30.06.2012.

SVAKA SLIČNOST JE SLUČAJNA...

.29.06.2012.

LA RUTA DEL ALMA DEL QUE ESTOY AMANDO - OTRA VEZ

Divan je osjećaj kad znaš da postoji osoba kojoj sve možeš reći....

Čak i ono što nitko ne smije znati.....

ps. čak su i captcha slova na mojoj strani .....

 

JOAN BAEZ - GRACIAS A LA VIDA

28.06.2012.

HELP

Neka mi neko meni ovako glupoj i blesavoj, svojeglavoj, tvrdoglavoj i svašta nešta, k'o Denzelu u Philadelphii, kao šestogodišnjaku, objasni, ali tako DA SHVATIM i RAZUMIJEM:

Zašto bi mene moralo interesirati gdje ti kupuješ svoje grudnjake? I, nadalje, da Lisca (ili koja god firma već) nakon dvije tri godine povlači liniju i onda ti moraš u Sloveniji kupovat sebi grudnjake??

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Sačuvaj me Bože!

28.06.2012.

SJEĆAŠ LI SE.....

Sjećaš li se mene?
Sjećaš li se mog dvorišta?
Sjećaš li se kako si iz svoje zgrade gledao moju kuću i koloturu?
Sjećaš li se da si po njoj znao kako doći do mene?
Sjećaš li se zemljanog terena na kojem smo igrali košarku?
Sjećaš li se da smo bjesomučno i neprekidno skakali za tom loptom?
Sjećaš li se da sam ti pomagala engleski?
Sjećaš li se da sam zbog tebe dobila jedinicu?
Sjećaš li se da si mi pričao o svojim simpatijama?
Sjećaš li se da si tražio moja mišljenja?
Sjećaš li se da si tražio da ti budem prijatelj?
Sjećaš li se kako sam uvijek bila blizu tebe?
Sjećaš li se kako sam uvijek bila tu za tebe?
Sjećaš li se našeg dopisivanja i došaptavanja za vrijeme satova?
Sjećaš li se da si uvijek sjedio iza mene?
Sjećaš li se da sam zbog tebe odlazila na satove koji mi nisu trebali?
Sjećaš li se da su mi tebe dali u zadatak?
Sjećaš li se koliko sam samo voljela tvoju kosu i tvoje oči?
Sjećaš li se kako smo se smijali jer smo bili jedan iza drugog u imeniku?
Sječaš li se naših leksikona?
Sjećaš li se kako smo se našli u istom košu – nas dvoje padobranci?
Sjećaš li se Željka i Branka?
Sjećaš li se Krune, Darka, Maria, Siniše?
Sjećaš li se mene k'o Calamity Jane među vama?
Sjećaš li se našeg brijega i sanjkanja?
Sjećaš li se kako smo hodali po zaleđenom potoku vraćajući se kući?
Sjećaš li se kako smo ganjali ljude u Jugotonu?
Sjećaš li se kako smo skakali po avionima i džipovima u Jadranfilmu?
Sjećaš li se onog autobusa?
Sjećaš li se ….
 
Sjećaš li se našeg zadnjeg susreta u tramvaju?
 
I onda si samo nestao….
Niko mi nije znao reći gdje si….
Znala sam u dnu duše da si otišao da se ne vratiš
I sad, sad kad sam te našla ponovo...
Ne dam te nikome, čuvam te samo za sebe....
 
   DONNY OSMOND - PUPPY LOVE
27.06.2012.

DA SAM MUŠKO....

Šta se sve može uvrstiti u opseg pojma "tjelesno ranjavanje"? Šta od svih uvrštenih pojmova možemo nazvati voljnim ili svjesnim, sa zlom ili dobrom namjerom, namjerno ili slučajno? Ima li razlike između udaranja ili ranjavanja hladnim i vatrenim oružjem od postupka kojim se muškoj djeci ostranjuje prepucij?

Način na koji se izvodi obrezivanje dječaka može biti diskutabilan i sporan, jer se zbog primjene neadekvatnog pribora mogu dogoditi infekcije, zatim sporna i diskutabilna može biti starost djeteta kojem se vrši obrezivanje, djetetov eventualni pristanak na sam čin, sve to može biti sporno i diskutabilno, ali to ne znači da razlog za obrezivanje možemo svrstati u opseg pojma "tjelesno ranjavanje".

Međutim, eto upravo to se u Njemačkoj dešava. Kaže, njemački sud je ocijenio da je obrezivanje iz vjerskih razloga tjelesno ranjavanje koje može biti kažnjivo. Obrezivanje iz medicinskih razloga je izuzeto. U čemu je razlika?

Da li to znači da obrezivanje muške djece iz higijenskih razloga, a posljedica je dakle ista, NE SPADA u tjelesno ranjavanje?

Nadalje, spominju se židovska i muslimanska zajednica. Jel to znači da samo te dvije zajednice obrezuju svoju djecu? Što je sa ostalim vjerskim zajednicama koje obrezuju svoju djecu iz nekih drugih, a ne vjerskih, razloga?  Nije li to napad na vjerske slobode?

Samo donošenje odluke bih nazvala i rasističkim, seksističkim, zadiranje u ne samo vjerske slobode pojedinca i zajednice.

Zašto se čitajući članak stječe dojam da je njemački sud, donoseći takvu odluku, mislio samo na mušku djecu? Zašto se tom, eto, odredbom koja će možda biti prihvaćena, izgleda izuzimaju i ženska djeca?

Postoje i razne afričke zajednice, koje izvode i obrezivanje ženske djece. Gdje i tko nam garantira da tih zajednica nema već u Njemačkoj? Na koncu, ne zaboravimo da je Njemačka kao kolonijalna sila, imala velik utjecaj u državama Afrike (vidi kartu).

Obrezivanje ženske djece došlo je i u naše krajeve.

Zar zaista možemo biti sigurni da ovakvo osakaćivanje ženske djece, djevojaka i žene nije možda sastavni dio trgovine bijelim robljem?

Da li taj isti njemački sud ima iole svjesti o medicinski gledano i u smislu zdravlja muškaraca, a da o čistoći i ne govorim, potrebnom obrezivanju muškaraca? I da je možda potrebnije u zakonom kažnjiva djela uvrstiti obrezivanje ženske djece, koje u svom postupku zaista ima za posljedicu odstranjivanja jednog, većeg ili manjeg dijela spolnog organa, zavisno od stupnja izvođenja zahvata, a koji su opisani u priloženom linku.

Poistovjećivanje obrezivanje penisa - odstranjivanje kožice ili prepucija i odstranjivanje dijela spolnog organa, ili još gore, apsolutno negiranje postojanja obrezivanja žena i neuvrštavanje u kažnjiva djela,  samo pokazuje i dokazuje neosjetljivost i ignoranciju sudaca koji su se uopće dosjetili donijeti takovu preporuku. 

Higijena ili vjera? Koji god da je razlog, odstranjivanje prepucija na penisu je čin kojeg odobravam.

Da kojim slučajem imam muško dijete tražila bih da se prepucij mom djetetu odstrani, .... da sam se kojim slučajem rodila kao muško, ili jednom nekad ako se opet na ovom svijetu pojavim kao muškarac, pristala bih da se prepucij sa mog penisa odstrani.

26.06.2012.

