DAN TREĆI
DAN ČETVRTI
DAN PETI
OBLACI I MEŠTROVIĆ
LJUBAV
SVUDA POĐI U ŠEHER DOĐI
MICHAEL SCHUMACHER vs TIME
MALI OD SCHUMACHERA
24 – DRUGI DIO
KRUG
24 – PRVI DIO vs KUNTA KINTE
DUŠA
ANGELINA JOLIE I JA….
ČETRDESET
PUNA USTA
REPORT
POZDRAV
ZA
RAZGOVORUŠA
INDIJA I DIVOTA PRAŠINE
WALTER, UDAJA,… GROUNDHOG DAY
DAN ŠTIKLI
TEX-MEX STYLE
VOZ
GRAD OD PESKA
MIRIS DUŠE
KOKOŠKA
OD BACHA DO SEVDAHA
ZELENA SI RIJEKA BILA
KESTENI I KOTROMANIĆ
HOR GAZEL
MARATON
ROĐENDANI
TRENUTAK
GODOT I JA
BOGATSTVO 2012
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 2
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 3
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 4
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 5
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 6
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 7
PET DANA - TUZLA
PET DANA - ZVORNIK
PET DANA – TUZLA (još uvijek)
PET DANA – GORAŽDE
PET DANA – SARAJEVO - ČARŠIJA
PET DANA – SARAJEVO – DOBRINJA – VOGOŠĆA
KIŠA IZNAD SARAJEVA
KIŠA IZNAD SARAJEVA - 2
PODRINJE 7/2013 – FATIMA broj 403
PODRINJE 7/2013 – ZVORNIK I DIVIČ
PODRINJE 7/2013 – SLIKE
PODRINJE 7/2013 – PET MINARETA
PODRINJE 7/2013 – SVADBARSKIM SOKAKOM
CRTA OKO PRAZNINE
SVE NEŠTO PRVO
KLAUSTROFOBIJA
STRADUN NA DRINI
AUGUST I DRINA
MERAK
GDJE JE PROMING
GDJE JE PROMING -2
GDJE JE PROMING -3
TAKSI - 1
TAKSI - 2
TAKSI - 3
TAKSI - 4
TAKSI – 4 a
U ZNAKU BROJA 13
TEBI PRIJATELJICE MOJA
NE DAJ DA TE DIRA
NE DAJ DA TE DIRA - 2
NE DAJ DA TE DIRA - 3
NE DAJ DA TE DIRA - 4
NE DAJ DA TE DIRA - 5
NE DAJ DA TE DIRA - 6
OGLEDALO GODINA
OGLEDALO GODINA - 2
OGLEDALO GODINA - 3
OGLEDALO GODINA - 4
I TAKO.....
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -2
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -3
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -4
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -5
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -6
IMA NEKA TAJNA VEZA
IMA NEKA TAJNA VEZA - 2
IMA NEKA TAJNA VEZA - 3
IMA NEKA TAJNA VEZA – 3a
IMA NEKA TAJNA VEZA – 4
PUN PJAT
PUN PJAT - 2
PUN PJAT - 3
PUN PJAT - 4
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.....
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.... - 2
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT..... - 3
TURNEJA BROJ JEDAN
TURNEJA BROJ DVA
TURNEJA BROJ TRI
DAN BEZ KRAJA
O UMJETNOSTI I MLADOSTI
GALEBOVI
TURNEJA BROJ ČETIRI
TURNEJA BROJ ČETIRI -2
LJETO I DUGI RUKAV
NERAZLIVENE BOJE
IVO ANDRIĆ, ENES KARIĆ I PENELOPE CRUZ
GLAS
KAKO SE OPET (NISAM) UDALA :D
SARAJEVO GREEN DESIGN BIENNALE
GRBAVICA
ANDRIĆU U POHODE
ANDRIĆU U POHODE - 2
ANDRIĆU U POHODE - 3
ANDRIĆU U POHODE - 4
ANDRIĆU U POHODE - 5
BRAD PITT I JA
BRAD PITT I JA - 2
BRAD PITT I JA - 3
BRAD PITT I JA - 4
BRAD PITT I JA - 5
ŠETNJA ZAGREBOM
ŠETNJA SAMOBOROM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM - 2
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI - 2
BLOGERSKA TURNEJA
BLOGERSKA TURNEJA - 2
BLOGERSKA TURNEJA - 3
BLOGERSKA TURNEJA - 4
OD BACHA DO SEVDAHA
OD BACHA DO SEVDAHA - ŠUGAMAN
OD BACHA DO SEVDAHA – POKONDIRENE TIKVE
OD BACHA DO SEVDAHA – KELJIN MUZEJ
OD BACHA DO SEVDAHA - KULTURA
OD BACHA DO SEVDAHA - CURRY
FINILI SU MARE BALI
GLUHO KOLO
MEETING POINT
TURNEJA 2018
TURNEJA 2018 - 2
TURNEJA 2018 - 3
TURNEJA 2018 - 4
TURNEJA 2018 - 5
TURNEJA 2018 - 6
SEVDAH
PENZIONERSKE AVANTURE - LOŠA
PENZIONERSKE AVANTURE – UPOZNAJ SARAJEVO
PENZIONERSKE AVANTURE – SUNCE, KAMEN, VODA
PENZIONERSKE AVANTURE – UMJETNOST I LANDRANJE
BUONGIORNO, COME STA?