IZ KONTEKSTA, ALI..... :)))))

"izgledaš poput puterice"

26.06.2012.

DOWN UNDER

Za dobra stara vremena

Završio produženi vikend.

I sad sam se u ured došla odmoriti. Molim samo lijepe vijesti, da mi ne remetite odmor s nekim tužaljkama.

ps. Došao mi mail!! Danas je vrlooooo sretan dan

 

25.06.2012.

SAN.... I MELISA

Danas mi je melisa u stanu. Predivan miris. Imam ogroman broj stabljika koje čekaju da im skinem listiće.... ruke mi mirišu na limun, iako melisa nema veze s limunom.  

Bit će lakše ribizlu brati nakon ovog mirisa ....

ps. Ne pamtim kad mi je san bio toliko stvaran....  prije nekoliko mjeseci rekoše mi da kad sanjaš dragu osobu, ona tada misli na tebe... voljela bih, svim srcem se nadam da ima istine u tim riječima....

pps. jučer sam se, vidjevši jednu sliku, osjetila vrlo ponosnom što te znam....

  

EMIR & FROZEN CAMELS - SAN

Salata za osvježenje u ovim tropskim vrućinama :) berba prvog dana tex-mex tex-mex u pidžami :))) melisa listići i pupoljci melise spremni za sušenje
24.06.2012.

OPG GRACIAS A LA VIDA 2

Da vam je samo zamislit kako mi kuća miriše!!

Ubrala dio mente.....  onu sortu koja miriše kao mint žvakaće gume, svako malo protrčim pored tacne i promiješam te listiće da se zrak u sobi opet napuni njenim mirisom..... onda druga sorta će još malo pričekat....

Krenuh s ribizlama.... koliko vidim, nikad kraja.... samo što sam počela, već sam umorna od branja.....

ps. i dalje sam u pidžami   

 

ZAMIFR - I WILL ALWAYS LOVE YOU

23.06.2012.

OPG GRACIAS A LA VIDA

Da vam poželim dobar dan. I da vam se javim sa od-države-datog-odmora-jer-su-praznici-pali-u-pet-i-pon, drugim riječima jednog minijaturnog godišnjeg odmora.

Da bude pravi odmor samo sam se djelomično pobrinula. Višnje sam pobrala, za one koji znaju da sam sklona veranju i padanju, i ove godine sam se verala, ali pala nisam. Da jesam, pisalo bi o potresu s epicentrom ovdje gdje sam sada. Tako da prvi dan ovog mog odmora nisam nigdje izlazila i provela sam ga u PIDŽAMI. Cijeli dan.

No to ne znači da sam ljenčarila. Riješila sam se konačno tih višanja. Očistila ih od koštica, nešto na led, nešto posula šećerom i stavila na sunce. I koštice isto na šećer i na sunce. Pa ćemo vidjet. Kako god ispadne ja ću pit i popit, za druge ne znam  

Imam još jedan zadatak  - ribizle. I njih ima koliko hoćeš. Njih ne volim brati, jer bereš i bereš i bereš, i kad pogledaš šta si uradio - ništa. Zdjela puna, ali nisi se ni pomako. Tako da mi je to jedna obaveza koju ne volim. Ali nek se zna, volim ih jest.

Nadalje, tepih od otpalih plodova dunja, također treba pokupit. Od njih mi se ne vidi trava koju sam kosila neki dan.

Menta je skoro pa spremna za berbu. Maline nešto štrajkaju ove godine. Šljiva će isto biti puno. Grožđe se fino zaoblilo.

Eto, ovo mi sad liči na one izvještaje iz poljoprivrednih emisija, samo mi se čini da oni ništa od toga ne rade u pidžamama, a ja nek se eto i to zna, pdžamu ipak ne skidam sa sebe.

dracena i njeni novi listovi u prvom planu :) tepih od dunja :)))) dunjeeee :)))
21.06.2012.

MALO ANDRIĆA.....

Ne ruši sve mostove možda ćeš se vratiti,
Nisi ptica ni leptir obalom što leti,
Kada nema mostova uzalud je čeznuti,
Uzalud je shvatiti, uzalud je htjeti.
Ne ruši sve mostove možda ćeš se vratiti,
Ostavi bar jedan most između srca i mene,
U samoći je lakše neshvaćeno shvatiti,
Mogle bi te nazad nagnati uspomene.

I. Andrić

ANNA OXA - PAGLIACCIO AZZURRO

 

21.06.2012.

JEL NEMO BIO ŽENA?

Jules Verne se ne bi nimalo osramotio da je kojim slučajem i ovo opisao. Kao moguće. A kažu da je moguće. Ovdje kažu da je moguće. I stvarno.

Ostati trudna s lignjom. Onom dubokomorskom. Kažu do sada prijavljena dva slučaja. U oba slučaja su trudne ostale žene. Što i nije nelogično, zar ne. Jer jedino muško koje može ostat trudno je Mr Šrafciger, pardon Schwarzeneger, a on nije nimalo mjerodavan.

I kaže, odma njih 12 se primilo. Bez ikakve psihološke a i fizičke pripreme. I otišla žena odma na abortus.

Sad me zanima, onako čisto žilvernovski, jel i Kapetan Nemo imao iste nedoumice. Kad se sjetim ilustracija iz dotičnog romana, izgleda da se ta dubokomorska lignja i tada pojavljivala. Samo je pitanje da li je bila željna produženja vrste. Očito, vidjevši Kapetana Nema, nije, Nije bio dovoljno atraktivan. A i ne sjećam se jel imao žensku osobu na brodu. Onu koja brodu i mornarima donosi nesreću. Sve mi se čini da je lignja upravo iz tog razloga, što žena nije prisutna na njegovom brodu, i bila ljuta. Jer se ona htjela razmnožavat. A Nemo nije dao, a nije ni mogao udovoljiti makar estetskim zahtjevima iste.

E sad, kako bi plod takve čiste mehaničke romanse, jer tu nema ljubavi, tu je čisti nepatvoreni seks u pitanju, izgledao? Kažu u članku da su se spermatofore uhvatile za jezik i ostale dijelove usne šupljine. To je razumljivo. Tu ima dosta vlage, a i hrane. Jel mlade lignjice izgledaju kao punoglavci? Ili odmah imaju one svoje krake? Uh, pomalo morbidna slika.

Eto, propade i druga šansa da vidimo produžetak vrste u nekom kontra smjeru. To je bila možda prava naznaka da se moramo vratiti životu u moru, pri tom mi na pamet pada i film K. Costnera, "Vodeni svijet". Tamo je istina, prikazan postapokaliptični svijet u kojem se mi jednog dana možemo naći. Jer bi time zatvorili krug, životni ciklus nas kao predstavnika najinteligentnije životinjske vrste. Svuda pođi moru dođi, ali imaj na umu da riba ribi grize rep.

U svakom slučaju, naučila sam jedno. Jedem li sushi, nikako prihvatiti cefalopode na pladnju.

20.06.2012.

.... NIZ RIJEKU....

Jedan poseban dan....

 

CRVENA JABUKA - BACILA JE SVE NIZ RJIEKU

 

 

20.06.2012.

RONALDO vs McCARTNEY

20.06.2012.

EUREKA

Sunce. Vrućina. Od ranog jutra. Jedino što fali je more. Ali pronašla sam način kako da samoj sebi sve to dočaram. Klima ugašena. Prozor otvoren. Širom. Propuh napravljen. Venecijaneri razvučeni. Sa svakim dahom vjetra plešu u ritmu muzike koj svira. Zvuk kojim je popraćen svaki pomak venecijanera podsjeća na platno jedra u koje udara vjetar. Šum koji se stvara podsjeća na šum valova mora koji završavaju svoj život na stjenama.

Sjedim u hladu, kao ispod suncobrana. Na stolu mi je čaša sa sokom, bistrim, obojanim, prirodnim, voćnim. Stavih i krišku limuna, na rub čaše. Kad bih samo mogla naći jednu trešnju, i jedan mali suncobrančić. Pa da imam koktel. Al snaga moje mašte je dovoljna da sve to zamisli.

Ugođaj je potpun. Ovako ću svaki dan.

19.06.2012.

BALKAN SJEVERNO OD BALKANA

Mislim da je to bilo 2010. kad sam se vraćala iz Splita. Stanem na pumpu prije Zadra, u Nadinu, uzmem gorivo, platim, maknem auto, odem na wc, i u povratku vidim auto, mađarske registracije sparkiran kao da ga je poplava donesla.

Ne samo da je zauzeo dva mjesta, nego je sparkirao ukoso i preko rezerviranog mjesta za invalide. Za nas ništa novo. To se kod nas dešava svaki dan, i pri tome sam uvjerena da neću pogriješiti ako kažem da to "pravilo" vrijedi za sve ex-yu države. Što bi se mi mučili napravit dva koraka više. S vremenom se to kod nas počelo kažnjavat, i recimo da smo se donekle doveli u red. Bar što se tog dijela vozačke kulture tiče.

Imamo mi još tih naših balkanskih običaja koji su više sastavni dio folklora, jer kad izađemo van granica našeg rezervata, odjednom se znamo držat slova zakona.

Jučer, idem kući s posla, uđem u garažu u kojoj parkiram auto, i ima se šta za vidjet. Nisam bila lijena uzet fotoaparat. Rezultat je priložen.  Istog trena sjetila sam se mađara od prije dvije godine, (morat ću u svojoj arhivi potražit tu sliku).

Sad me baš zanima da li su vozači tih automobila ipak naše gore list, što je možda i najvjerojatniji ishod, jer naši ljudi koji žive vani, čim uđu u ovaj naš rezervat kojeg je Đole, btw, tako divno opjevao u svom Soliteru, zaborave pravila ponašanja i kao da jedva dočekaju da se raspojasaju u kršenju pravila i propisa. Jednostavno se oslobode stega po kojima žive 11 mjeseci godišnje. I sad bi kao mi trebali biti sretni što su nas udostojili svojim prisustvom, jer sad će oni nas nečemu naučiti. Vrlo simptomatično.

Ali šta ako nisu? Šta ako je tim ljudima rečeno, ovo ovdje je Balkan, i bit će Balkan ma kako se ona zajednica ne-balkanskih naroda, koja nas kao želi prigrliti, zvala, pa stoga se i vi možete fino nekažnjeno raspojasat. Oslobodite svoje strasti makar lošim i nepropisnim parkiranjem, ako se već ne usudite biti slobodniji.

U stvari možda bi morali biti sretni što ne živimo u Gibraltaru, gdje otočka i druga omladina trenira svoju raspojasanost u konzumaciji svega što im je u njihovim matičnim zemljama zakonom zabranjeno.

Ma mislim, i ja se zbilja čudim ko pura dreku. K'o da i sama nemam dijasporske članove koji se ponašaju na sličan ako ne i na isti način.

Da, da, zaboravih onu koju i sama često spominjem. Što je dozvoljeno Bogovima, nije volovima.

Samo, pun mi klavir da uvijek mi budemo volovi.

2009
18.06.2012.

MOJ PRIDE

Jedan telefonski poziv me ispunio ponosom. Razgalio mi srce i ispunio ljubavlju i srećom.

Iskoristih, nesvjesno, ono jedino što je valjalo i dobih.

Biser.

18.06.2012.

Q & A

Q: Otkud puše vjetar?

A: Od tamo prema ovamo.

 

AMILA SULEJMANOVIĆ - KAKAV DIVAN DAN

    

17.06.2012.

KORAK PO KORAK

Dracena, ona već spominjana.... ima dva nova lista...

Znam da jedna lasta ne čini proljeće, ali možda ova dva lista učine ono nemoguće...

U snu je to uvijek moguće i stvarno, puno boja, nikad crno-bijelo.... a nema ni igre chiaroscuro

Kutija je davno otvorena, nada je pronađena.... naizmjence radimo taj prvi korak, pa zastanemo.... prvi korak je tu.... sad još samo da napraviš taj drugi korak.....

Ili je opet do mene?

 

EROS - TERRA PROMESSA

16.06.2012.

MUSIC TO MY EARS

Slike sve govore

15.06.2012.

ZA DOBRO JUTRO

Courvoisier & kurvimetar.....

Dobra kombinacija za početak dana ....

14.06.2012.

THE VOICE

14.06.2012.

PRAVILO DESNE RUKE

Statički i dinamički elektricitet. Statički je kad sam tamo. Dinamički je kad sam ovdje. Kad to sve spojim, i dodam elektromagnetizam, onda se posljedica zna. Svaka magnetna igla pleše na istu muziku.

Taman odlučih da dam odmora, da se odmore od mene, da me zaborave da bi me poželili, a onda mi daju novu bubu u uho. I pravilo desne ruke postane opet aktuelno.

I šta sad? Jedino da se opet prihvatim knjige, jer jedino tako sebi mogu objasniti neke stvari....

Zavojnica kroz koju teče struja stvara magnetsko polje s usmjerenjem magnetskog toka kroz unutrašnjost zavojnice koja se može odrediti po pravilu desne ruke. Unutar zavojnice stvara se magnetski tok, koji jača s porastom jakosti struje kroz zavojnicu, brojem navoja i presjekom jezgre zavojnice, a pada s dužinom jezgre...... Magnetski tok se prekida samo na jednom mjestu i na tom mjestu će ispoljavati silu, odnosno nastojat će "zatvoriti" zračni procjep privlačeći pomični dio željezne armature koji se zove kotva. Sila privlačenja među polovima to je veća, što je manji zračni raspor Z među polovima. Povećanje zračnog raspora drastično smanjuje silu elektromagneta.

Jedini način je da smanjim zračni raspor Z.

Onaj između polova.

13.06.2012.

SKLADNOST

U skladu sa, ovdje u profilu, iskazanim interesovanjem, pronađoh nove upitnike koje treba sortirati.

Nakupilo ih se puno u ovih nekoliko desetljeća koliko sam prisutna na ovim prostorima. I kao što mi neko reče nedavno, kad iskažeš želju i volju, odnekud se stvori Učitelj.

Potvrdile su mi se te riječi. Izrečene da potvrde ono u što vjerujem.

Kismet.

13.06.2012.

DUŠA

Iz mora fotografija teško je izabrat nešto što nije viđeno....

A opet....  nijedna slika nije ista.... motivi da, ali kut, moment, vlaga u zraku, temperatura, vjetar, a naročito ruka i oko autora fotografije nisu nikad isti...

A ponajmanje njihova duša i ljubav....

Arizona Tuzla Poljice i Modračko jezero
12.06.2012.

24 - PRVI DIO vs KUNTA KINTE

Kunta Kinte me odveo do Tuzle. Konačno. Pripremu sam, kao i uvijek, obavila kod kuće, plan grada, osnovne ulice, google earth, ko me pozna, zna da u ovakvim slučajevima malo toga prepuštam slučaju
 
Mjesto gdje sam odsjela, našla sam lako, k'o prstom u med, iako moram biti iskrena, pitala sam na dva tri mjesta, tek toliko da se uvjerim da sam na pravom putu. Pansion Nargalić, u srcu zbivanja. To je ono što sam tražila i zahvaljujući Senadi Š. i dobila. Uz naravno pristojnu cijenu.
 
Prvu dobrodošlicu poželjela mi naša Nevenka Garagić. U pozorišnoj bašti, uz kavu i sokove, provele smo vrijeme u razgovoru kao da se znamo godinama. Bit će da je do imena Nevenka koje nas veže
 
Poslijepodne je bilo predviđeno za upoznavanje grada u kojem je moja baka proživjela svoju mladost. Njeno mjesto rođenja, Simin Han, ostavljam za iduću prigodu (uvijek ostavljam nešto za ponovni dolazak, to isto znaju oni koji me poznaju... svaki razlog je dovoljno dobar razlog ).
 
Stari grad sam prošla uzduž i poprijeko, ali zaista...... Fotoaparat se nije micao iz ruku.. sam taj Stari grad, sa bližom okolicom što se da na noge obići u jedno poslijepodne ima valjda 400 slika...... iz svih mogućih kuteva, dnevnih, sunčanih, ovakvih - onakvih.....
 
Oko osam navečer osjetih umor, u nogama... i veče provedoh ni manje ni više u krevetu spavajući.... tv je svirao svoje, prijenos utakmica, tu i tamo kad sam čula da je pao gol, otvorila sam oči, ali golove nisam vidjela, jer su se istog trena zatvorile.... Ne sjećam se kad sam zadnji puta legla od umora tako rano i spavala do osam subote ujutro....
 
Dogovorena kava je bila tek u 11.... imala sam dosta vremena, pogledah i na tv dokumentarac "Sarajevske ruže; Teror u 12 slika", premijera bila prije nekoliko dana, krajem maja....
 
Pozorišna bašta, kava sa Senadom Š. Željkom M., Tihomirom K., pridružili su nam se i Goran B. sa suprugom. Vrijeme provedeno u reminiscencijama, predratnim, poratnim, familijarnim, prijateljskim, gastarbajterskim, ljudi koje sretoh prvi puta, a kao da se znam godinama s njima. Razlog i povod za druženje http://www.ugip-tz.ba/udruzenje.aspx... dio mog naslijeđa, moje baštine, mojih korijena...
 
Oduševio me taj Stari grad, boje njegovih fasada, zrakasto položene ulice, dva glavna trga - Soni trg i Trg Slobode,…. Korzo, … centralna apoteka, zgrada koja je odigrala jednu od važnih uloga u životu moje bake, spomenuta u postu Pričam 31.3.2012,..... Šarena džamija, ... portal Medrese.... Ismet i Meša ... slana jezera... Sezam i limenka (ćevabdžinice)…. ma predivno....
 
Naravno, bila sam i na Kapiji... poklonila se toj djeci i toj mladosti Tuzle......
 
Bila i na Modracu, na jezeru... nisam mogla otići iz Tuzle, a da ne odem tamo... i onda naravno napravim glupost koja me eto srećom nije nimalo koštala koliku sam ja paniku sama sebi stvorila... vozim se nekih dva kilometra uzduž jezera i odlučim se okrenuti i vratiti, jer moj magnet zove…. Jedna od onih gruda asfalta što kamioni podignu, našla se da mi smeta…  vidjela sam ja to, i usprkos svemu prilikom okretanja na mjestu naravno trbuhom auta udarim u nju.... prepadnem se svom snagom jer se sjetila šta sam uradila pre dve godine, razbila karter, iscurilo ulje, zaribala motor, i sebi štetu od 2500 eur...... i sad, šta da radim, jel da se uputim u sarajevo ili ne... pogledam trbuh, dole, vidim potrgana plastika, no dobro ona nije bitna.. mene brine karter kojeg ne vidim.... pritisnem jednom, nešto kapa, aaaaaaaaaa... pomaknem auto za metar dva - ne vidim tragove ulja... pomaknem ponovo, pogledam ispod, sad sa druge strane, vidim kapljice, probam prstima, voda... ok, to je od klime koja je bila uključena... još uvijek ja u panici, moram do nekog mehaničara, ne mogu ja krenut za Sarajevo, pa da ostanem opet bez ulja... lako mi je bilo pre dve godine, tada sam bila u Hrvatskoj, ovo sam sad u Bosni... ništa, krenem prema Tuzli, valjda ima neko... odem na pumpu, oni nemaju grabu (kanal), ali me upute na vulkanizera, preko puta pumpe,... odem tamo, zamolim gazdu, naravno upoznah se s njim, Asmir, ispričam šta sam uradila, zamolim da pogleda, .... i MUŠTULUK.... samo plastika potrgana, karter cijeli, ko novi!!!!
Malo mi falilo da ga izljubim... pao mi kamen sa srca, pitam šta sam dužna, on zbraja 5.... 2,  sedam maraka jel puno, kažem puno brate i nasmijem se.... pružam mu 10 i kažem, hvala ti... jel mogu ja do Sarajeva i koliko mi treba, kaže on, ma možeš, al evo ti moj broj za hitne slučajeve, pa me nazovi, ako bude problem, ali ja garantiram da ćeš doć i do Zagreba, a kamoli Sarajeva.... koliko ti treba? Pa nekih dva, dva i po sata…
 
Po dolasku u moj sarajevski dom, prvo sam njega nazvala.. Asmire, dobar dan, ovdje zagrepčanka, evo mene u Sarajevu, kaže on, pa ti nisi normalna kad prije hahahhaha, …. od Tuzle do Sarajeva mi trebalo sat i 50 :)
11.06.2012.

KRUG

Zagreb
Županja
Orašje
Špionica
Dobrnja
Srebrenik
Tuzla
Poljice
Husino
Živinice
Đurđevik
Kladanj
Olovo
Semizovac
Sarajevo
Kakanj
Zenica
Nemila
Žepče
Maglaj
Doboj
Derventa
Brod
Slavonski Brod
Zagreb
suma sumarum : 880 km (samo )
11.06.2012.

24 - DRUGI DIO

Došla kući oko 18 h, tuš, presvlačenje i taxi do Parkuše
Pješice do Kamernog teatra – monodrama ĆORKAN (Haris Burina)
Klanjanje Begova džamija
Ćevapi - čaršija
Boza – malo iznad čaršije
Klanjanje - Čaršijska džamija
Tufahije – kuća sevdaha
Pješice sa čaršije do kuće
Razgovor do pola četiri ujutro
Ustajanje u 11, doručak, kava, nastavak razgovora do nekih pola dva
Kava u tornju Avaza
Pješice do sinagoge (poljubili vrata)
Klanjanje - džamija na Atmejdanu
Saborna crkva
Katedrala (poljubili vrata)
Završetak festivala čaja i ljekovitog bilja (trg A. Izetbegovića – vidjeli par štandova, znači propustili bitno :D)
Medresa - Dani vakufa - izložba i prodaja knjiga
Bašta Kolobare – čaršija
Galerija Novi hram (kod stare sinagoge) - izložba slika
Pješice do Parkuše
Taxi do Zetre – Kids fest (gurnuli nos malo unutra, osjetili duh i radost te djece, kava na kuglani, pozdrav prijatelju sms-om, jer eto neki i rade, dok se ja provodim )
Pješice od Zetre kući
Ručak = večera – fast food na ćošketu
Dolazak kući, presvlačenje, pozdrav i polazak za zg oko 18.40,
 
Ulazak u autocestu u Jošanici (Sarajevo) 19 h, ulazak u hrv autocestu 22 h, izlazak iz autocestu u zg 23.21 i došla kući u 23.35
11.06.2012.

REKORD

Četiri i pol sata 

Ni sama ne vjerujem

07.06.2012.

VIKEND 2 aka WONDERFUL WORLD

Ako ima netko ko će me poželit preko vikenda, neka me samo zvrcne. Na moj +387 broj...

ps. odoh malo do Tuzle.... i naravno Rima... pardon Šehera

pps. Tuzla,  blogerska kava subota 9.6., 14 h, kod Pozorišta valjda ima neka bašta

 

JOAN BAEZ - WONDERFUL WORLD

 

07.06.2012.

PIDŽAMA

Jednostavno obožavam dane koje mogu provest u pidžami. Na prste ih mogu izbrojat.

Danas je takav dan!

 

LARA FABIAN - JE T'AIME

06.06.2012.

JOB APPLICATION

Od prije nekoliko dana....
istovremeno raspisan je i konkurs za glavnog Pijetla, oroza i horoza.
Jedini aplikant se još nije javio da potvrdi svoju aplikaciju.
 
  
Aplikantica:           Uskoro ću postati pile pa zatim nužnim prirodnim procesima kokoš te bih trebala tražiti posao.
UO (neformalno):    trebat ćeš poslat aplikaciju pa se kokoši možda odluče da raspišu konkurs, ali eto , ti imaš štelu, pa si u svakom slučaju sigurna, ne brini....ja će garantiram za tebe, :D smatraj da si već u klubu, samo eto moramo poštivat proceduru
Aplikantica:           Draga Gracias, Kako uopće drugačije razmišljati nego naravno da se pravna norma nužno mora poštovati i sve procedure u vezi s tim. Molim te, balgovremeno pripremi garantno pismo za mene a na ime uprave kokošinjca.
S poštovanjem,
Jaje
UO (formalno):       Drago Jaje
S obzirom da ste ovako divno formulirali pismo namjere, ovime Vas obavještavamo da ćemo poduzeti sve potrebne korake da se upravni odbor JU KOKOŠINJAC BEZ PIJETLA, OROZA I HOROZA sastane tokom iduće sedmice da bi raspravio o mogućnosti Vašeg direktnog uključenja u procese zapošljavanja.
Koristimo priliku da Vas ovim putem obavijestimo da pripremite sve dokumente iz kojeg treba biti vidljivo da znate kokodakati, zobati zrnevlje, i mahati krilima radi rashlađivanja Nadzornog odbora.
Srdačan pozdrav
član Upravnog odbora
Kokoš br 2
Aplikantica:           Draga Gracias,
Molim vas samo za još jednu informaciju: da li se dokazivanje stečenih znanja vrši samo ispravama ili je nužna i usmena prezentacija vještina? Ova infromacija mi je neophodna u cilju kvalitetnih priprema.
A najljepše zahvaljujem na vašem jasnom pojašnjenju ulaska u krug zaposlenih za razhlađivanje članova Nadzornog odbora JU Kokošinjac bez pijetla, oroza i horoza.
Moram vam reći da se mnogo radujem tom periodu nakon izlaska iz jajeta, i putu ka ostvarenju karijere kokoši. I također se nadam da naučnici nisu pogriješili u procjeni te da sam zaista kokoš buduća a ne horoz. Slučajno, imate li informaciju o procentima grešeka?
S iskazima izrazitog štovanja,
Još uvijek – jaje
UO (formalno):       Drago Jaje
Stečena znanja se u pravilu prezentiraju pred komisijom, no u Vašem slučaju, mislim da to neće biti potrebno. Ovim putem priznajemo nepotizam, međutim budući su naši suradnici i poslovni partneri kod kojih smo se raspitali o vama, a s kojima imamo dobro iskustvo, iskazali same riječi pohvale o vašem porodičnom kokodakanju, a i mahanju, to je Upravni odbor koji je dao inicijativu za Vaše zapošljavanje, odlučio da prezentacija nije potrebna.
Nažalost nemamo statističke podatke o procentima grešaka. No istovremeno Vas mogu obavijestiti da će isto biti predmet Vašeg prvog radnog zadatka.
Koristim priliku da Vas obavijestim da će ova prepiska biti sastavni dio našeg biltena kojeg izdajemo na dnevnoj bazi.
Srdačan pozdrav
član Upravnog odbora
Kokoš br. 2
Aplikantica:           Poštovana teta Kokoš br. 2,
Zahvaljujem na detaljnim informacijama i radujem se članku u izdanju vašeg novog dnevnog biltena.
Napuklo jaje
06.06.2012.

1000 RIJEČI

06.06.2012.

MALI OD SCHUMACHERA

S prvim semaforom palo je pitanje, jel može moj cd, što ne bi moglo.  Juniorka si dala truda i pripremila odličan cd za vožnju.

Meni sve novo, potpuno novo, osim dvije ili tri pjesme. Uz pripremljenu muziku, slijedilo je i predavanje o novim pravcima u razvoju kultura i subkultura.

Hipsters. Sve mi je kazala, ali ništa nisam upamtila. Da moram ponovit, ne znam šta bih trebala reći. Al eto nama kuma gugla, pa se sjetim i obrazloženja.

Vidim ja da ću, želim li biti trendy, morat češće imat juniorku kao navigatora i malog od kužine. Inače, suvozač kod mene mora biti multifunkcionalan... u protivnom ništa od vožnje.

Znači dužnosti i aktivnosti suvozača jesu: bira muziku (ako mu dozvolim, što se tiče juniorke, tu vlada nepotizam da odmah rasčistimo), aktivno sudjeluje u vožnji, prati okolinu radi pravovremenog obavještavanja o česmama s izvorskom vodom, mjenja boce s vodom, otvara sladoled (u kornetu i štapiću), otvara sendviče, po potrebi čita auto-kartu, vodi brigu o sadržaju pokretnog frižidera zvanog kuhinja, nikako ne spava u autu.

 

Now so much I know that things just don't grow
If you don't bless them with your patience
....

I’ll be your Emmylou and I’ll be your June
If you’ll be my Gram and my Johnny too.
No, I’m not askin' much of you
Just sing little darlin', sing with me.

 

EMMYLOU - FIRST AID KIT

 

 

05.06.2012.

NO COMMENT

U IME OBITELJSKE ČASTI

 

Svaka riječ je suvišna....

05.06.2012.

MICHAEL SCHUMACHER vs TIME

Povratak kući potvrdio mi je neko pravilo koje sam znala i uglavnom ga se držala, iako sam eto svojim postupcima demantirala samu sebe. Ipak, iako sam za volanom provela gotovo dva sata više nego što sam trebala, nije mi krivo. Jer, opet sam prošla onuda gdje dosada nisam.
 
Sam dolazak je išao po planiranoj ruti: Okučani – Banja Luka – kanjon Vrbasa – Jajce – Donji Vakuf – Turbe – Travnik – Vitez – Ahmići - Kakanj – Visoko – Vogošća – Koševo – Velešići.
 
No prolom oblaka u predjelu Novske kao, sada mi se to tako čini, dao je naslutiti da će se putem svašta dešavati. Nijednom dosada nije mi palo napamet da proučavam da li neko u ovim našim državama štrajka. A eto izgleda odsad morat ću i to. A morat ću i počet pamtit gdje stoje ovi što slikaju lijepe vozačice .....
 
Na Savskom mostu između dviju Gradiški provedoh gotovo sat vremena proučavajući da li je nivo Save na desnoj obali jednak lijevoj. Mislim, šta drugo da čovjek radi kad stoji na granici čekajući da se pojavi neki štrajkbreher… Ne znam zbog čega je bio štrajk, mislim, znam ali eto ne znam, ali kud baš sad morali štrajkat kad ja prolazim.
 
No šta je tu je. Vrijeme koje smo izgubile juniorka i ja trebalo je negdje nadoknadit. Naravno koliko god da me zovu Schumacher, sat vremena je nepovratno izgubljen. Uz jedno pet-minutno stajanje u kanjonu Vrbasa, da juniorka vidi i osjeti čar brzaca i barem pokuša zamisliti utrku kajaka na divljim vodama, doslovce projurih kanjonom. Ne bih da spominjem brzinu kojom sam prošla…..
 
Sva stajanja su bila maltene u „trčećem stavu“. Plan nije bio takav, ali sila je rekla svoje. Jer, u Sarajevu sam jednostavno morala biti u 19 h. I sva se utrka s vremenom svodila na to.
 
No ipak i usprkos svemu, zastale smo u Jajcu, uslikale slapove, muzej AVNOJ-a, pokazali kako se dođe do čaršije….. Pristojno sam se vozila kroz naseljena mjesta, baš ono po propisima…. Donji Vakuf, Turbe… Vlašićka kuća…. I ovdje smo samo par minuta odmorile, uzele somun i sira i nastavile dalje.
 
Travnik …. Plave vode.. tu ću morat jednom stat kako treba. Ima više razloga ali možda najveći je rodna kuća Ive Andrića. Rekoše mi ne može se autom, bolje pješice, a uostalom tako i treba, jedino pješice može se upoznati mjesto.
 
Cijelo vrijeme sam razmišljala jel da svraćam u Ahmiće, hoću li stići, koliko će mi vremena oduzeti. Gdje god sam stala, pitam mogu li do 19 h biti u Sarajevu, kažu mogu, ali... eto... Odluka je pala. Kad sam već tu, par minuta mi ništa neće značit. Kod table skrenem lijevo.... Dođem do gornje džamije.... uslikah, ispričam juniorki po čemu se Ahmići pamte, ... poklonim se žrtvama. Ispričam se za ono što je rađeno u moje ime, iako ja ništa nisam kriva.
 
Na Koševskom brdu bila sam u dogovoreno vrijeme, dovoljno da se osvježim, presvučem i odjurim na Ferhadiju, gdje je proslava rođendana, i BKC, gdje je koncert.
  
Povratak je bio zamišljen kao pravac Sarajevo – Visoko – Kakanj – Zenica – Doboj – Derventa – Brod. Tim pravcem smo se najviše puta vraćale. Ali…. E tu počinje priča.
 
Odmah iza Lašvanske petlje, zaustavi me neoznačeni auto, sa ispruženom „kuhačom“ kroz suvozačev prozor. Kako je meni mnogo toga sa 13, tako i ovaj auto ima registraciju sa zadnjim brojem 13. Simptomatično? Pojma nemam. Znam da nisam ništa nepropisno uradila, osim što sam primila mobitel i spustila ga, … Dobro, dobro, znam, nisam smjela ni to. Uglavnom, stanem, zamoli me policajac dokumente, upitam šta sam uradila, kaže dođite s nama.
 
E tu već meni postane sumnjivo. Kaže, vidite ovo, vi ste tamo još u novembru snimljena da prebrzo vozite. Ne vjerujem svojim očima. U novembru? Pa sve razmišljam, sad smo jun. Tri puta pitam u novembru, pa jel vi to mene pratite? Pa što ste me sad zaustavili, bila sam ovdje i u aprilu, što nista tada,  i dalje ne vjerujući i sve sam sklona reći, ali ja nisam tada bila u Bosni. I taman to zaustih, sjetih se koncerta Balaševića. Jesam. Eto. Jesam. Uh.
 
Rekoše, hajte vi u Zenicu platit kaznu, pa se vratite nama tamo na onu pumpu, i to je to. Mene opet nevjerica hvata, kako vi to mislite da ja idem u Zenicu, pa se vratim, i onda opet u Zenicu? Kaže, da. Molim? On opet, kaže da. Ne valja se s rogatim bosti, tim više što nisam u mojoj državi. To bi već bila druga priča.
 
Hajde, ispričam juniorki šta se dešava, ona se smije, smijem se i ja, kiseli mi smijeh....  al mi blesavo amo-tamo se vozikat. Odem u Zenicu, nazovem i objasnim da ću kasnit. Kava i ćevapi budu reprogramirani za neki drugi put. Hajd, reko šta je tu je. Pitam juniorku , šta ćemo sad. Hoćemo li natrag u Zenicu ili da se vratimo Lašvanskom dolinom, kako smo i došle.
 
Greška broj 1. Odlučile smo promjenit pravac povratka, i umjesto da se vratimo u Zenicu na ćevape, mi skrenula za Lašvansku dolinu.
 
Greška broj 2: stale opet u Vlašićkoj kući, i jele uštipke sa sirom i kajmakom, umjesto da produžimo do Jajca, da jedemo ćevape.
 
Nastavljamo put. Sve znamo, sve nam je poznato. Juniorka kaže da joj se ovaj pravac, više sviđa a sve zbog kanjona Vrbasa. Tu mi nekako bilo lakše.
 
Prođemo Jajce, i eto nakon nekih 5-6 km kolona na otvorenoj cesti. Vidim već dugo se stoji, ljudi vani na cesti, izišli iz svojih automobila, maltene dernek. Ima nešto i autobusa, ima i kamiona, i šlepera. Pitam djevojke ispred sebe šta se dešava, kaže sudar u tunelu, a policije još nema.
 
Iza mene taksista. Razgovara s nekim ljudima u nekom automobilu koji ide u pravcu Jajca i pitam šta se dešava. Potvrde mi riječi onih djevojaka. Nemam ja namjeru sad tu čekati Godota, i odmah ko iz topa pitam taksistu „kako ću ja za Zagreb?“
 
Gledam kolonu, vidim nisam jedina zg tablica. Kaže taksista hajte vi za mnom. Nakon jednog kilometra što smo uradili u pravcu tunela, (činilo mi se da je kolon bila duga barem još toliko), okrenemo se na otvorenoj cesti, i pravac Jajce. Uđemo u centar grada, stanemo na pumpi i fino mi kaže: hajte vi sad za Mrkonjić Grad, i od tamo lijepo možete ili za Bihać ili za Prijedor ili za Banja Luku. Odluka je pala Banja Luka, na autocestu. To mi se u tom momentu činilo jedinim logičnim i pametnim odgovorom. Jer od Banja Luke imam autocestu i mogu sve ubrzat.
 
Zahvalim se taksisti i krenemo. I eto, otkrih nešto što dosad nisam ni znala da postoji. Plivska jezera. No dobro, vjerojatno jesam učila u školi, al eto. Ne nosim zabadava znakove mudrosti na glavi. Očiti dokaz da sam odavno izašla iz škole.
 
Oduševila su me. I ne samo mene. I juniorka kazala da bi ona mogla živjeti na takvom mjestu….. gdje je jezero u blizini, zelenilo, mir, tišina, spokoj….. ne znam ni kako sam vozila, jer mi je fotoaparat stalno bio u ruci. Predivno! Oduševljena sam. Još uvijek mi se slike jezera i zelenila vrte pred očima. I Mrkonjić Grad. Prvi puta sam ovdje. Divan maleni gradić.
 
Kanjon Vrbasa, jezero Bočac, brzaci Vrbasa….. jednostavno plijene izgledom, bojom, pjenom, jednom riječju svaki puta bih mogla ovuda. Prelijep, predivan put. Zelenilo kud god oko poželi.
 
Ulazak u autocestu kod Banja Luke u 21 h. I Gradišku upoznah, istina noću, bilo bi ljepše danju, ali ništa manje lijep gradić.
 
Jučer navečer nisu štrajkali, pretpostavljam, jer nije bilo kolone. Za nepunih dve-tri minute sam prošla granicu.
 
Nivo Save i na lijevoj i na desnoj obali isti je kao i dva dana ranije.. ovaj puta nisam imala potrebe o tome razmišljati.
 
Sad se samo pitam, kad idući put dođem u Bosnu, hoće li mi opet neko pokazati da sam negdje vozila prebrzo…..
04.06.2012.

SVUDA POĐI U ŠEHER DOĐI

Kako mi jednom nekad Srebrena reče, ja nikad ni ne otiđem iz Sarajeva…. Tako nisam ni ovaj put…. Duh i misli, riječi na jeziku, uglavnom se vrte, kreću, vraćaju uvijek na ista lica, ista mjesta, iste osobe, ….
 
Svakim dolaskom budu obogaćena novim detaljem, novim uspomenama, a to onda istovremeno znači i da u budućnosti, bližoj ili daljoj sasvim nebitno, ta lica i ta mjesta postaju neodvojivi dio mene.
 
Koncert? Zbog koncerta, otvaranje Sarajevo Sevdah Festa, dojurih. Amira Medunjanin ne samo da je ispunila očekivanja, nego ih je daleko daleko premašila. Predivan glas, izvedba, obrade.... posljednjih nekoliko pjesama otpjevano a capella... zadnja Emina... otkinula sam i na neke pjesme tokom večeri, ali Emina je bila kulminacija. Pozvana sam u backstage..... Sutradan, kafa s Amirom u Malim Dairama, šetnja do Magaze.. Amirin poklon meni... Trebam li više?
 
Subotnji doručak, obećan mi, donio iznenađenje. Sarajevsko jutro osvanulo čistog plavog bistrog neba, predivnog pogleda. Park prinčeva. Nisam prvi puta bila gore. Ali jesam prvi puta u to doba dana. Nije sabah, ali dovoljno rano da se jutarnja svježina još uvijek osjeća. Moja prva rečenica po dolasku, „mene komotno mo'š tu ostavit (tu na parkingu)“. Oduševljena prizorom, pogledom, svježinom, požalila sam što nisam makar pauk, kad već ne mogu biti stonoga. I fotoaparat i video kamera u punom pogonu, a ja? Imam samo dvije ruke.
 
Provedoh divnih sat i pol s precjednicom. Hvala ti na doručku i vremenu provedenog u divnom, inspirativnom i poučnom razgovoru.
 
Kafa u kući sevdaha postala je tradicionalna blogerska. Nije nužno blogerska, ali eto tako ispada. Toliko sam često tamo, da će mi udarit inventarski broj, ako već nisu. Zlaja, Brusnica, Oblože, Dženi, Srebrena, Precjednica, Smiraj....  hvala vam svima na predivnom druženju. Upoznah i Backpacker. Zbog niza okolnosti, kafu "sikterušu" smo "popile" stojećki razgovarajući turbo brzinom, ..... ali ona kafa, ona dočekuša i razgovoruša se tek trebaju desiti.
 
Juniorka je također bila u Šeheru, ima svoju prijateljicu iz srednje koja studira arhitekturu, i s njima sam uspjela prosjedit nekih petnaestak minuta. Juniorka i ja se nismo ni družile ova dva i po dana u Sarajevu. Ona svojim, ja svojim poslom i društvom.
 
Nađoh vremena i za ono moje nekad-redovno-kulturno-uzdizanje u Pozorištu mladih. Ponekad se desi da jedino tako mogu vidjet prijatelja, … gledajući ga kako s ljubavlju trči, pleše i pjeva na daskama što život znače.
 
Begova džamija i akšam. Tko zna, shvatit će.
 
Još sam bila u Sarajevu, kad sam našla put i način kako da i idući vikend završi ovdje. Najkraći put za kući ide preko  Sarajeva. Ma gdje se ja nalazila.
 
Rođendan dragog mi prijatelja donio susret s prijateljima koje ne vidjeh neko vrijeme, donio smijeh, radost i veselje, leptiriće, planove, želje, strepnje..... zapalih opet. Iz ćeifa. S merakom.
 
Domaćica moja dala mi se u najboljem svijetlu. Čini mi se da još uvijek sjedimo u njenom dnevnom i razgovaramo, kao što smo provele noć na nedjelju razgovarajući.
 
I opet, kako mi Srebrena reče… ja nikad ni ne otiđem iz Sarajeva.
Treba li išta reći....
03.06.2012.

LJUBAV

Zaljubih se.... all over again.... head over heels....

ps. Ima li koji fini muški da me ženi? Bit ću mu dobra žena, imat će punu slobodu, a meni samo da papir

pps. ja došla.... Amira me oduševila... proslave rođendana još više....

ppps. svi putevi odavno vode u Rim... kako koga.... mene vode u Šeher...

ppps. Svima u Zenici se ispričavam.... htjeli me zadržat u KPD, pa ja okrenula na drugu stranu......

pppps. Dođem vam ja ipak... samo mi budite strpljivi....

01.06.2012.

VIKEND

Treba li išta drugo reći?

Budem li kome falila ovih dana, neka klikne ovdje, a i na moj broj

  

AMIRA MEDUNJANIN - MITO BEKRIJO


ZUKINIM STOPAMA

Instagram

SVAKAKO PROČITATI

“vAlter Ego“ - naručite svoj primjerak

FERESHTEH ROSHAN: "ANOTHER SKY"
FERESHTEH ROSHAN: "DRUGO NEBO"

ŠEHER HANUMA
OCT 13, 2013
FEB 27, 2013
DRUGO NEBO
SEP 28 ANNO DOMINI
PETAK TRINAESTI.....
DAN TREĆI
DAN
LJUDI
CATHARSIS
PRIJATELJSTVO
MOJA RAJA
FAKTOR IZNENAĐENJA
JOŠ SAM TAMO
KAKO DOĆI DO HRVATSKE
KAKO DOĆI DO HRVATSKE - NASTAVAK
NA KRILIMA OVOG LJETA
GOST A.
IMA LI IŠTA LJEPŠE
BITI NAŠ
NOUVELLE VAGUE – DANCING WITH MYSELF
SKAPINO
2008
KAZNA
KONFERENCIJA
TRG RATNIKA
SARAJEVO
JA
DODIR SVILE
ŠEHERGRAD
409, 410, 411, 412…
ILIDŽA
MAČAK U ČIZMAMA
ZENICA
SUBOTNJE BAKANALIJE
O SARAJEVU
KOKOŠKA
KAO RANI MRAZ
E SAD… DA KRENEM NATRAG?
SIMIN HAN
PROSLAVA UZ SARAJEVSKO
BEZ ODGOVORA
SLIKE
THE VOICE
MILJACKA
THE SARAJEVO HAGGADAH
HABEAS CORPUS
POKLON POD BOROM
BRDO
ĆIRO
ĆIRO 2
ĆIRO 3
PRIČAM
PRIČAM 2
PRIČAM 3
PRIČAM 4
PRIČAM 5
PRIČAM 6
PRIČAM 7
PRIČAM 8
PRIČAM - ODGOVORI
DOČEKUŠA, RAZGOVORUŠA, SIKTERUŠA
THE LIST
PRVI DAN
DAN DRUGI
DAN TREĆI
DAN ČETVRTI
DAN PETI
OBLACI I MEŠTROVIĆ
LJUBAV
SVUDA POĐI U ŠEHER DOĐI
MICHAEL SCHUMACHER vs TIME
MALI OD SCHUMACHERA
24 – DRUGI DIO
KRUG
24 – PRVI DIO vs KUNTA KINTE
DUŠA
ANGELINA JOLIE I JA….
ČETRDESET
PUNA USTA
REPORT
POZDRAV
ZA
RAZGOVORUŠA
INDIJA I DIVOTA PRAŠINE
WALTER, UDAJA,… GROUNDHOG DAY
DAN ŠTIKLI
TEX-MEX STYLE
VOZ
GRAD OD PESKA
MIRIS DUŠE
KOKOŠKA
OD BACHA DO SEVDAHA
ZELENA SI RIJEKA BILA
KESTENI I KOTROMANIĆ
HOR GAZEL
MARATON
ROĐENDANI
TRENUTAK
GODOT I JA
BOGATSTVO 2012
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 2
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 3
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 4
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 5
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 6
CRTICE IZ NENAPISANOG DNEVNIKA - 7
PET DANA - TUZLA
PET DANA - ZVORNIK
PET DANA – TUZLA (još uvijek)
PET DANA – GORAŽDE
PET DANA – SARAJEVO - ČARŠIJA
PET DANA – SARAJEVO – DOBRINJA – VOGOŠĆA
KIŠA IZNAD SARAJEVA
KIŠA IZNAD SARAJEVA - 2
PODRINJE 7/2013 – FATIMA broj 403
PODRINJE 7/2013 – ZVORNIK I DIVIČ
PODRINJE 7/2013 – SLIKE
PODRINJE 7/2013 – PET MINARETA
PODRINJE 7/2013 – SVADBARSKIM SOKAKOM
CRTA OKO PRAZNINE
SVE NEŠTO PRVO
KLAUSTROFOBIJA
STRADUN NA DRINI
AUGUST I DRINA
MERAK
GDJE JE PROMING
GDJE JE PROMING -2
GDJE JE PROMING -3
TAKSI - 1
TAKSI - 2
TAKSI - 3
TAKSI - 4
TAKSI – 4 a
U ZNAKU BROJA 13
TEBI PRIJATELJICE MOJA
NE DAJ DA TE DIRA
NE DAJ DA TE DIRA - 2
NE DAJ DA TE DIRA - 3
NE DAJ DA TE DIRA - 4
NE DAJ DA TE DIRA - 5
NE DAJ DA TE DIRA - 6
OGLEDALO GODINA
OGLEDALO GODINA - 2
OGLEDALO GODINA - 3
OGLEDALO GODINA - 4
I TAKO.....
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -2
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -3
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -4
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -5
KIŠOBRAN, DUKSERICA, ŠEHER HANUMA -6
IMA NEKA TAJNA VEZA
IMA NEKA TAJNA VEZA - 2
IMA NEKA TAJNA VEZA - 3
IMA NEKA TAJNA VEZA – 3a
IMA NEKA TAJNA VEZA – 4
PUN PJAT
PUN PJAT - 2
PUN PJAT - 3
PUN PJAT - 4
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.....
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT.... - 2
AL TEBE VOLEM... TO JE FAKAT..... - 3
TURNEJA BROJ JEDAN
TURNEJA BROJ DVA
TURNEJA BROJ TRI
DAN BEZ KRAJA
O UMJETNOSTI I MLADOSTI
GALEBOVI
TURNEJA BROJ ČETIRI
TURNEJA BROJ ČETIRI -2
LJETO I DUGI RUKAV
NERAZLIVENE BOJE
IVO ANDRIĆ, ENES KARIĆ I PENELOPE CRUZ
GLAS
KAKO SE OPET (NISAM) UDALA :D
SARAJEVO GREEN DESIGN BIENNALE
GRBAVICA
ANDRIĆU U POHODE
ANDRIĆU U POHODE - 2
ANDRIĆU U POHODE - 3
ANDRIĆU U POHODE - 4
ANDRIĆU U POHODE - 5
BRAD PITT I JA
BRAD PITT I JA - 2
BRAD PITT I JA - 3
BRAD PITT I JA - 4
BRAD PITT I JA - 5
ŠETNJA ZAGREBOM
ŠETNJA SAMOBOROM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM
ŠETNJA HRVATSKIM ZAGORJEM - 2
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI
SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI - 2
BLOGERSKA TURNEJA
BLOGERSKA TURNEJA - 2
BLOGERSKA TURNEJA - 3
BLOGERSKA TURNEJA - 4
OD BACHA DO SEVDAHA
OD BACHA DO SEVDAHA - ŠUGAMAN
OD BACHA DO SEVDAHA – POKONDIRENE TIKVE
OD BACHA DO SEVDAHA – KELJIN MUZEJ
OD BACHA DO SEVDAHA - KULTURA
OD BACHA DO SEVDAHA - CURRY
FINILI SU MARE BALI
GLUHO KOLO
MEETING POINT
TURNEJA 2018
TURNEJA 2018 - 2
TURNEJA 2018 - 3
TURNEJA 2018 - 4
TURNEJA 2018 - 5
TURNEJA 2018 - 6
SEVDAH
PENZIONERSKE AVANTURE - LOŠA
PENZIONERSKE AVANTURE – UPOZNAJ SARAJEVO
PENZIONERSKE AVANTURE – SUNCE, KAMEN, VODA
PENZIONERSKE AVANTURE – UMJETNOST I LANDRANJE
BUONGIORNO, COME STA?

SVETOM SMO SE RASIPALI K'O ĐERDANI .free counters
Whirling Dervish

website counter


BROJAC POSJETA
1142283